15 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Οι ιδιαιτερότητες της επιστροφής των νεαρών αθλητών στην δράση

Ενα ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο στο... βιβλίο "επιστροφή στην κανονικότητα", σε ό,τι αφορά τα αθλητικά δρώμενα, είναι αυτό που αφορά στους νεαρούς αθλητές. Στις ηλικίες που είναι ευαίσθητες και επειδή τώρα διαμορφώνουν τον αθλητικό τους χαρακτήρα, μαθαίνουν τα βασικά και εξελίσσονται αλλά και επειδή δεν είναι αυτή η μοναδική τους ενασχόληση, δεν είναι επαγγελματίες, άρα και λογικά στο μεγάλο διάστημα της αδράνειας δεν συντηρήθηκαν συστηματικά.

Ο Νίκος Λατρόβαλης είναι ένας προπονητής με εμπειρία πολλών ετών σε αυτές τις ηλικίες και υπεύθυνος Ακαδημιών σε δύο ομάδες με ιστορία στο μπάσκετ και μαζική συμμετοχή σε αυτές, στο Παγκράτι και στον Εσπερο. Εχοντας παραστάσεις και κυρίως άμεση επαφή με τους νεαρούς αθλητές και το περιβάλλον τους, άρα γνωρίζοντας εκ του ασφαλούς τις συνήθειές τους και τα ισχύοντα, παραθέτει τον "χάρτη" της επανόδου, τεκμηριώνοντας τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Αναλυτικά:

"Εχοντας ξεπεράσει τον ένα μήνα "καραντίνας"  δημιουργείται ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα, ο οποίος στις μικρές ηλικίες αθλητών είναι πολύ πιο περίπλοκος αφού συνδυάζεται με πολλές άλλες δραστηριότητες και υποχρεώσεις. 

Στην  Ευρώπη βλέπουμε ότι τα πρωταθλήματα έχουν διακοπεί, με αβέβαιη την ημερομηνία επανέναρξης...
 
Η FIBA ακολουθώντας τα σημάδια των καιρών ακύρωσε όλα τα πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα μικρών ηλικιών για φέτος.
 
Ενώ στην Ελλάδα παρόλο που όλοι λένε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κατάσταση  δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε πότε θα γίνει επανέναρξη προπονήσεων η και για τους πιο αισιόδοξους ποτέ θα ξεκινήσουν οι αγώνες...
Δημιουργούνται λοιπόν τα εξής ερωτήματα..
 
Τι θα αλλάξει;;
Είναι χαμένη η χρονιά για τους νέους αθλητές (9 - 17);;
Τι μοντέλο προπόνησης πρέπει να ακολουθήσουμε όταν ανοίξουν τα γήπεδα;;
 
Το βίαιο πέρασμα, λόγω Κορωνοϊού σε κατάσταση DETRAINING (Α-προπόνηση, Υπό-προπόνηση) όπως την έχουν περιγράψει οι αθλητικοί φυσιολόγοι (PhD) Mujika Inigo, Padilla Sabino από το 2000, όλοι οι αθλητές που έχουν περάσει σε πλήρη παύση προπονητικών ερεθισμάτων η προσπάθεια επανένταξης τους σε αγωνιστικούς ρυθμούς πρέπει να γίνει προσεκτικά και αργά επιτρέποντας στο σώμα τους  πρώτα από όλα να προσαρμοστεί..
 
Η διάρθρωση του προπονητικού μας προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας, γιατί όπως αναφέρει ο Dr Γιώργος Βαβέτσης (PhD εργοφυσιολόγος) θα πρέπει να είναι όχι μόνο σωματική αλλά διανοητική και ψυχολογική.
 
Το θετικό για τους αθλητές του μπάσκετ, είναι ότι όσο αφορά τις τεχνικές δεξιότητες (skills) δεν μπορούν να ξεχαστούν αν είναι σωστά μαθημένες.
 
Ο συντονισμός των τεχνικών δεξιοτήτων όπως αναφέρει η Melissa Mantak (Master στην αθλητική επιστήμη, προπονήτρια της χρονιάς 2010 στην Αμερική) παραμένει αποθηκευμένη στον εγκέφαλο για δεκαετίες.
Κατά την Mantak όταν ο αθλητής σταματάει την προπόνηση χάνει από δύναμη, αντοχή, και ευελιξία, αλλά θυμάται πως να εκτελεί τις δεξιότητες που σχετίζονται με την εκτέλεση του αθλήματος..
 
Σημαντικό κομμάτι όμως είναι η ισχύς και η ταχύτητα εκτέλεσης των τεχνικών κομματιών του μπάσκετ...
Εδώ λοιπόν με την επιστροφή  στο γήπεδο θα πρέπει να εστιάσουμε σε 3 κομμάτια του σώματος των αθλητών μας..
1.Στην δύναμη των κάτω άκρων.
2.Στην δύναμη του κορμού (Core)
3.Ισορροπία σώματος(Balance)
 
Η έλλειψη ερευνών όσο αφορά το Detraining σε μικρές ηλικίες, κατά τον Dr Γιώργο Βαβέτση πρέπει να μας κάνει πιο προσεκτικούς στην επανεκκίνηση των προπονήσεων.
 
Σίγουρο είναι ότι πλέον πρέπει να αυξήσουμε ειδικά στην αρχή το κομμάτι που αφορά την γενική φυσική κατάσταση των αθλητών για αποφυγή τραυματισμών.
 
Στις μικρές ηλικίες (9 - 17) όσο πιο γρήγορα αποκτάς μια ικανότητα τόσο γρήγορα χάνεται.
Αυτό είναι και το μεγάλο μειονέκτημα των μικρών ηλικιών..
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΓΥΡΊΖΕΙ ΠΊΣΩ... ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΘΕΙ..
 
Άφησα τελευταίο αλλά  πολύ σοβαρό κομμάτι που αφορά την κανονικότητα των νεαρών αθλητών,και αυτό δεν είναι άλλο από την διαχείριση του ύπνου..
Μιλώντας με πάρα πολλούς γονείς διαπίστωσα μεγάλο πρόβλημα στην ώρα και ποσότητα του ύπνου..
Κατά την Dr Sarah Bursaux ειδική σε θέματα ύπνου οι καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουν οι γονείς είναι :
1. Αϋπνία. Όταν το παιδί δεν κοιμάται αρκετά
2.Υπερυπνια. Όταν το παιδί παραπάνω από ότι πρέπει.
3.Παραπνία. Όταν υπάρχουν περίεργες συμπεριφορές κατά την διάρκεια του ύπνου.
 
Ο χρόνος που ένας νέος  αθλητής πρέπει να ξεκουράζεται είναι 8 - 9 ποιοτικές ώρες.
Όταν λοιπόν ένας αθλητής δεν ακολουθεί αυτόν τον κανόνα τότε υπάρχει καταπόνηση του ανοσοποιητικού του συστήματος που τον καθιστά πολύ ευάλωτο σε τραυματισμούς στην προσπάθεια που θα κάνει για να επανέλθει..
 
Στην Αμερική το τελευταίο διάστημα κάνει θραύση ένα App που αφορά την διαχείριση ύπνου και άγχους που λέγεται CALM APP...
Είναι δωρεάν και καλό όσοι αθλητές έχουν κάποιο πρόβλημα ύπνου και στρες να το δουν..
Από τους πρώτους που δοκίμασαν αυτό το App είναι και ο LeBron James...
 
Πρέπει λοιπόν όλοι οι νέοι αθλητές να καταλάβουν  ότι το μεγάλο βάρος πέφτει στους ίδιους..
Να θεωρήσουν (όσο δύσκολο να είναι αυτό) ότι τις διακοπές τους τις έκαναν, και ότι το καλοκαίρι πρέπει να είναι κομμάτι ολοκλήρωσης της φετινής χρονιάς..... Αλλιώς θα θεωρηθεί μια χαμένη αγωνιστική χρόνια..
Και όταν ανοίξουν πάλι τα γήπεδα (ελπίζω γρήγορα) να δουλέψουν ακόμη πιο σκληρά....
 
Πρέπει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να δουλέψουν σε ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ πρόγραμμα φυσικής και τεχνικής ικανότητας με υπομονή και επιμονή, με μοναδικό στόχο την συνεχή βελτίωση...
 
ΜΈΝΟΥΜΕ ΣΠΊΤΙ... ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΟΎΜΕ ΣΤΑ ΓΉΠΕΔΑ.. ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΦΟΡΆ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΊ..."



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ