Μετά από 2 παιχνίδια στην Μαδρίτη ο Παναθηναϊκός είναι με την “πλάτη στον τοίχο”, καθώς δεν έχει πλέον την ευχέρεια να χάσει άλλο παιχνίδι, για να δώσει το παρόν στο FINAL 4. Έχοντας δει και τα 2 παιχνίδια αλλά και το κοντινό παιχνίδι της Αθήνας στην κανονική διάρκεια, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σε σχέση με το πώς πρέπει να προσεγγίσει το παιχνίδι η ομάδα του ΠΑΟ, για να έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης. Τα περισσότερα από αυτά τα είχα γράψει πριν την έναρξη της σειράς και συνεχίζουν να ισχύουν.
Game 1
Στο παιχνίδι της Αθήνας ο ΠΑΟ είχε καταφέρει να κρατήσει χαμηλά την Real. Μάλιστα εκεί η Real ήταν με γεματό ρόστερ καθώς είχε και τον Llull, ο οποίος είχε και συμβολή στην νίκη. Σε εκείνο βέβαια το παιχνίδι υπήρχε ο αστερίσκος ότι ο ΠΑΟ είχε πιο μεγάλη ανάγκη για την νίκη, παρά οι Ισπανοί. Άρα μπαίνοντας στα play - offs θέλαμε όλοι μας να δούμε αν εκείνη η εικόνα ήταν η πραγματική.
Τι είχε γίνει εκεί;
- 1. Πολύ καλή αμυντική παρουσία του ΠΑΟ
- 2. Με εξαίρεση την αρχή του αγώνα -όπου έτρεχε-, επιθετικά δυσκολεύτηκε ο ΠΑΟ να βρει τρόπους στο 5 vs 5
Θα έλεγα ότι η εικόνα του Game 1 έμοιαζε πολύ με αυτό που είδαμε στην Αθήνα. Ένας ΠΑΟ που κατάφερε να τρέξει αρκετά πιο έξυπνα κιόλας από άλλα παιχνίδια. Κατάφερε να μπλοκάρει επιθετικά την Real, κρατώντας την χαμηλά στους πόντους ανά κατοχές και μην επιτρέποντας πολλές δεύτερες επιθέσεις από επιθετικά rebound. Το μεγάλο πρόβλημα όμως ήταν το επιθετικό 5 vs 5, που εκεί έπεσε στην παγίδα που είχα αναφέρει στην ανάλυση του αγώνα. Ποια ήταν αυτή;
ΠΟΣΟΣΤΟ εκδήλωσης επίθεσης από τον χειριστή: Στο παιχνίδι της Αθήνας, η Real παρέσυρε τον ΠΑΟ να πάρει 33% των επιθέσεων με τον παίκτη που τρέχει το PnR, ποσοστό διπλάσιο από το κανονικό του ΠΑΟ. Το pull up είναι μια αδυναμία της ομάδας και σίγουρα η Real βάζοντας με την άμυνα της τον ΠΑΟ να πάρει πολλά σουτ σε καταστάσεις που είναι μη αποτελεσματικός φέτος, έβλαψε πολύ την επίθεση.
Έχοντας πάει σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού ο οποίος...
- 1. Δεν του βγήκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι
- 2. Δεν είναι συνολικά αποτελεσματικός όλη την σεζόν
θα περίμενε κανείς να πάει στην Μαδρίτη και ίσως να είναι λίγο πιο έτοιμος για αυτό το σενάριο. Στο πρώτο παιχνίδι όμως εκτέλεσε με τον παίκτη που τρέχει τα Pick and Roll σχεδόν τις μισές κατοχές του (43%). Πολλά από αυτά ήταν σουτ από dribble αλλά και λάθη. Αυτό οδήγησε ξανά σε χαμηλή παραγωγή. Θα έλεγα ότι ο πιο αποτελεσματικό παίκτης σε αυτήν την διαδικασία ήταν ο Langford, ο οποίος με πολλά mid-range pull ups, έβαλε ένα πρόβλημα στον Tavares. Ίσως θα περιμέναμε εδώ να βγει μπροστά ο Kilpatrick σε αυτό το στιλ, καθώς είναι κάτι που είχε στο ‘οπλοστάσιο’ του. Δεν έγινε αυτό. Παρόλα αυτά όμως ο ΠΑΟ έχασε μια τεράστια ευκαιρία να κερδίσει το ματς καθώς στο +6 μερικά λεπτά πριν το τέλος, απλά ήθελε κάποιες σωστές επιθετικές επιλογές για να κλείσει το ματς το οποίο δεν έγινε, αλλά ίσως και μια διαφορετική αντιμετώπιση από τους διαιτητές. Το πρώτο ήταν στο χέρι του, το δεύτερο όχι. Νομίζω ότι ο τρόπος που επιτέθηκε ο ΠΑΟ λοιπόν ήταν το καθοριστικό σημείο της ήττας στο πρώτο παιχνίδι, καθώς δεν κατάφερε με αυτό το στυλ να βρει το σκορ που χρειάζονταν. Εδώ βέβαια ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει για το τι έπρεπε να γίνει (όλοι μας είμαστε στρατηγοί μετά το πόλεμο), αλλά δεν υπάρχει κανένας που να ξέρει την ομάδα καλύτερα από τους προπονητές της ομάδας.
Game 2
Στο δεύτερο παιχνίδι τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Παρόλο που θεωρητικά η επιθετική συγκομιδή της Real ήταν παραπλήσια με τα προηγούμενα 2 κοντινά παιχνίδια, αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό μια πλάνη. Ο λόγος είναι ότι ο διακόπτης έσβησε κάποια στιγμή στο 4ο δεκάλεπτο για να μείνουν δυνάμεις για τα επόμενα παιχνίδια. Στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου η αμυντική απόδοση του ΠΑΟ ήταν πολύ χαμηλή. Δέχτηκε για πρώτη φορά πολλούς πόντους από TRANSITION. Προσπάθησε να μειώσει τις επιθετικές (δικές του) κατοχές του παίκτη που έτρεχε τα PnR, αλλά έγιναν πολλά λάθη. Μεγάλο κομμάτι από αυτά λοιπόν τα λάθη έγιναν εύκολοι πόντοι με αιφνιδιασμό για την REAL. Βρίσκοντας αυτούς τους εύκολους πόντους από τα λάθη αλλά και κάποια κοψίματα, η REAL βρήκε ψυχολογία να βάλει και κάποια σουτ. Άρα, για τρίτο παιχνίδι ξεκινώντας από την επιθετική δυσλειτουργία δημιουργήθηκαν προβλήματα και ήρθε η ήττα (πιο εύκολα από τα προηγούμενα παιχνίδια).
Είναι πλέον ξεκάθαρο μετά από την κανονική διάρκεια αλλά και τα πρώτα 2 παιχνίδια της σειράς ότι ο ΠΑΟ έχει να λύσει πρωτίστως την επιθετική του δυσλειτουργία. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά σίγουρα τον κατάλληλο τον γνωρίζει το πράσινο επιτελείο. Ο βασικός άγνωστος της εξίσωσης είναι να βρεθεί κάποιος τρόπος να εκμεταλλευτεί ο ΠΑΟ καλύτερα τον Καλάθη στο παιχνίδι μισού γηπέδου και να τιμωρήσει την “παθητική” άμυνα την οποία χρησιμοποιεί εναντίων του η Real Madrid.