24.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Οι καραμπόλες ενός (ενδεχόμενου) μηδενισμού

Τελικά θα κατέβει ο Ολυμπιακός στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής της Basket League με τον Προμηθέα ή όχι; Ο ορισμός του ανεπιθύμητου από τους "ερυθρόλευκους" Αναστόπουλου δημιούργησε αρχικά τη βεβαιότητα ότι δεν θα κατέβουν, αλλά στη συνέχεια η ανακοίνωση που εξέδωσαν και με την οποία έκαναν γνωστό ότι θα εκδώσουν εισιτήρια για τον αγώνα της Τετάρτης, μπέρδεψε τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετές ομάδες στην Basket League, που περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο Ολυμπιακός. Διότι στην περίπτωση που δεν κατέβει και τιμωρηθεί με βάση την ειδική προκήρυξη του πρωταθλήματος ως υπότροπος, θα μηδενιστεί σε όλα τα παιχνίδια που έχει παίξει στην κανονική περίοδο. Άρα, όλες οι ομάδες που έχουν χάσει από αυτόν, θα πάρουν έναν ή δύο επιπλέον βαθμούς, ανάλογα αν έχουν χάσει μία ή δύο φορές. Και κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στη βαθμολογία.

Η πιο μεγάλη ανατροπή θα συμβεί στην ουρά, όπου αυτομάτως θα λήξει η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η Κύμη και το Λαύριο είναι αυτές που παρακαλούν να μην κατέβει ο Ολυμπιακός την Τετάρτη, διότι αν αυτό συμβεί, τότε σώζονται και μαθηματικά, ανεξάρτητα από τα δικά τους αποτελέσματα την τελευταία αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός θα πέσει ως 14ος, ενώ θα τον ακολουθήσει ως 13ος ο Κολοσσός, που δεν έχει καμία ελπίδα, διότι υστερεί στην ισοβαθμία του με το Λαύριο.

Από εκεί και πέρα, το Περιστέρι είναι μία ακόμα ομάδα που θα ήθελε να κατέβει ο Ολυμπιακός την Τετάρτη, διότι τον έχει νικήσει μία φορά κι έτσι θα έχει όφελος μόνο έναν βαθμό και όχι δύο αν δεν κατέβει. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν δεν γίνει το παιχνίδι στο ΣΕΦ, θα χάσει τις ελπίδες του για την τρίτη θέση, την οποία θα πάρει αν νικήσει τον ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός νικήσει τον Προμηθέα. 

Όλες οι άλλες ομάδες (πλην Παναθηναϊκού φυσικά, ο οποίος έχει κερδίσει δις τον Ολυμπιακό κι έτσι κι αλλιώς δεν ασχολείται, αφού είναι μακράν πρώτος), έχουν χάσει δύο φορές από τον Ολυμπιακό κι έτσι δεν αλλάζει δραματικά η βαθμολογία. Όμως με τον μηδενισμό των "ερυθρολεύκων" θα ανοίξει η όγδοη θέση, που οδηγεί στα πλέι οφ, και αυτή θα τη διεκδικήσουν τρεις ομάδες.

Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός δεν θα κατέβει την Τετάρτη και θα μηδενιστεί σε όλους τους αγώνες του, η βαθμολογία θα διαμορφωθεί ως εξής:

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (25 αγώνες)

  1. Παναθηναϊκός 47 (24 αγώνες)
  2. ΑΕΚ 44
  3. Προμηθέας 44 (26 αγώνες)
  4. Περιστέρι 42
  5. ΠΑΟΚ 42
  6. Ήφαιστος 40
  7. Χολαργός 37 (24 αγώνες)
  8. Άρης 35
  9. Πανιώνιος 35
  10. Ρέθυμνο 34
  11. Κύμη 34
  12. Λαύριο 33
  13. Κολοσσός 32
  14. Ολυμπιακός 0

*Παναθηναϊκός και Κολοσσός έχουν έναν αγώνα λιγότερο, τον μεταξύ τους.
**Οι 44 βαθμοί του Προμηθέα είναι η τελική του συγκομιδή, διότι υπολογίζουμε ότι δεν θα γίνει ο αγώνας του με τον Ολυμπιακό και θα πάρει και τους δύο βαθμούς από αυτόν.
***Ο Κολοσσός έχει 25 αγώνες, καθώς θεωρούμε ότι θα πάρει τους δύο βαθμούς και από τον σημερινό αγώνα του με τον Ολυμπιακό, εφόσον ο τελευταίος θα μηδενιστεί.

Το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής έχει ως εξής:

Πανιώνιος-Χολαργός
Ολυμπιακός-Προμηθέας
Άρης-Ρέθυμνο
Λαύριο-Ήφαιστος
Περιστέρι-ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός-Κύμη
Κολοσσός-ΑΕΚ

Κατόπιν τούτων:

1)Ο Παναθηναϊκός θα είναι σίγουρα πρώτος και η ΑΕΚ σίγουρα δεύτερη.

2)Ο Προμηθέας θα είναι τρίτος, εφόσον το Περιστέρι νικήσει τον ΠΑΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση το Περιστέρι θα είναι τέταρτο και ο ΠΑΟΚ πέμπτος. Αν ο ΠΑΟΚ νικήσει το Περιστέρι, τότε θα βγει τρίτος, ο Προμηθέας θα μείνει τέταρτος και το Περιστέρι πέμπτο.

3)Ο Ήφαιστος θα είναι έκτος και ο Χολαργός έβδομος, εφόσον ο Χολαργός χάσει σήμερα από τον Παναθηναϊκό. Αν όμως νικήσει σήμερα και νικήσει και τον Πανιώνιο την τελευταία αγωνιστική, τότε μπορεί ο Χολαργός να βγει έκτος, αν ο Ήφαιστος χάσει από το Λαύριο. Σε κάθε περίπτωση, ο Ήφαιστος με νίκη επί του Λαυρίου βγαίνει έκτος.

4)Για την όγδοη θέση, που οδηγεί στα πλέι οφ, ελπίδες έχουν τρεις ομάδες. Αυτός, όμως, που έχει την κατάσταση αποκλειστικά στα δικά του χέρια, είναι ο Άρης. Αν νικήσει το Ρέθυμνο, τερματίζει οριστικά όγδοος, καθώς υπερτερεί στην ισοβαθμία του με τον Πανιώνιο.

Ο Πανιώνιος θα τερματίσει όγδοος είτε χάσει είτε κερδίσει τον Χολαργό, αρκεί να χάσει ο Άρης από το Ρέθυμνο. Οι "κυανέρυθροι" είναι αυτοί που ευνοούνται σε τριπλή ισοβαθμία με τον Άρη και το Ρέθυμνο.

Υπάρχει τέλος ένα... τρελό σενάριο, που δίνει τη όγδοη θέση και το δικαίωμα συμμετοχής στα πλέι οφ στο Ρέθυμνο. Θα πρέπει η ομάδα από την Κρήτη να νικήσει τον Άρη με διαφορά μεγαλύτερη των 17 πόντων και ταυτόχρονα ο Πανιώνιος να χάσει από τον Χολαργό και η Κύμη να νικήσει τον Παναθηναϊκό! Θα δημιουργηθεί έτσι τετραπλή ισοβαθμία, όπου το Ρέθυμνο υπερτερεί. Μαθηματικό σενάριο αυτό, στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπαρκτό...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ