28.9 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Κώστας Μουμπάρακ στο Basketa: «Αρχηγός είναι αυτός που στηρίζει και παρακινεί»

Ο Ιωνικός ΝΦ έκανε αποφασιστικό άλμα ανόδου προς τη Β' Εθνική, υποτάσσοντας τη Μεγαρίδα, και ο αρχηγός, Κώστας Μουμπάρακ, μίλησε στο Bssketa.gr για το τι έκανε ανώτερη την ομάδα του, τη δεύτερη σεζόν του στην Νέα Φιλαδέλφεια μετά την απόφαση-τομή να παίξει πέρυσι στην Α' ΕΣΚΑ, τη συνύπαρξη με παίκτες σαν τον Νίκο Πέττα ή τον Στέλιο Γκίνη κι έναν προπονητή σαν τον Κώστα Σορώτο, ενώ δε διστάζει να δώσει ένα δικό του ορισμό του ρόλου που κατέχει.

Οκτώ «στροφές» πριν από το τέλος της χρονιάς στη Γ' Εθνική, στον 1ο όμιλο η περασμένη Κυριακή (3/3) ήταν καθοριστική για την άνοδο. Ο Ιωνικός ΝΦ υποδεχόταν τη Μεγαρίδα και είχε την ευκαιρία να απομακρυνθεί κατά δύο νίκες, εκμεταλλευόμενος την έδρα του, έχοντας σε ολόκληρη τη σεζόν, ήτοι στα προηγούμενα 15 ματς υποστεί μόλις τις ισάριθμες ήττες. Ο Κώστας Σορώτος ετοίμασε σωστά τους παίκτες του, εκείνοι και δη οι ηγέτες του βγήκαν μπροστά και ο ιστορικός σύλλογος της Νέας Φιλαδέλφειας έκανε άλλο ένα «βήμα» για την επιστροφή στις κατηγορίες, με τις οποίες πριν από κάποια χρόνια είχε συνδέσει το όνομά του, ακολουθώντας το Αιγάλεω.

Κι όταν μιλάμε για ηγέτες, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον Κώστα Μουμπάρακ. Ο αρχηγός του Ιωνικού ήταν καθοριστικός με 21 πόντους και έξι τρίποντα στην νίκη με 75-71 και μίλησε στο Basketa.gr για το τι έκρινε αυτό το σπουδαίο ντέρμπι. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο που κατέχει στο σύνολο αυτό και τη σημασία, που αυτός έχει, τονίζοντας πως αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω... πάλι Ιωνικό θα διάλεγε, ενώ κάνει λόγο για τη συνύπαρξή του με προσωπικότητες, όπως ο κόουτς Σορώτος, ο Νίκος Πέττας ή ο Στέλιος Γκίνης, με άπαντες να ενώνουν τις δυνάμεις τους για την «αναγέννηση» του συλλόγου, κάτι στο οποίο ο... διαβόητος σκόρερ, που είχε περάσει νωρίτερα από Πανελευσινιακό, Χολαργό, Λαύριο και Αιγάλεω σε μια μακρά πορεία στις εθνικές κατηγορίες, είχε πιστέψει από πέρυσι, ερχόμενος να παίξει στην Α' ΕΣΚΑ ως επιλογή τότε του Νίκου Χατζηπανηγύρη, που δύο χρόνια μετά αποδεικνύεται η μεγαλύτερη δικαίωση των ιθυνόντων της ομάδας.

Τι είναι αυτό, που πιστεύεις ότι κρίνει ένα ντέρμπι ανόδου;

Τα ντέρμπι κυρίως κρίνονται από την συγκέντρωση που πρέπει να έχεις, ώστε να παραμείνεις στην τακτική σου ακόμα και τις στιγμές που τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ακόμα, πολύ σημαντικά στοιχεία είναι το πάθος και η θέληση να ελέγξεις τα ριμπάουντ και να είσαι διατεθειμένος να «βουτήξεις» σε κάθε διεκδικούμενη φάση. Τέλος, καθοριστικό ρόλο παίζει η αποφασιστικότητα που θα πρέπει να έχεις για 40 λεπτά καθώς και η εμπιστοσύνη που δείχνεις στον συμπαίκτη σου.

Θεωρείς, ότι η ομάδα σου πλέον έχει σπουδαίο προβάδισμα για την άνοδο, από τη στιγμή που μένουν οκτώ αγώνες και πρέπει να χάσετε δύο εξ αυτών, όσες ήττες έχει κάνει δηλαδή έως τώρα συνολικά;

Έχουμε κάνει μια πολύ καλή πορεία ως τώρα, αλλά στον αθλητισμό και ειδικότερα στο μπάσκετ τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Παραμένουμε προσηλωμένοι και απερίσπαστοι στο στόχο μας ακόμα και αν υπάρχει κάποιο σχετικό προβάδισμα.

Από τη στιγμή που έχετε τον πρώτο λόγο, τι θεωρείς πως πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε ενδεχόμενη επανάπαυση;

Όταν υπάρχει προσήλωση σε ένα στόχο, δεν υπάρχει κίνδυνος επανάπαυσης της ομάδας. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, ώστε να παραμένουμε έτοιμοι για κάθε αγώνα μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

Ήσουν σε άλλο ένα ντέρμπι κορυφαίος της ομάδας σου. Πιστεύεις, ότι πρέπει να είσαι μέσα σε αυτούς που θα την οδηγούν;

Δεν θεωρώ, ότι έχει να κάνει μόνο με την προσωπική επίδοση, το να οδηγείς μια ομάδα, αλλά κυρίως με το να μπορείς να την παρακινείς και να τη στηρίζεις συνολικά, ακόμα και όταν δεν είναι στην καλή της μέρα. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό οι άνθρωποι της ομάδας να σου δείχνουν εμπιστοσύνη και να σε ωθούν οι ίδιοι να την οδηγείς. Οπότε ως αρχηγός προσπαθώ να στηρίζω την ομάδα τόσο σε μπασκετικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παρακίνησης.

Με δεδομένο, ότι όχι μόνο εσύ, αλλά και άλλοι παίκτες σαν τον Πέττα ή τον Γκίνη θέλουν να βγαίνουν μπροστά και να ηγούνται, πώς γίνεται εφικτή η συνύπαρξη με αρκετές προσωπικότητες σε μια ομάδα;

Είναι πολύ ομορφο να συνυπάρχεις στην ίδια ομάδα με σημαντικές προσωπικότητες του μπάσκετ. Πιστεύω ότι έχουμε δουλέψει πολύ, έχουμε βρει τις ισορροπίες μας και ο κάθε παίκτης έχει τον ρόλο του στην ομάδα ώστε να βοηθάει στο να φτάσουμε όλοι μαζί στον τελικό στόχο.

Πώς κρίνεις τη συνύπαρξη με τον Κώστα Σορώτο και την φιλοσοφία του, ενώ ήρθε στα μέσα της σεζόν;

Παρόλο που ήρθε στη μέση της σεζόν, υπήρξε απόλυτη ταύτιση με τη φιλοσοφία του και πραγματικά ο ίδιος αφομοιώθηκε αυτόματα από την ομάδα. Μην ξεχνάμε, ότι είναι ένας προπονητής με τεράστια εμπειρία, που δίνει πολλά πράγματα στην ομάδα αλλά και στον κάθε παίκτη ξεχωριστά.

Θα ήθελες να μας κάνεις ένα σχόλιο για τον Μάριο Δεσποτάκη και την πορεία της ομάδας επί των ημερών του, που ήταν επίσης πορεία πρωταθλητισμού;

Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία, στα πλαίσια της οποίας η ομάδα είχε μια θετική τάση και πήρε αρκετά θετικά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα εύχομαι καλή συνέχεια στη μετέπειτα πορεία του.

Μετά από αρκετά χρόνια στις εθνικές κατηγορίες είχες αποφασίσει να έρθεις στον Ιωνικό ΝΦ στην Α' ΕΣΚΑ. Πώς είχες φτάσει σε αυτή την επιλογή;

Εκείνο το καλοκαίρι υπήρχε σίγουρα ένας δισταγμός στο να πάρω τη συγκεκριμένη απόφαση αλλά το μακροπρόθεσμο πλάνο που μου έθεσαν οι άνθρωποι του Ιωνικού με δελέασε και με ιντρίγκαρε. Οι στόχοι μας ταυτίστηκαν και από εκεί άρχισαν όλα.

Υπήρχε, μήπως, το κίνητρο της αναγέννησης ενός ιστορικού συλλόγου, που βρισκόταν τότε στο τοπικό;

Σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο η ιστορία που συνοδεύει τον συγκεκριμένο σύλλογο και για μένα αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα η επάνοδός του στις εθνικές κατηγορίες.

Νιώθεις δικαιωμένος σχεδόν δύο χρόνια μετά;

Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, πάλι την ίδια επιλογή θα έκανα και νομίζω αυτό τα λέει όλα.

Τι περιμένει ο Κώστας Μουμπάρακ στο μέλλον του; Είναι αυτό συνδεδεμένο με τον Ιωνικό;

Αυτό που θέλω στο μέλλον είναι να είμαι υγιής, ώστε να κάνω όσο περισσότερα χρόνια αντέχω αυτό που αγαπάω. Από εκεί και πέρα, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, έχουν δομηθεί στέρεες σχέσεις με τους ανθρώπους του Ιωνικού, που βασίζονται στην άριστη συνεργασία, εμπιστοσύνη και επικοινωνία. Το «οικογενειακό» κλίμα που υπάρχει στα αποδυτήρια, βγαίνει και στο παρκέ και είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ομάδα. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, στον χώρο του μπάσκετ τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αλλά σίγουρα όταν υπάρχουν τόσο σταθερές βάσεις και παραμένει αυτό το ομορφο κλίμα, δύσκολα κάποιος θα το άφηνε όλο αυτό στο μέλλον.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ