23.7 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Οι αδελφοί της Εθνικής

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος κάλεσε για το "παράθυρο" του Νοεμβρίου τον Γιάννη Αγραβάνη και καθώς επιστρέφει και ο Δημήτρης, τα δύο αδέρφια θα έχουν την ευκαιρία να φορέσουν μαζί τη φανέλα της Εθνικής ομάδας των ανδρών. Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο δύο αδερφοί να παίζουν στη "μεγάλη" Εθνική και μάλιστα μαζί. Αλλά δεν είναι και πρωτοφανές.

Στο παρελθόν έχει συμβεί άλλες πέντε φορές. 

Τη δεκαετία του 1950 οι αδελφοί Αλέκος και Γιάννης Σπανουδάκης ήταν βασικά στελέχη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Έπαιζαν και οι δύο στον Ολυμπιακό και συμμετείχαν με την Εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ του 1951 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952.

Τη δεκαετία του 1980 είχαμε τους αδερφούς Φάνη και Χρήστο Χριστοδούλου. Για τον Φάνη δεν χρειάζονται συστάσεις, τότε έπαιζε ακόμα στον Πανιώνιο, ενώ στη δύση της καριέρας του αγωνίστηκε και στον Παναθηναϊκό. Ο Χρήστος έπαιζε κι αυτός τότε στον Πανιώνιο, ενώ τη δεκαετία του 1990 φόρεσε τη φανέλα του Σπόρτιγκ. Ο Φάνης έκανε μεγάλη καριέρα επί πολλά χρόνια στην Εθνική ομάδα, ενώ ο Χρήστος φόρεσε τη φανέλα της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλαβε τη 10η θέση. Έπαιξε μαζί με τον Φάνη φυσικά.

Την ίδια δεκαετία συνυπήρξαν στο μπάσκετ και την Εθνική και οι αδερφοί Μάνθος και Ζαχαρίας Κατσούλης. Εκείνο το διάστημα έπαιζαν μαζί και στον ΠΑΟΚ (στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο Ζαχαρίας πήγε στον Απόλλωνα Πατρών). Ο Μάνθος ήταν για πολλά χρόνια βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας, αντίθετα ο Ζαχαρίας έκανε μόνο λίγες συμμετοχές το 1985, σε κάποια φιλικά και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα ανδρών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 είδαμε τους Νικ και Πατ Καλάθη να φορούν το εθνόσημο στη "μεγάλη" Εθνική. Όχι μαζί όμως. Το καλοκαίρι του 2011 ο Πατ είχε κληθεί στην Εθνική για την προετοιμασία ενόψει του Ευρωμπάσκετ προερχόμενος από μια εξαιρετική σεζόν στον Κολοσσό και έχοντας πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Έπαιξε σε τρία φιλικά με Πολωνία, Ισραήλ και Ιταλία και μετά "κόπηκε". Ωστόσο σε αυτά τα παιχνίδια δεν έπαιξε ο Νικ, έτσι τα δύο αδέρφια δεν είχαν τη δυνατότητα να αγωνιστούν μαζί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, του οποίου φυσικά ο Νικ Καλάθης αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια βασικό στέλεχος. Αντίθετα ο Πατ δεν κλήθηκε από τότε ποτέ ξανά.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μαζί στην Εθνική ομάδα τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο. Ήταν μαζί στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2016 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας το 2019, ελπίζουμε δε να συνεχίσουν να είναι μαζί και τα επόμενα χρόνια. Όπως είναι μαζί και στους Μιλγουόκι Μπακς. Προσεχώς, μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να χριστεί διεθνής ένας ακόμα αδερφός, ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Πρωταθλητής ΝΒΑ προσφάτως με τους Λέικερς.

Τέλος, υπάρχουν και οι Κακιούζηδες, που διαφέρουν από τους άλλους ως προς το ότι ο Γιάννης Κακιούζης έχει μόνο δύο συμμετοχές με τη Β' Εθνική ανδρών σε ένα τουρνουά το 1997. Για τον Μιχάλη Κακιούζη βεβαίως δεν χρειάζεται να πούμε τι έχει προσφέρει στην Εθνική. Αν θέλετε τους περιλαμβάνετε κι αυτούς στη λίστα...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ