10.4 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Νέα Ζηλανδία: Τρομάζει μόνο ο… χορός και τα τρίποντα (vids+pics)

Τη Νέα Ζηλανδία αντιμετωπίζει η Εθνική Ελλάδας στην τρίτη αγωνιστική της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας (5/9, 15.00) και το Basketa.gr παρουσιάζει τους «Tall Blacks».

Αυτή είναι η έκτη συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για τη Νέα Ζηλανδία που ανεξάρτητα από την πορεία της, κάθε φορά φροντίζει να... τρομάζει τους αντιπάλους με τη «χάκα» πριν το τζάμπολ. Κορυφαία τους στιγμή βέβαια δεν ήταν άλλη από την ιστορική πορεία τους μέχρι την τετράδα στη διοργάνωση του 2002 στις ΗΠΑ.

Η ομάδα από την Ωκεανία ξεκίνησε με ήττα τη διοργάνωση, καθώς έχασε από τη Βραζιλία με 102-94, σ’ έναν από τους πιο θεαματικούς αγώνες έως τώρα στον οποίο οι άμυνες ήταν απούσες. Η δεύτερη αγωνιστική όμως ήταν καλή για τους Νεοζηλανδούς οι οποίοι έκαμψαν την αντίσταση του Μαυροβουνίου σκοράροντας ξανά περισσότερους από 90 πόντους (93-83). Σε αυτόν τον αγώνα πάντως οι αντίπαλοί τους είχαν έντονα παράπονα για τη διαιτησία, ενώ ο προπονητής τους Ζβέζνταν Μίτροβιτς αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές στο πρώτο ημίχρονο.

https://www.youtube.com/watch?v=PHYxDqVYQgU

Πλέον οι «Tall Blacks» θα τεθούν αντιμέτωποι με την Ελλάδα στον αγώνα που θα δώσει το δεύτερο εισιτήριο της φάσης των «16», από τον έκτο όμιλο, σ’ ένα παιχνίδι επί της ουσίας νοκ-άουτ, σ’ έναν πρόωρο τελικό πρόκρισης.

https://www.youtube.com/watch?v=yE_0RWF64xo

Δείτε το ρόστερ των Νεοζηλανδών:

ΟΝΟΜΑ

ΗΛΙΚΙΑ

ΥΨΟΣ

ΟΜΑΔΑ

Τομ Αμπερκρόμπι

32

1,98

ΝΖ Μπρέικερς (Αυστραλία)

Φιν Ντιλέινι

24

2,00

ΝΖ Μπρέικερς (Αυστραλία)

Άιζακ Φότου 

26

2,03

Τρεβίζο (Ιταλία)

Σι Άιλι

27

1,84

Μέλμπουρν Γιουνάιτεντ (Αυστραλία)

Τζάροντ Κένι

34

1,88

Κάιρνς Τάιπανς (Αυστραλία)

Ρομπ Λόου

28

2,11

ΝΖ Μπρέικερς (Αυστραλία)

Τζόρνταν Νατάι

26

1,96

ΝΖ Μπρέικερς (Αυστραλία)

Άλεξ Πλέτζερ

32

2,15

Μέλμπουρν Γιουνάιτεντ (Αυστραλία)

Ίθαν Ράσμπατς

27

1,96

Μπέι Χοκς

Τόχι Σμιθ-Μίλνερ

24

2,06

Μέλμπουρν Γιουνάιτεντ (Αυστραλία)

Κόρι Ουέμπστερ

31

1,89

ΝΖ Μπρέικερς (Αυστραλία)

Τάι Ουέμπστερ

24

1,93

Γαλατασαράι (Τουρκία)

Για το ρόστερ των «Tall Blacks» δεν μπορεί να πει κάποιος πολλά πράγματα. Άλλωστε το μεγάλο αστέρι της ομάδας, ο Στίβεν Άνταμς αποφάσισε να μην ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, παρά το γεγονός ότι θα αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους σέντερ ολόκληρης της διοργάνωσης και θα αποτελούσε σημείο αναφοράς και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Κόρι Ουέμπστερ αποτελεί έως τώρα τον κορυφαίο σκόρερ της ομάδας στο τουρνουά. Πρόκειται για έναν παίκτη ο οποίος στα 31 του χρόνια οδεύει σιγά-σιγά προς τη δύση της καριέρας του. Το 2016 έπαιξε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Κόροιβου όμως πλέον έχει επιστρέψει στην πατρίδα του. Είναι ο αρχηγός της ομάδας κι ο άνθρωπος ο οποίος αναλαμβάνει τις περισσότερες ευθύνες κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός... σύνδεσμος της Εθνικής Νέας Ζηλανδίας με το ελληνικό πρωτάθλημα. Κι αυτό συμβαίνει διότι στο ρόστερ υπάρχει άλλος ένας παίκτης ο οποίος έχει παίξει στην Basket League, αλλά ελάχιστοι θα τον θυμούνται καθώς το πέρασμά του ήταν αρκετά αθόρυβο –αφήνοντας πάντως θετικό πρόσημο από την παρουσία του- κι από μία ομάδα η οποία δεν πρωταγωνιστεί πια στην κορυφαία κατηγορία της χώρας.

Ο λόγος για τον Ρομπ Λο ο οποίος τη σεζόν 2014-15 έπαιξε στον ΚΑΟΔ, καθώς ήταν επιλογή του Κώστα Μέξα προκειμένου να αντικαταστήσει τον Έντιν Μπάβτσιτς. Στην πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας μπασκετμπολίστας μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο Σεντ Λιούις, στα 23 του χρόνια τότε, ο Λο έπαιξε 26 αγώνες κανονικής περιόδου με την ομάδα της Δράμας και σκόραρε κατά μέσο όρο 7,3 πόντους, μάζευε 4,8 ριμπάουντ και μοίραζε 1,2 ασίστ δείχνοντας καλό πρόσωπο χωρίς πάντως να εντυπωσιάσει ιδιαίτερα. Η κορυφαία εμφάνισή του ήρθε στο παιχνίδι του ΚΑΟΔ με το Ρέθυμνο στις 7/2/2015, όταν σκόραρε 22 πόντους κι οδήγησε την ομάδα του στη νίκη. Την επόμενη χρονιά δοκίμασε τις δυνάμεις του στο βέλγικο πρωτάθλημα με τη Λίμπουργκ κι από το 2016 κι έπειτα γύρισε στα... μέρη του παίζοντας για ομάδες της πατρίδας του αλλά και της Αυστραλίας.

Άλλη μία ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη είναι ο Άιζαακ Φότου ο οποίος είναι γνωστό όνομα και είναι μαζί με τον Τάι Ουέμπστερ –ο οποίος είναι μικρός αδερφός του Κόρι- οι μοναδικοί από τη δωδεκάδα οι οποίοι παίζουν σε ευρωπαϊκές ομάδες και όχι σε συλλόγους της Ωκεανίας. Ο 26χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ πήγε κολέγιο στη Χαβάη και στη συνέχεια δεν επιλέχτηκε στο ντραφτ αλλά στην ισπανική Σαραγόσα εκτίμησαν τα προσόντα του και τον απέκτησαν. Την πρώτη χρονιά μάλιστα τον παραχώρησαν δανεικό στη Μανρέσα ούτως ώστε να «ψηθεί». Το 2017 υπέγραψε στην Ουλμ με την οποία πραγματοποίησε ορισμένες πολύ καλές εμφανίσεις, χωρίς όμως να γίνει ποτέ ένας από τους ηγέτες του κλαμπ. Ο Φότου είναι κάτοχος ενός σημαντικού ρεκόρ καθώς πριν κλείσει τα 18 του χρόνια το 2011, έπαιξε στο «Στάνκοβιτς Cup» με τους «Tall Blacks» κι έγινε ο πιο νεαρός παίκτης στην ιστορία της εθνικής ομάδας της χώρας.

Το μυαλό του πάγκου

Ο Πολ Χενάρε δεν αποτελεί... φόβητρο στον πάγκο, ούτε η παρουσία του προκαλεί δέος. Είναι ένας πρώην διεθνής παίκτης της Νέας Ζηλανδίας ο οποίος τα τέσσερα τελευταία χρόνια κάθεται στην άκρη του πάγκου του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του θέλοντας να το βοηθήσει να εξελιχθεί, χωρίς πάντως να έχει πετύχει κάτι το ιδιαίτερο. Και ως αθλητής, ο Χεράρε δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά έπαιξε στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Το παιχνίδι των Νεοζηλανδών έχει δύο βασικές αρχές: «Τρέχουμε και σουτάραμε τρίποντα χωρίς να το σκεφτόμαστε ή να ψάχνουμε την καλύτερη επιλογή» είναι η πρώτη και η δεύτερη: «Παίζουμε συνεχώς σκληρά στα όρια του φάουλ διότι αν κάνουμε συνέχεια φάουλ οι διαιτητές θα δώσουν αρκετά από αυτά αλλά σίγουρα όχι όλα».

Η άμυνα βέβαια δεν τον ενδιαφέρει και πολύ κι αυτό έχει φανεί από το παθητικό που είχαν στα δύο πρώτα παιχνίδια οι Νεοζηλανδοί. Ταλέντο στην επίθεση όμως υπάρχει και η ελληνική άμυνα θα πρέπει να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερο στο άναρχο παιχνίδι των αντιπάλων της. Η Νέα Ζηλανδία μάλιστα συνηθίζει να ξεκινάει «ζεστά» τον αγώνα, καθώς στους δύο πρώτους αγώνες ήταν «καυτή» στο ξεκίνημα και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ξεφύγει με μερικούς γρήγορους πόντους στην αρχή του παιχνιδιού.

Το συμπέρασμα

Η αναμέτρηση με τη Βραζιλία και η εκτός προγράμματος ήττα προσγείωσε απότομα την «επίσημη αγαπημένη» που αντιλήφθηκε με τον πιο σκληρό και οδυνηρό τρόπο ότι δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια σε τέτοιες διοργανώσεις, αν δεν τα κάνει η ίδια η ομάδα που είναι φαβορί εύκολα. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια ούτε από εμάς σχετικά με το παιχνίδι κόντρα στους «Tall Blacks.

Η Νέα Ζηλανδία δεν τρομάζει πάντως. Δεν έχει ούτε τα κορμιά, ούτε το ταλέντο, ούτε τις δυνατότητες να κοντράρει στα ίσα τους παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου. Αυτό που την καθιστά άκρως επικίνδυνο αντίπαλο είναι το γεγονός ότι κυνηγάει την πρόκριση και ξέρει ότι εφόσον κάνει το μεγάλο «μπαμ» κι αφήσει ένα από φαβορί ακόμα και για μετάλλιο –πριν το πρώτο τζάμπολ της διοργάνωσης- εκτός συνέχειας, τότε η επιτυχία της θα κάνει το γύρο του κόσμου κι εκείνη θα μπορεί να γυρίσει μετά τη φάση των «16» στην πατρίδα αποφεύγοντας τους αγώνες για τις θέσεις 17-32.

Δεν... ανακαλύπτει κάποιος κάτι καινούριο υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτό το παιχνίδι. Αν οι διεθνείς μείνουν ψύχραιμοι θα πάρουν αυτό που θέλουν και θα μπορούν πλέον να στρέψουν το ενδιαφέρον τους ολοκληρωτικά στους αγώνες της δεύτερης φάσης. Παρ’ όλα αυτά, οι αντίπαλοι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έδειξαν ότι είναι ικανοί στις δύο πρώτες αγωνιστικές και ίσως είναι απαγορευτικό για την Εθνική να δεχτεί περισσότερους από 90 πόντους.

https://www.youtube.com/watch?v=wfrl_giSgLA



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ