24 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Ντόντσιτς: Επάγγελμα MVP στα 18 του

Πολλοί είχαν προβλέψει πως η Ρεάλ Μαδρίτης θα έχει μεγάλα θέματα να λύσει με την απουσία του Σέρχιο Γιουλ. Εντελώς άδικο δεν είχαν και δεν έχουν. Έλα όμως που αυτός ο 18χρονος ονόματι Λούκα Ντόντσιτς από την Σλοβενία, βάλθηκε να μας καταπλήξει για πολλοστή φορά. Ο γκαρντ της «βασίλισσας» με τις εμφανίσεις του αναδείχθηκε MVP του Οκτωβρίου με την ομάδα του να παραμένει αήττητη στην Ευρωλίγκα, αλλά και στο πρωτάθλημα Ισπανίας.

Ο Ντόντσιτς έγραψε μία ακόμη λαμπρή σελίδα στην πορεία του φτάνοντας στο 129 στο σύστημα αξιολόγησης σε τέσσερα παιχνίδια, αριθμός ρεκόρ από το 2000, την πρώτη χρονιά της Ευρωλίγκας. Και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης και στα δύο παιχνίδια της διπλής αγωνιστικής της διοργάνωσης την περασμένη εβδομάδα, επίσης κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Αυτή τη στιγμή είναι πρώτος σκόρερ στην Ευρωλίγκα με 24 πόντους μέσο όρο, πρώτος σε αξιολόγηση (32,3), όγδοος στα ριμπάουντ (6,8). Ο Γιουλ σίγουρα λείπει, αλλά ο Σλοβένος είναι το ιδανικό αντίδοτο στην απουσία του όχι μόνο για τους φίλους της Ρεάλ, αλλά για τους απανταχού μπασκετικούς. Και μίλησε και γι’ αυτό σε συνέντευξή του στο επίσημο σάιτ της Ευρωλίγκας.

«Είναι μια σημαντική διάκριση, γιατί η Ευρωλίγκα είναι μια σκληρή διοργάνωση και κάθε παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο. Πιστεύω πως δεν υπάρχουν εύκολοι αγώνες εδώ και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να προσθέτουμε νίκες, Είμαι χαρούμενος γιατί βρισκόμαστε στο 4-0 και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι».

-Είσαι ο νεότερος MVP του μήνα στην ιστορία. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

«Σημαίνει πολλά. Είναι ένα ακόμη κίνητρο για να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά. Στο τέλος, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρίσκεις ακριβώς αυτό το κίνητρο για σκληρή δουλειά, που είνα πολύ σημαντικό για μένα».

-Η Ρεάλ ξεκίνησε με νίκη επί της Έφες στο ίδιο γήπεδο που κατέκτησες το Ευρωμπάσκετ 2017 λίγες εβδομάδες νωρίτερα με τη Σλοβενία. Το να ξαναβρεθείς στο γήπεδο αυτό, σε ενέπνευσε;

«Ειλικρινά, ήταν πραγματικά όμορφο να επιστρέφω εκεί. Κατακτήσαμε τον τίτλο και τρεις εβδομάδες ήμασταν ξανά εκεί. Αυτή τη φορά σκεφτόμουν την Ευρωλίγκα και τη Ρεάλ Μαδρίτης και το μόνο που ήθελα ήταν να συνεχίσω να παίζω μπάσκετ».

-Στην εντός έδρας πρεμιέρα σας η άμυνα της Ρεάλ περιόρισε την ΤΣΣΚΑ στους 69 πόντους. Η άμυνα αυτή είναι είναι το κλειδί για την επιτυχία σας;

«Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντική. Πάντα πρέπει να ελέγχεις την άμυνα και να παίρνεις τα ριμπάουντ. Αυτό μας δίνει πολλά, γιατί από τη στιγμή που θα πάρουμε το ριμπάουντ, πάντα έχουμε την ευκαιρία να τρέξουμε. Το κλειδί θα είναι πάντα η άμυνα».

 

-Πώς ήταν να παίξεις απέναντι στον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, τον μέντορά σου, στον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ;

«Ο Σέρχιο είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρωλίγκα. Έμαθα πολλά από αυτόν όταν έπαιζε εδώ και ήμουν ένα παιδί. Για να πω την αλήθεια, είναι πολύ σημαντικό για την Ευρωλίγκα να φέρει πίσω παίκτες σαν κι αυτόν. Είναι ένας εκπληκτικός παίκτης! Μιλήσαμε λίγο μόλις φτάσαμε για προπόνηση την ημέρα του αγώνα, όπως πάντα. Είμαστε καλοί φίλοι».

-Η πρώτη εβδομάδα με δύο αγώνες έκλεισε νίκη επί της Μιλάνο εντός, χάρη σε ένα 20-0 μετά το ημίχρονο. Τι ήταν αυτό που είπατε στα αποδυτήρια και άλλαξε τα πράγματα τόσο γρήγορα;

«Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, αλλά στο τέλος, όπως είπα και πριν, τα βασικά θέματα ήταν η άμυνα και τα ριμπάουντ. Στο τρίτο δεκάλεπτο, αρχίσαμε να παίζουμε άμυνα και να μαζεύουμε τα ριμπάουντ, κάτι που μας βοήθησε να φτάσουμε στο +14. Αυτή η στιγμή ήταν κλειδί. Και πάλι, η άμυνα και τα ριμπάουντ άλλαξαν τον αγώνα».

-Δύο νύχτες αργότερα στο Κάουνας, παρά τους τραυματισμούς και το ταξίδι, κλείσατε με ιδανικό τρόπο τον Οκτώβριο με μια εκτός έδρας νίκη επί της Ζαλγκίρις. Ποιο ήταν το πλάνο;

«Όπως είπατε, είχαμε πολλούς τραυματισμούς στους ψηλούς και ήταν πολύ δύσκολο για εμάς. Παίζαμε με μόνο δύο ψηλούς (Φελίπε Ρέγες και Γκουστάβο Αγιόν) και δεν ήταν καθόλου εύκολο. Έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για να μας βοηθήσουν. Περιμένουμε τους άλλου ψηλούς να επιστρέψουν και επιτέλους να έχουμε ένα πιο γεμάτο ρόστερ. Έπρεπε να προσαρμοστούμε. Ο Ντίνο (Ράντοντσιτς) και ο Γιόνας (Ματσιούλις) χρειάστηκε να παίξουν ως τεσσάρια. Αλλά σε τελική ανάλυση, είναι μπάσκετ. Πρέπει να παίζεις με ενέργεια και να παίζεις άμυνα. Δεν έχει σημασία τι θέση παίζεις, μπορείς πάντα να κάνεις καλά πράγματα».

-Με τον τραυματισμό του περσινού MVP της Ευρωλίγκας, Σέρχιο Γιουλ, νιώθεις πως ήταν καιρός να αποκτήσεις έναν μεγαλύτερο ρόλο στην ομάδα;

«Ναι... Ο Σέρχι είναι ο καλυτερος παίκτης στην Ευρώπη και χωρίς αυτόν ήξερα πως έπρεπε να βγω μπροστά. Ήμουν σε θέση να μάθω πολλά καλά πράγματα από αυτόν, οπότε αν κάνω ένα βήμα μπροστά αυτή τη στιγμή, σε μεγαλο ποσοστό οφείλεται και σ’ αυτόν».

-Στη Ρεάλ Μαδρίτης, από 13 χρονών, πάντα έπαιζες απέναντι σε μεγαλύτερους σε ηλικία αντιπάλους. Πόσο ευχαριστημένος είσαι από τον τρόπο που η ομάδα διαχειρίστηκε την πρόοδό σου;

«Πάντα έπαιζα απέναντι σε μεγαλύτερους, αλλά ήταν πολύ σημαντικό επίσης να προχωράμε βήμα βήμα. Οι άνθρωποι στην ομάδα προχώρησαν σταδιακά, ποτέ δεν έκαναν άλμα. Πάντα βήμα βήμα. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα».

-Γίνεται πολύς θόρυβος γύρω από σένα και υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες μετά από αυτόν τον τελευταίο μήνα που είχες. Πώς το διαχειρίζεσαι;

«Είναι λίγο δύσκολο. Προσπαθώ να μην διαβάζω όλα αυτά που γράφονται γι’ αυτό, όλα αυτά που υπάρχουν στο ίντερνετ για μένα. Είναι δύσκολο, γιατί πάντα καταλήγεις να βλέπεις και να διαβάζεις κάτι, αλλά προσπαθώ να το αποφεύγω. Αν είσαι στα social media είναι αδύνατον να τα προσπεράσεις όλα. Την ίδια στιγμή είναι ωραίο να διαβάζεις καλά πράγματα, αν και προσπαθώ να μην το κάνω».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ