21.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Κοσμογονικές αλλαγές στη βαθμολογία της Basket League!

Η τιμωρία του Ολυμπιακού και η αφαίρεση βαθμών από τη συγκομιδή του, που θα φτάσει τους 9 όταν τελεσιδικήσει και η δεύτερη προσφυγή του στο ΑΣΕΑΔ (για τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό, στον οποίο δεν κατέβηκε καθόλου), αλλάζουν άρδην την εικόνα του βαθμολογικού πίνακα, όπως τουλάχιστον την είχαμε συνηθίσει την τελευταία 15ετία. Το δίδυμο Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στις θέσεις 1 και 2 της βαθμολογίας είναι πια πολύ πιθανό να σπάσει στο τέλος της κανονικής περιόδου κι αυτό θα διαμορφώσει νέα δεδομένα όσον αφορά τις διασταυρώσεις στα πλέι οφ και την πορεία προς τους τελικούς.

Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τη σεζόν 2004-05, όταν είχε τερματίσει πρώτος ο Παναθηναϊκός και δεύτερο το Μαρούσι. Τότε ο Ολυμπιακός είχε τερματίσει όγδοος. Τη σεζόν 2006-07 ο Παναθηναϊκός είχε και πάλι το καλύτερο ρεκόρ κι ο Ολυμπιακός το δεύτερο καλύτερο, όμως το ίδιο ρεκόρ με τους "ερυθρολεύκους" είχε και ο Άρης, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση, επειδή υπερτερούσε στην ισοβαθμία. Από τότε και μετά πάντως, το δίδυμο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στην κορυφή είναι... μπετόν, με μόνες διαφοροποιήσεις τις μεταξύ τους εναλλαγές στην πρώτη και τη δεύτερη θέση.

Όλο αυτό, όμως, πάει να αλλάξει φέτος με την αφαίρεση 9 βαθμών από τον Ολυμπιακό, η οποία διαμορφώνει τη βαθμολογία της Basket League μετά από 21 αγωνιστικές ως εξής:

  1. Παναθηναϊκός 41
  2. ΑΕΚ 37
  3. Προμηθέας 35
  4. ΠΑΟΚ 35
  5. Περιστέρι 35
  6. Ήφαιστος 32
  7. Ολυμπιακός 31
  8. Χολαργός 31
  9. Άρης 27
  10. Πανιώνιος 27
  11. Λαύριο 27
  12. Κύμη 26
  13. Κολοσσός 24
  14. Ρέθυμνο 24

Αίφνης η ΑΕΚ γίνεται το μεγάλο φαβορί για τη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο, ενώ ο Ολυμπιακός το πιθανότερο είναι ότι θα μείνει εκτός της πρώτης τετράδας!

Αν και ο Ολυμπιακός δεν έχει πολύ εύκολο πρόγραμμα ως το τέλος της κανονικής περιόδου (πρέπει να παίξει εκτός έδρας με την ΑΕΚ και το Περιστέρι, το οποίο νίκησε τον Παναθηναϊκό, άρα μπορεί να νικήσει και τον Ολυμπιακό), εντούτοις κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι θα κερδίσει και τα πέντε παιχνίδια που απομένουν. Άλλωστε δεν έχει πάψει να είναι θεωρητικό φαβορί απέναντί τους. Σε αυτή την περίπτωση οι "ερυθρόλευκοι" θα ολοκληρώσουν την κανονική περίοδο με 41 βαθμούς.

Ας δούμε τώρα το πρόγραμμα του Ολυμπιακού και των υπόλοιπων διεκδικητών των θέσεων της πρώτης τετράδας:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Κολοσσός (μέσα)
Περιστέρι (έξω)
ΠΑΟΚ (μέσα)
ΑΕΚ (έξω)
Προμηθέας (μέσα)

ΑΕΚ
Λαύριο (έξω)
Παναθηναϊκός (μέσα)
Πανιώνιος (έξω)
Ολυμπιακός (μέσα)
Κολοσσός (έξω)

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Άρης (έξω)
Λαύριο (μέσα)
Παναθηναϊκός (έξω)
Πανιώνιος (μέσα)
Ολυμπιακός (έξω)

ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός (έξω)
Πανιώνιος (μέσα)
Ολυμπιακός (έξω)
Κολοσσός (μέσα)
Περιστέρι (έξω)

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Πανιώνιος (έξω)
Ολυμπιακός (μέσα)
Κολοσσός (έξω)
Ρέθυμνο (έξω)
ΠΑΟΚ (μέσα)

Τι προκύπτει από τη μελέτη του προγράμματος και με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει πέντε νίκες και θα τερματίσει με 41 βαθμούς;

α) Με δύο νίκες η ΑΕΚ βγαίνει σίγουρα δεύτερη. Θα φτάσει τους 44 βαθμούς, θα περάσει τον Ολυμπιακό και κανείς από τους υπόλοιπους δεν θα μπορεί να την φτάσει, εφόσον όλοι τους χάσουν από τους "ερυθρόλευκους". Τις δύο νίκες η ΑΕΚ μπορεί να τις βρει εύκολα, ακόμα κι αν χάσει από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

β) Αν οι Προμηθέας, ΠΑΟΚ και Περιστέρι κάνουν επίσης από δύο νίκες, θα φτάσουν τους 42 βαθμούς και θα περάσουν όλοι τον Ολυμπιακό. Μπορούν να τις βρουν; Ο Προμηθέας έχει τα εντός έδρας παιχνίδια με Λαύριο και Πανιώνιο, όπου μπορεί να τις βρει. Το Περιστέρι παίζει εκτός έδρας με τους καταδικασμένους Κολοσσό, Ρέθυμνο και μέσα με τον ΠΑΟΚ, άρα κι αυτό λογικά θα τις βρει. Ο ΠΑΟΚ έχει κι αυτός δύο εντός έδρας παιχνίδια με Πανιώνιο και Κολοσσό, τα οποία κάλλιστα μπορεί να πάρει.

γ) Αν υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο, που δεν είναι καθόλου απίθανο, ο Ολυμπιακός θα τερματίσει στην έκτη θέση της κανονικής περιόδου, εκτός εάν ο Ήφαιστος κάνει το 5/5 και τον περάσει και τον αφήσει έβδομο! Ούτε και το απόλυτο του Ηφαίστου είναι απίθανο, δεδομένου ότι η ομάδα της Λήμνου έχει στη συνέχεια τρία εντός έδρας παιχνίδια με Χολαργό, Ρέθυμνο και Άρη και δύο εκτός με Κύμη και Λαύριο.

δ) Αν ο Ολυμπιακός τερματίσει έκτος, θα παίξει στα πλέι οφ με τον τρίτο της βαθμολογίας, λογικά δηλαδή με κάποιον εκ των Προμηθέα, ΠΑΟΚ ή Περιστερίου. Θα έχει μειονέκτημα έδρας και αν περάσει, θα πέσει πάνω στον νικητή της μάλλον δεύτερης ΑΕΚ με τον μάλλον έβδομο Ήφαιστο. Πάμε δηλαδή για ημιτελικό ΑΕΚ-Ολυμπιακό, με πλεονέκτημα έδρας όμως στην Ένωση.

ε) Αν ο Ήφαιστος κάνει το 5/5 και ο Ολυμπιακός μείνει έβδομος, τότε πάμε για ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στην πρώτη κιόλας φάση των πλέι οφ. Και σε αυτή την περίπτωση η ΑΕΚ θα έχει το πλεονέκτημα έδρας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ