19.4 C
Athens
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Μπαρτσελόνα-Εφές 81-86: «Αυτοκράτειρα» της Ευρώπης! (vids)

Η Αναντολού Εφές ολοκλήρωσε το πεπρωμένο της και την επιδίωξη, που δημιούργησε σε όλους τους φίλους του μπάσκετ, κυριαρχώντας για δύο χρόνια και παίρνοντας αυτό που της άξιζε, την κούπα. Μετά το πρώτο «εμπόδιο» της ΤΣΣΚΑ, νίκησε στον τελικό με 86-81 την Μπαρτσελόνα και έγραψε ιστορία με την πρώτη Ευρωλίγκα της ιστορίας της, σε μια στιγμή δικαίωσης για τον οργανισμό.

Οι δύο ομάδες άρχισαν το ματς... καταστρέφοντας η μία την άλλη και αυτό έφερε αστοχία από μακριά με λίγες λύσεις εκατέρωθεν σε μια «μάχη» ψηλών ανάμεσα σε Ντέιβις και Σανλί. Η Μπαρτσελόνα, σε αυτό το διάστημα σχεδόν 8.5 λεπτών βρέθηκε μπροστά με 14-13 κι ένα τρίποντο, τότε, του Χίγκινς φάνηκε να της δίνει το έναυσμα για να κάνει το δικό της παρκέ μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου, χάρη και στην ενεργοποίηση του Κούριτς για ένα συνολικό επιμέρους 10-2 από το 12-13, που την έφερε στο «τιμόνι» (22-15).

Ένα γκολ-φάουλ του Μπολμάρο έφερε τους Καταλανούς και στο +10 (25-15), αλλά τότε η τουρκική άμυνα έσφιξε σαν «μέγγενη» με «παράγοντα Χ» τον Πλάις. Ο Γερμανός έφτασε σε σημείο να σκοράρει και τρίποντο, «ξεκλειδώνοντας» έτσι και τους υπόλοιπους, με τον Λάρκιν να βρίσκει ρυθμό και τον Μοερμάν να κερδίζει «μάχες», ώστε μέσω της διαδικασίας... από το απόσπασμα στα 4.5 μέτρα οι παίκτες του Αταμάν να επιστρέψουν με δικό τους επιμέρους 4-20 για το 29-35 στο 19ο λεπτό. Ο τραυματισμός του Πλάις και το τρίτο φάουλ του Σανλί, όμως, τη στιγμή που ο Μίτσιτς παράλληλα «κεντούσε» οργανωτικά, έφερε ένα «σάστισμα» και οι τυπικά γηπεδούχοι με προσπάθειες του Μπολμάρο και του Κούριτς δεν άφησαν τη ζημιά να γίνει μεγαλύτερη μέχρι την ανάπαυλα (36-39).

Με τον Μίτσιτς να κάνει... πράγματα και θαύματα στο παρκέ, οι τυπικά φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ δυναμικά στην τρίτη περίοδο και μέσα σε τέσσερα λεπτά κατάφεραν να πάρουν διψήφιο προβάδισμα για πρώτη φορά χάρη σε ένα φοβερό γκολ-φάουλ για τρίποντο από τον Σέρβο (41-52). Ο Κούριτς και ο Χίγκινς προσπάθησαν μόνοι τους σχεδόν να κρατήσουν όρθια την «Μπάρτσα», αλλά τα έβρισκαν... σκούρα απέναντι σε μια ομάδα με καθαρό μυαλό, που έβρισκε λύσεις είτε δια του Μίτσιτς είτε δια των ψηλών, με τους Ντάνστον και Μοερμάν να καλύπτουν το κενό των Σανλί και Πλάις, διατηρώντας ένα ικανοποιητικό προβάδισμα στο τέλος του δεκαλέπτου (58-65).

Ο Μπολμάρο συνέχισε να δίνει πολύτιμες ανάσες στους «Μπλαουγκράνα» και ο Μίροτιτς επιτέλους εμφανίστηκε, με το σχήμα με τον Γκασόλ να μοιάζει να τον βολεύει κι ένα καλάθι του να ολοκληρώνει ένα επιμέρους 11-4, που ισοφάρισε το ματς (69-69 στο 36'). Ο Μίτσιτς και ο Λάρκιν, όμως, δε σταματούσαν πουθενά και με τους ίδιους να οδηγούν και πάλι στο σκοράρισμα, ο Σάρας αναγκάστηκε σε τάιμ άουτ βλέποντας τον αντίπαλο να ξεφεύγει με +5 στα 2.5 λεπτά για τη λήξη (74-79). Οι παίκτες του γύρεψαν ξανά την ανατροπή και, παρότι έβλεπαν τους αντιπάλους τους να ευστοχούν από τη γραμμή των βολών, δεν τα παράτησαν, με τρεις βολές του Κούριτς να δίνουν μια ελπίδα στα 12" (81-84). Ο Μίτσιτς, όμως, επίσης δε λάθεψε και αυτή ήταν η αφορμή για τους πανηγυρισμούς για την πρώτη κούπα στην ιστορία της Εφές (81-86).

Δεκάλεπτα: 22-15, 36-39, 58-65, 81-86

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΟ ΙΝΔΑΛΜΑ: Ο Βασίλιε Μίτσιτς ήταν ο «ακρογωνιαίος λίθος» σε όλες τις επιτυχίες της Εφές την τελευταία τριετία, καθώς κι ένας καθοριστικός παράγονας στο απολαυστικό της μπάσκετ. Τη μεγαλύτερη παράστασή του, όμως, την φυλούσε για τον τελικό, όπου ήταν παρών σε όλα τα κρίσιμα σημεία, έκανε την άμυνα της Μπαρτσελόνα να βλέπει... αστεράκια και με 25 πόντους (6/10 δ., 2/4 τρ., 7/8 β.), τρία ριμπάουντ, πέντε ασίστ, ισάριθμα λάθη και τρία κλεψίματα σε σχεδόν 35 λεπτά παιχνιδιού, ασφαλώς το... ίνδαλμά του, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, θα αισθάνεται υπερήφανος.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η Μπαρτσελόνα είχε έξι παραπάνω κατοχές (17-7 επιθετικά ριμπάουντ και 14-10 λάθη), όμως δεν αξιοποίησε επ' ουδενί. Οι δύο ομάδες είχαν άσχημα ποσοστά από μακριά και η διαφορά έγινε στη ρακέτα, όπου με 22/39 ή 56.4% η Εφές κυριάρχησε έναντι των 17/37 σουτ ή 46% των «Μπλαουγκράνα». Παράλληλα, η χαμηλή δημιουργικότητα των τυπικά γηπεδούχων, με 10 ασίστ για 14 λάθη, έναντι 12 ασίστ για 10 λάθη των Τούρκων, σίγουρα έπαιξε το ρόλο της.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ