14.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μίτσιτς ο τέταρτος που βάζει 30+ στην έδρα του Παναθηναϊκού (vids)

Με αφορμή τους 33 πόντους του Βασίλιε Μίτσιτς στην ήττα του Παναθηναϊκού από την Αναντολού Εφές στο ΟΑΚΑ, το Basketa.gr έψαξε και βρήκε ποιοι παίκτες έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο σε εκτός έδρας παιχνίδι με τους «πράσινους».

Ο Σέρβος γκαρντ πραγματοποίησε ασύλληπτη εμφάνιση απέναντι στο «τριφύλλι» κι αποτέλεσε τη βασική αιτία της ήττας των πρωταθλητών Ελλάδας. Ο 26χρονος σταρ απέδειξε ότι μόνο τυχαία δεν έχει μπει στο «ραντάρ» ομάδων του ΝΒΑ, καθώς κάλυψε ιδανικά το κενό που άφησε στην περιφέρεια ο απών Σέιν Λάρκιν.

Το Basketa.gr έψαξε ένα προς ένα όλα τα εντός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού την τελευταία εικοσαετία στη διοργάνωση και μέτρησε πόσοι ήταν εκείνοι οι αθλητές που σκόραραν τουλάχιστον 30 πόντους μέσα στο «σπίτι» των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης.

Σε σύνολο 239 αναμετρήσεων, ο Μίτσιτς έγινε μόλις ο τέταρτος παίκτης ο οποίος «φορτώνει» το καλάθι των «πράσινων» με 30 ή περισσότερους πόντους.

Ας ξετυλιχθεί όμως το κουβάρι των αναμνήσεων.

Ο Κροάτης «μπόμπερ»

Για να βρεθεί ο πρώτος που πέτυχε κάτι αντίστοιχο πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι πίσω περίπου 19 ολόκληρα χρόνια. Στις 20/12/2001 ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο ΟΑΚΑ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν ταλαιπωρημένη μετά από ένα ταξίδι στην έδρα του ΚΑΟΔ, όμως κατόρθωσε να κάμψει την αντίσταση των Ρώσων με 83-80.

Ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς είχε σκοράρει 31 πόντους για τους «πράσινους», όμως ο Κροάτης «μπόμπερ» και μετέπειτα ΝΒΑερ Γκόρνταν Γκίριτσεκ ήταν εκείνος που παραλίγο να «εκτελέσει» την ελληνική ομάδα, σταματώντας στους 30 πόντους. Αυτός ήταν και ο πρώτος αθλητής που πέτυχε «τριαντάρα» μέσα στο ΟΑΚΑ.

Ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ

Λίγους μήνες αργότερα ξανά στο ίδιο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο «αιώνιο» ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής του Top 16. Οι μελλοντικοί πρωταθλητές Ευρώπης εκείνης της σεζόν έψαχναν νίκη με διαφορά 18 πόντων για να καλύψουν το χάντικαπ της ήττας τους στην πρεμιέρα στο ΣΕΦ με 92-75. Στο 30' είχαν ξεφύγει με 17 πόντους (66-49), όμως οι Πειραιώτες μείωσαν τη ζημιά χάρη στους 33 πόντους του αείμνηστου Αλφόνσο Φορντ.

Μία εβδομάδα αργότερα πάντως οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν στην έδρα τους από την Ολίμπια Λιουμπλιάνα κι έμειναν στη δεύτερη θέση του γκρουπ, με την ΑΕΚ να τερματίζει τρίτη. Στο Final 4 της Μπολόνια ταξίδεψε ο Παναθηναϊκός και γύρισε με το τρίτο τρόπαιο της ιστορίας του.

Θυμηθείτε τον αγώνα:

Ο «Σάρας» δεν έχανε σουτ στα Πατήσια

Τις αγωνιστικές περιόδους 2002/03 και 2003/04 ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε ως έδρα του το κλειστό του Σπόρτιγκ στα Πατήσια, καθώς στο ΟΑΚΑ γίνονταν έργα εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 22/1/2004 οι «πράσινοι» υποδέχτηκαν την -υπερηχητική και μελλοντική πρωταθλήτρια Ευρώπης για δύο σερί σεζόν- Μακάμπι Τελ Αβίβ των πολλών αστέρων.

Μεταξύ αυτών και ο νεοφερμένος τότε στο Ισραήλ, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός σούπερ σταρ και νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα, είχε αφήσει τους Καταλανούς ως πρωταθλητής Ευρώπης και μετακόμισε στην «ομάδα του λαού» για να τη βοηθήσει να βρεθεί στην κορυφή της Ευρωλίγκας.

Σ' εκείνον τον αγώνα για την 10η αγωνιστική της κανονικής περιόδου, το σύνολο του Πίνι Γκέρσον είχε περάσει νικηφόρα από την Ελλάδα με 91-84. Ο Γιασικεβίτσιους εκείνο το βράδυ είχε «οργιάσει» σταματώντας στους 30 πόντους με 7/10 σουτ πίσω από τη γραμμή των 6,25μ. Δεν πρόκειται για λάθος, για όσους δεν το θυμούνται, το τρίποντο τότε ήταν πιο κοντά σε σχέση με την τωρινή εποχή.

Δείτε τα highlights εκείνης της αναμέτρησης:

Το σήμερα

Χρειάστηκε λοιπόν να περάσουν 16 χρόνια και περίπου 11 μήνες ούτως ώστε να σημειώσει κάποιος ξανά περισσότερους από 30 πόντους στην έδρα του Παναθηναϊκού σε παιχνίδι της Ευρωλίγκας. Αυτός ήταν ο Βασίλιε Μίτσιτς ο οποίος μετά από κάτι λιγότερο από 200 παιχνίδια μπόρεσε να «φορτώσει» το καλάθι της ελληνικής ομάδας, σταματώντας στους 33 πόντους, επίδοση που είχε καταγράψει και ο Φορντ πριν από 18 έτη.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, έστω κι αν δεν ήταν ευχάριστο νέο για τον Παναθηναϊκό, το βράδυ της Παρασκευής (13/11) στο ΟΑΚΑ γράφτηκε ιστορία από τον Σέρβο σταρ ο οποίος μπήκε στο κλειστό κλαμπ των παικτών που έχουν πετύχει κάτι αντίστοιχο.

Δείτε την εξαιρετική του εμφάνιση στο παρακάτω video:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ