21.4 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Κόντρα στη “μαύρη” παράδοση των 3ων αγώνων

Η εβδομάδα της κρίσης έφτασε για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό που θα πρέπει, αν δεν “σφραγίσουν” το εισιτήριο για το Βελιγράδι σε ξένο έδαφος, τουλάχιστον να πάρουν πίσω αυτό που έχασαν την προηγούμενη εβδομάδα. Το πλεονέκτημα της έδρας δηλαδή για να τελειώσουν τη δουλειά στην Ελλάδα.

 

Ο Ολυμπιακός σήμερα και ο Παναθηναϊκός αύριο ωστόσο, θα πρέπει να ανέβουν κάτι παραπάνω από το... μισό βουνό αφού η ιστορία των πλέι οφ της Ευρωλίγκα, δεν τους δίνει μεγάλες πιθανότητες. Όχι για την πρόκριση αλλά για το 3ο παιχνίδι.

 

Από την περίοδο 2008-09 όταν και η διοργάνωση απέκτησε πλέι οφ, συνολικά 16 σειρές βρέθηκαν στο 1-1 πριν από τις δύο φετινές των “αιωνίων”. Στις 12 από αυτές οι γηπεδούχοι νίκησαν στο 3ο παιχνίδι της σειράς. Στο 75% των σειρών πλέι οφ που βρέθηκαν στο 1-1, η ομάδα που μπήκε με μειονέκτημα έδρας στη διεκδίκηση της πρόκρισης βρέθηκε αγκαλιά μαζί της, στο 2-1.

 

Οι εξαιρέσεις αυτού του ισχυρού ως τώρα κανόνα ήταν...

 

*Ο Παναθηναϊκός του 2009 νίκησε τη Σιένα εκτός έδρας με 72-53 στο 3ο παιχνίδι για να πάρει τη σειρά με 3-1.

 

*Η Μπαρτσελόνα του 2010 πέρασε από τη Μαδρίτη με το 84-73 επί τη Ρεάλ για να πάρει και το 2ο παιχνίδι στην έδρα της “Βασίλισσας” μαζί με τη σειρά με 3-1.

 

*Η Ρεάλ από θύμα μετατράπηκε σε θύτη το 2011, νικώντας εκτός έδρας τη Βαλένθια στο 3ο παιχνίδι με 75-66 και παρότι χρειάστηκε 5ο παιχνίδι, πήρε την πρόκριση στο final four.

 

*Η Ρεάλ το έκανε και πέρσι, νικώντας μάλιστα την Νταρουσάφακα στην Τουρκία τόσο στο 3ο όσο και στο 4ο παιχνίδι για να αντιδράσει μετά το 1-1 της Μαδρίτης.

 

Μπορεί λοιπόν να είναι λίγες οι περιπτώσεις των ομάδων που έκαναν break στον 3ο αγώνα όμως σε όλες έφτασαν στον στόχο τους.

 

 

Ιστορίες ολικής επαναφοράς

 

Αν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πάρουν προβάδισμα μέσα από το 3ο παιχνίδι τους, βάσει της ιστορίας των πλέι οφ, θα πρέπει να ετοιμάσουν τα εισιτήρια τους για το Βελιγράδι. Στην αντίθετη περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να βιαστούν να τα κρύψουν στα συρτάρια. Σε τέσσερις από τις 12 (το 33,3%) περιπτώσεις στις οποίες η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα έδρας, έχασε και το 3ο παιχνίδι, κατάφερε και έκανε την ανατροπή. Πήρε δηλαδή τα δύο τελευταία παιχνίδια μαζί με την πρόκριση.

 

Προφανώς και το ποσοστό των πιθανοτήτων θα περιοριστεί σημαντικά γι' αυτόν που θα βρεθεί στο 1-2 όμως η ιστορία ανέδειξε τέσσερις ομάδες που αν και έχασαν το πλεονέκτημα της έδρας χάνοντας ένα από τα δύο ματς που έδωσαν σε αυτήν, αν και έχασαν και το 3ο παιχνίδι, στο τέλος τα κατάφεραν.

 

*Η Μπαρτσελόνα του 2009. Μετά το 1-1 της Βαρκελώνης, έχασε και το 3ο ματς στη Βιτόρια με 69-62 όμως πήρε τη σειρά με νίκες στο 4ο και το 5ο.

 

*Η Μπαρτσελόνα το έκανε και το 2013. Είδε τον Παναθηναϊκό να της παίρνει το πλεονέκτημα (1-1), να παίρνει και το προβάδισμα με τη νίκη με 65-63 στο ΟΑΚΑ (2-1) όμως βρήκε τον τρόπο να μείνει όρθια ως το τέλος.

 

*Το 2016 οι Καταλανοί είδαν την άλλη όψη του νομίσματος. Είχαν φύγει με το 1-1 από τη Ρωσία, νίκησαν στο 3ο ματς τη Λοκομοτίβ Κουμπάν με 82-70 όμως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε το 2-1, 2-3.

 

*Ο Ολυμπιακός των περσινών πλέι οφ είναι η τελευταία ομάδα που έχασε το πλεονέκτημα, έχασε και το 3ο παιχνίδι (64-60), όχι όμως και τη σειρά αποκλείοντας την Εφές.

 

Photo Credits: Eurokinissi, Euroleague.net



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ