25.2 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Μπερτομέου: “Δεν ανταγωνιζόμαστε τις εθνικές λίγκες”

 O Τζόρντι Μπερτομέου βρέθηκε στο Κάουνας για να παρακολουθήσει τον αγώνα της Ζαλγκίρις με την Μπάγερν και επί τη ευκαιρία παραχώρησε συνέντευξη, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα krepsinis.net. Σε αυτή ρωτήθηκε μεταξύ άλλων και για την τάση που εκδηλώνουν τελευταία διάφορα κλαμπ της Ευρωλίγκας για αποχώρηση από τα εθνικά τους πρωταθλήματα. Ο Μπερτομέου ήταν διπλωματικός αποφεύγοντας ουσιαστικά να πάρει θέση. Δεν θέλησε πάντως να "αδειάσει" τις εθνικές λίγκες.

"Νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίσουμε το γεγονός ότι σε μερικές χώρες τα κλαμπ έχουν δυσκολία να συνδυάσουν την Ευρωλίγκα με τις υψηλές απαιτήσεις και τις εγχώριες υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν προβλήματα στην Ισπανία και το Ισραήλ και είναι απαραίτητο να ανοίξουμε μια συζήτηση γι' αυτό. Καμιά φορά οι ομάδες πρέπει να επιλέξουν πού θα δώσουν την προσοχή τους, αλλά αυτό είναι δύσκολο, διότι όλες οι διοργανώσεις έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Το συζητήσαμε αυτό με τις λίγκες. Και στην Ελλάδα η κατάσταση είναι δύσκολη. Από τη μια δεν είναι εύκολο να εναρμονίσεις τα συμφέροντα των δύο πλευρών, αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να κάνουμε τα κλαμπ να αισθάνονται άνετα", είπε αρχικά. Και πρόσθεσε:

"Οι εγχώριες υποχρεώσεις είναι μέρος της συνολικής δομής. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εναρμονίσουμε τα πάντα. Την επόμενη σεζόν θα έχουμε στην Ευρωλίγκα 18 ομάδες και συμφωνήσαμε ότι δεν θα μεγαλώσουμε άλλο, διότι σε αυτή την περίπτωση θα γινόταν ακόμα πιο δύσκολο να βρούμε ισορροπία με τα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν είμαστε ανταγωνιστές των εθνικών λιγκών, το αντίθετο. Η επιτυχία μας έχει θετικό αντίκτυπο στις εθνικές λίγκες. Αν τα πάμε εμείς καλά, μεγαλώνει η δημοφιλία και των εθνικών λιγκών. Το ίδιο ισχύει και για το ΝΒΑ. Ναι, η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αγώνων έχει κάνει τις εθνικές λίγκες να αισθάνονται άβολα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το πιο σπουδαίο πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να ανεβάσουμε το επίπεδο του μπάσκετ συνολικά και επίσης τον αριθμό των αγώνων".

Ο Μπερτομέου επανέλαβε πως για τα επόμενα πέντε χρόνια σίγουρα, ίσως και για τα επόμενα δέκα, δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση των ομάδων της Ευρωλίγκας, μπορεί όμως να υπάρξει αντικατάσταση. Διότι, όπως είπε, δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο να υπάρξει εκπρόσωπος από το Λονδίνο κάποια στιγμή στη διοργάνωση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας επανέλαβε, τέλος, πως δεν υπάρχει σημείο επαφής με τη FIBA αναφορικά με το θέμα των "παραθύρων". Κάλεσε μάλιστα την διεθνή ομοσπονδία να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται και υποστήριξε πως είναι καλό μεν να παίζουν οι εθνικές ομάδες στις έδρες τους, αλλά να γίνει αυτό τον Ιούνιο και τον Αύγουστο και όχι στη μέση της σεζόν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ