11.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025

Μίροτιτς: Το μυθικό συμβόλαιο και το κόλπο με την Εφορία

Η μεταγραφή του Νίκολα Μίροτιτς στην Μπαρτσελόνα είναι ασφαλώς ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του καλοκαιριού στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Όχι μόνο επειδή ένας τόσο καλός παίκτης στην ακμή του επιλέγει να αφήσει το ΝΒΑ για να επιστρέψει στην Ευρώπη, όχι μόνο επειδή ήταν παίκτης της Ρεάλ και τώρα επιστρέφει στην "αιώνια" αντίπαλό της, αλλά κυρίως λόγω του συμβολαίου που θα υπογράψει. Ένα συμβόλαιο μυθικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του στην Mundo Deportivo, o Χοσέ Ιγκνάσιο Ουγκέτ προσπαθεί να προσδιορίσει ακριβώς το ποσό που θα λάβει ο Μίροτιτς από την Μπαρτσελόνα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχει διάρκεια τριών χρόνων συν ένα ακόμα, συνολικά τεσάρων δηλαδή. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι απόψεις διίστανται όσον αφορά την αξία του.

Πηγές μέσα από την Μπαρτσελόνα αναφέρουν ότι ο Μίροτιτς θα λάβει 26 εκατομμύρια Ευρώ για όλη την τετραετία, ενώ πηγές εκτός της ομάδας υποστηρίζουν πως τα 26 εκατομμύρια θα είναι η αποζημίωσή του μόνο για τα τρία πρώτα εγγυημένα χρόνια. Στην πρώτη περίπτωση θα παίρνει μεσοσταθμικά 6 εκατομμύρια ετησίως. Στη δεύτερη 8,7 εκατομμύρια ετησίως!

Όπως και να έχει, ο Μαυροβούνιος με το ισπανικό διαβατήριο θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην Ευρώπη, μακράν μπροστά και του Αλεξέι Σβεντ, αλλά και του Νάντο Ντε Κολό, που πρόσφατα υπέγραψε στη Φενερμπαχτσέ. Και η μεταγραφή του είναι η πιο ακριβή στην ιστορία της μπασκετική Μπαρτσελόνα, παρόλο που ο ίδιος ο Μίροτιτς θα μπορούσε να είχε βρει περισσότερα χρήματα αν έμενε στο ΝΒΑ!

Έτσι κι αλλιώς φέτος είχε συμβόλαιο αξίας 12,5 εκ. δολαρίων, ενώ αν συνέχιζε να ψάχνει στο ΝΒΑ αυτό το καλοκαίρι ως free agent, θα μπορούσε να βρει ομάδα που θα του έδινε μίνιμουμ 18-19 εκ. δολάρια, ίσως ακόμα και 25 εκ. δολάρια το χρόνο. Άρα, δεν επέστρεψε στην Ευρώπη για τα λεφτά...

Το κόλπο με την Εφορία

Εκτός κι αν έπαιξε ρόλο η... εφορία. Ως γνωστόν, η φορολόγηση των συμβολαίων στις ΗΠΑ είναι υψηλή. Όλοι οι επαγγελματίες αθλητές πληρώνουν ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος 37% επί της αξίας του συμβολαίου συν το φόρο εισοδήματος που επιβάλλει η κάθε Πολιτεία ξεχωριστά και ο οποίος διαφέρει ανά Πολιτεία.

Άρα, αν ο Μίροτιτς έβρισκε κάπου στο ΝΒΑ 19 εκ. δολάρια (ήτοι 17 εκ. Ευρώ), θα πλήρωνε φόρο περίπου 7 εκ. Ευρώ και θα του έμεναν στην τσέπη 10 εκ. Ευρώ ετησίων.

Στην Ισπανία, σύμφωνα με τον Χοσέ Ιγκνάσιο Ουγκέτ, η φορολογία είναι ακόμα πιο υψηλή, κυμαίνεται ανάμεσα στο 44% και το 48% για τέτοιου είδους συμβόλαια. Υπάρχει όμως ένα "παράθυρο" για τους αθλητές που έρχονται από το εξωτερικό, οι οποίοι την πρώτη τους χρονιά φορολογούνται μόνο με 24% Έχει γίνει, λοιπόν, ευρέως διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια η πρακτική του "μπόνους υπογραφής". Οι ομάδες δίνουν στους αθλητές που αποκτούν από το εξωτερικό ένα πολύ μεγάλο ποσό από αυτό που έχουν συμφωνήσει μπροστά, ως πριμ υπογραφής, έτσι ώστε να φορολογείται με τον χαμηλότερο συντελεστή!

Το "μπόνους υπογραφής" είναι ανάλογο με το τελευταίο συμβόλαιο του παίκτη στο εξωτερικό. Ο Μίροτιτς πήρε φέτος στο ΝΒΑ 12,5 εκ. δολάρια, άρα η Μπαρτσελόνα μπορεί να του δώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 12 εκατομμύρια Ευρώ ως "μπόνους υπογραφής". Τα μισά χρήματα της συνολικής συμφωνίας τους, δηλαδή (2 από τα 26 εκατομμύρια θα καταλήξουν στους μάνατζερ ως αμοιβές τους). Αυτά τα 12 εκατομμύρια θα φορολογηθούν με 24%, δηλαδή ο Μίροτιτς θα βάλει στην τσέπη του τα 9 εκατομμύρια από αυτά, όσα πάνω κάτω θα έβρισκε και στο ΝΒΑ. Τα υπόλοια 12 εκατομμύρια θα τα πάρει στο βάθος της τριετίας και θα φορολογηθούν με 44% έως 48%.

Κατά συνέπεια η οικονομική χασούρα του Μίροτιτς τώρα που έρχεται στην Ευρώπη δεν είναι τόσο μεγάλη, ενώ παράλληλα στην Μπαρτσελόνα θα είναι πρωταγωνιστής, κάτι που πολύ δύσκολα θα γινόταν στο ΝΒΑ. Κι αυτό ενδεχομένως εξηγεί την απόφασή του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ