27.1 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ξανθόπουλος στο basketa.gr: “Ελπίζω τελικά να το πάρουμε”!

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας η ΑΕΚ θα κυνηγήσει ένα όνειρο. Την κατάκτηση του τρίτου ευρωπαϊκού τροπαίου της ιστορίας της, στο φάιναλ φορ του Basketball Champions League, που θα γίνει στο ΟΑΚΑ. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, οι ελπίδες πολλές. Αλλά η τελική ευθεία προς το όνειρο μοιάζει στην αφετηρία της με... εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες!

Σε ρόλο Φρέντι Κρούγκερ ο... Προμηθέας, που έβγαλε για πολλοστή φορά στη φόρα τις αδυναμίες της ΑΕΚ, τη νίκησε και την υποχρέωσε σε άτακτη υποχώρηση στο ελληνικο πρωτάθλημα, χάλασε το κλίμα στα ενδότερά της και κατέστρεψε την πρόβα τζενεράλε για το φάιναλ φορ. Ο προβληματισμός είναι έντονος, αλλά ο Βασίλης Ξανθόπουλος προσπαθεί να μείνει ψύχραιμος.

Και μιλώντας στο basketa.gr επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην υποχρέωση για αυτοκριτική και την ανάγκη να διατηρήσει την ασιοδοξία του για το φάιναλ φορ. Η εμπειρία του τον βοηθά να βλέπει τα πράγματα όπως είναι και να μη μασά τα λόγια του:

"Χάσαμε μια νίκη που χρειαζόμαστε πάση θυσία και για μία ακόμα φορά σε έναν αγώνα πρωταθλήματος δεν παρουσιάστηκαμε απλώς κατώτεροι των δυνατοτήτων μας, αλλά ήμαστε τραγικοί. Νομίζω ότι ο Προμηθέας κέρδισε πολύ δίκαια. Σε όλη διάρκεια του αγώνα ήταν καλύτερος".

-Μήπως σας επηρέασε η διακοπή του πρωταθλήματος;
"Ποια διακοπή; Κι ο Προμηθέας διακοπή είχε. Ίσα ίσα που ξεκουραστήκαμε και ψυχολογικά, αφού είχαμε αδειάσει από την κούραση των συνεχόμενων αγώνων και ταξιδιών μέχρι να περάσουμε στο φάιναλ φορ. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Φταίμε καθαρά εμείς οι παίκτες. Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να μπαίνεις να τα κερδίζεις από το πρώτο δευτερόλεπτο και δυστυχώς αν πάμε έτσι στο φάιναλ φορ, δεν έχουμε ελπίδες. Ελπίζω να μην πάμε έτσι".

-Μήπως είχατε το μυαλό σας στο φάιναλ φορ;
"Νομίζω ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αφιερωθεί 100% στο παιχνίδι του Προμηθέα. Οι προπονητές δεν είχαν κάνει το λάθος να μας επιτρέψουν να σκεφτόμαστε το φάιναλ φορ. Μέσα μου, όμως, θέλω να ελπίζω ότι κάναμε αυτή την εμφάνιση επειδή τελικά είχαμε πράγματι το μυαλό μας στο φάιναλ φορ. Και θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξουμε πρόσωπο και θα δείξουμε αυτό που έχουμε δείξει στους τελευταίους ευρωπαϊκούς αγώνες".

Υπάρχει κάτι από τον αγώνα με τον Προμηθέα που να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θετικά; Ίσως ότι σας ταρακούνησε;
"Το μόνο θετικό είναι ότι σε πέντε μέρες παίζουμε έναν άλλο αγώνα, με τεράστια σημασία. Για μας και την ιστορία της ομάδας είναι καταπληκτικό ότι παίζουμε ένα φάιναλ φορ μέσα στην έδρα μας, αλλά δεν πρέπει να εμφανίσουμε ξανά αυτή την εικόνα. Γιατί θα έρθει κόσμος που έχει πληρώσει λεφτά για να μας δει. Και νομίζω ότι θα είναι γεμάτο το γήπεδο. Είναι σημαντικό να κάνουμε σωστή και καλή εμφάνιση".

-Πώς περιμένετε αυτό το φάιναλ φορ εσείς οι παίκτες;
"Οπως θα το περίμενε κάθε παίκτης μιας ομάδας όπως η ΑΕΚ, που έχει τεράστια ιστορία, αλλά και πολλά χρόνια να παίξει σε ένα φάιναλ φορ. Με ανυπομονησία".

-Την έχετε δει τη Μούρθια;
"Εγώ την έχω δει. Από μόνος μου. Με την ομάδα δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμα, εκτός από κάποια πρώτα πράγματα που μας έδειξαν οι προπονητές πριν από δύο εβδομάδες. Είναι μια ομάδα πολύ αθλητική. Θα μπορούσα να πω ότι παίζει στα όρια του φάουλ, είναι “βρώμικη” ομάδα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ενέργειά τους, στις επαφές να πηγαίνουμε δυνατά. Και εννοείται ότι αν πηγαίνουμε στο ριμπάουντ όπως πηγαίναμε στον αγώνα με τον Προμηθέα, δεν θα μας πάρουν μόνο 20 επιθετικά, αλλά 40"!

-Και ξέρει να κερδίζει εκτός έδρας…
"Το θέμα είναι ότι κι εμείς εκτός έδρας κερδίζουμε (γέλια)!"

-Πώς είναι να παίζεις σε ένα φάιναλ φορ;
"Είναι τρομερή εμπειρία. Εγώ το έχω ζήσει συμμετέχοντας σε άλλες διοργανώσεις και το πρώτο πράγμα που έχω να πω είναι ότι πρέπει να το ευχαριστηθούμε. Άσχετα με το τι έχει προηγηθεί. Βέβαια, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση τώρα που γίνεται στην έδρα μας. Αν γινόταν στο εξωτερικό, δεν θα υπήρχε τόση. Αλλά γι’ αυτό πληρωνόμαστε, για να μπορούμε να διαχειριζόμαστε την πίεση".

-Το συγκεκριμένο φάιναλ φορ πώς το βλέπεις;
"Θα είναι πολύ δυνατό. Η Μούρθια και κυρίως η Μονακό υπερτερούν λίγο στο ταλέντο, ενώ η Λούντβιγκσμπουργκ υστερεί κάπως σε ταλέντο, αλλά είναι… ρομπότ. Μπαίνουν παίκτες, βγαίνουν παίκτες, αλλά ο ρυθμός της δεν αλλάζει καθόλου. Θα είναι ένα αμφίρροπο φάιναλ φορ και ελπίζω στο τέλος να το πάρουμε. Γιατί θα είναι τεράστια η επιτυχία".

-Και προσωπική σου επιτυχία, έτσι;
"Ό,τι κι αν έχεις κάνεις στην καριέρα σου, ένας τίτλος είναι πάντα ένας τίτλος. Ελπίζω κι εύχομαι να είμαστε υγιείς εκείνες τις ημέρες και να πάνε όλα καλά".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ