24.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το «τέρας» του Σαν Φραντσίσκο! (vids)

Ο Μαρκ Τζάκσον γίνεται σήμερα (1/4) 53 ετών και το Basketa.gr παρουσιάζει την ιστορία του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα που από αναλυτής σε τηλεοπτικό δίκτυο έγινε προπονητής κι εμπνεύστηκε την «υπερομάδα» των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Όταν το καλοκαίρι του 2011 η ομάδα του Σαν Φραντσίσκο προσέλαβε τον Τζάκσον ως χεντ κόουτς πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν. Εκείνος ήταν ξεκάθαρος: «Θα φτιάξουμε μία ομάδα που θα αλλάξει στυλ παιχνιδιού και θα πρωταγωνιστήσει». Οι προγραμματικές του δηλώσεις τηρήθηκαν στο ακέραιο. Μετά από μία κακή πρώτη χρονιά στην οποία οι τραυματισμοί ήταν μπόλικοι, ακολούθησε η επιστροφή στα πλέι οφ το 2013. Ήταν μία εξαιρετική σεζόν, καθώς οι Ουόριορς απείχαν από την Post Season από το 2007. Μάλιστα στα ημιτελικά της Δύσης έδειξαν ότι το μέλλον τους ανήκει καθώς «έπεσαν» από τους Σαν Αντόνιο Σπερς με 4-2, αλλά τους κοίταξαν στα μάτια. 

Ικανοποιημένοι από το έργο του, οι ιθύνοντες του οργανισμού του πρότειναν νέο συμβόλαιο με καλύτερες αποδοχές. Την αγωνιστική περίοδο 2013-14 οι «πολεμιστές» είχαν καλή πορεία στην κανονική περίοδο και τελείωσαν με ρεκόρ 51-31. Ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα πέτυχε περισσότερες από πενήντα νίκες έπειτα από τη σεζόν 1993-94, ενώ δεν είχε μπει στα πλέι οφ για δύο σερί σεζόν από το μακρινό 1992! Όλοι ονειρεύονταν, καθώς ο Στεφ Κάρι και ο Κλέι Τόμπσον έδειχναν πως παίζεται το σύγχρονο μπάσκετ, ενώ ο Τζάκσον είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων για τη δουλειά του. Ο πρώτος γύρος των πλέι οφ όμως αποδείχτηκε καταστροφικός. Οι Λος Άντζελες Κλίπερς έκαναν το «μπαμ» κι έστειλαν τους Ουόριορς σπίτι τους από πολύ νωρίς. Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα του Τζάκσον στον πάγκο τους.

Η επόμενη του δουλειά ήταν η... αμέσως προηγούμενη, καθώς υπέγραψε συμβόλαιο με το δίκτυο Espn για να αναλύει τους αγώνες του ΝΒΑ. Ο Στιβ Κερ ο οποίος ανέλαβε να συνεχίσει το έργο του έχει οδηγήσει την ομάδα ήδη σε δύο πρωταθλήματα. Όμως αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα θεμέλια μπήκαν από τον προκάτοχό του... Για την ακρίβεια, το μπάσκετ που παίζουν οι Ουόριορς αποτελεί έμπνευση του Τζάκσον. Θα μπορούσε κάποιος κάλλιστα να ισχυριστεί ότι ο Τζάκσον έφτιαξε το καλύτερο αυτοκίνητο που έχει φτιαχτεί ποτέ, όμως ο Κερ ήταν εκείνος που έλυσε το χειρόφρενο και το άφησε να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό.

Η καριέρα του ως παίκτης

Ο Μαρκ Τζάκσον έγραψε τη δική του ιστορία στα παρκέ και ως παίκτης. Αγωνίστηκε σε 1296 αγώνες με τις φανέλες των Νιου Γιορκ Νικς, Λος Άντζελες Κλίπερς, Ιντιάνα Πέισερς, Ντένβερ Νάγκετς, Τορόντο Ράπτορς, Γιούτα Τζαζ κι ολοκλήρωσε την καριέρα του στους Χιούστον Ρόκετς. Το 1997 αναδείχτηκε κορυφαίος πασέρ του ΝΒΑ, ενώ στην πρώτη του σεζόν είχε κερδίσει το βραβείο του καλύτερου ρούκι.

Συνολικά σημείωσε στην πλούσια καριέρα του 12.489 πόντους, ενώ μοίρασε 10.334 ασίστ και μάζεψε 4.963 ριμπάουντ. 

Απολαύστε τον Τζάκσον σε δράση:

https://www.youtube.com/watch?v=w9zZrOr_b1k

https://www.youtube.com/watch?v=FNCUHqrXEh0

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ