21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Κι αν σηκώσει την κούπα η…

Σύμφωνα με το τετριμμένο κλισέ, που ακούγεται πάντα πριν από κάθε τέτοιου είδους διοργάνωση, καθεμιά από τις τέσσερις φιναλίστ του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, που αρχίζει απόψε στο Βελιγράδι, έχει 25% πιθανότητες για να κερδίσει το τρόπαιο. Όλες, επομένως, έχουν πιθανότητες να γράψουν ιστορία και οι προπονητές τους, αλλά και κάποιοι παίκτες τους, να σημειώσουν επιτεύγματα που θα συζητιούνται για χρόνια. 

Ας δούμε, λοιπόν, τι θα γίνει στην περίπτωση που την Κυριακή το βράδυ την κούπα σηκώσει η...

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

-Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα γίνει ο... Φιλ Τζάκσον της Ευρώπης! Δηλαδή ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ που θα έχει στη συλλογή του διψήφιο αριθμό τροπαίων Ευρωλίγκας. Δέκα! Έχει ήδη κερδίσει 9, με πέντε διαφορετικές ομάδες (Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Ρεάλ, Παναθηναϊκό, Φενερμπαχτσέ) και απέχει... έτη φωτός από αυτούς που είναι δεύτεροι στη σχετική λίστα (Ετόρε Μεσίνα, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Πέδρο Φεραντίθ, Αλεξάντερ Γκομέλσκι), οι οποίοι έχουν από 4 τρόπαια. Ο Ομπράντοβιτς έχει πετύχει και κάτι άλλο, επίσης ξεχωριστό: έχει σηκώσει ευρωπαϊκή κούπα με όλες τις ομάδες στις οποίες έχει δουλέψει! Πέραν των παραπάνω πέντε, έχει κερδίσει και το Κύπελλο Σαπόρτα με την Μπενετόν Τρεβίζο...

-Ο Κώστας Σλούκας θα ξεπεράσει τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Βασίλη Σπανούλη, Στράτο Περπέρογλου, Αντώνη Φώτση, Κώστα Τσαρτσαρή, καθώς θα φτάσει τα 4 τρόπαια Ευρωλίγκας και θα γίνει ο δεύτερος Έλληνας στη σχετική λίστα πίσω μόνο από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, που έχει 5. Παρ' όλα αυτά θα γίνει ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ που φτάνει τις τέσσερις κατακτήσεις Ευρωλίγκας μόλις στα 28 χρόνια του! Μόνον ο Ντίνο Μενεγκίν με τη Βαρέζε και ο Κλίφορντ Λιουκ με τη Ρεάλ έπιασαν αυτό το ορόσημο νεότεροι. Φυσικά θα γίνει ο νεότερος Έλληνας που φτάνει τα 4 τρόπαια, αφού ο Αλβέρτης κέρδισε το τέταρτο δικό του σε ηλικά 33 ετών. Ο Σλούκας είναι ήδη ο μοναδικός Έλληνας καλαθοσφαιριστής που έχει κερδίσει Ευρωλίγκα τόσο με ελληνική (Ολυμπιακός) όσο και με ξένη ομάδα (Φενερμπαχτσέ).

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

-Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα κερδίσει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλος του ως προπονητής και θα γίνει μόλις ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ που κατακτά την Ευρωλίγκα τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής! Αυτό το επίτευγμα στο παρελθόν έχουν σημειώσει μόνον ο Ισπανός Λόλο Σάινθ, που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ ως παίκτης ('64, '65, '67, '68) και ως προπονητής ('78, '80), και ο Σέρβος Σβέτισλαβ Πέσιτς, που σήκωσε την κούπα το 1979 ως παίκτης της Μπόσνα Σαράγεβο και το 2003 ως προπονητής της Μπαρτσελόνα. Τότε, μάλιστα είχε παίκτη τον Σάρας, ο οποίος παραμένει ο μοναδικός καλαθοσφαιριστής που έχει κερδίσει την Ευρωλίγκα με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Παναθηναϊκό).

-Η Ζαλγκίρις θα γίνει μόλις η δεύτερη ομάδα στην ιστορία με συμμετοχές σε περισσότερα του ενός φάιναλ φορ και 100% επιτυχία. Θα έχει 2/2, αφού και την προηγούμενη φορά που πήγε σε φάιναλ φορ, το 1999, κέρδισε το τρόπαιο. Η μοναδική μέχρι στιγμής ομάδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο είναι η Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ, που έπαιξε σε τρία διαδοχικά φάιναλ φορ το 1989, το 1990 και το 1991 και τα κέρδισε και τα τρία.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

-Ο Δημήτρης Ιτούδης θα φτάσει τις δύο κούπες και θα γίνει ο Έλληνας προπονητής με τις περισσότερες κατακτήσεις τροπαίων Ευρωλίγκας. Η λίστα βέβαια δεν είναι μεγάλη, αφού περιλαμβάνει μόνο τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που έχει μία. Μεγάλη όμως δεν είναι ούτε και η λίστα με τους προπονητές που έχουν κερδίσει αυτό το τρόπαιο τουλάχιστον δύο φορές. Στα 60 χρόνια της ιστορίας του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή Ευρωλίγκας μόνο 13 προπονητές έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο. Ο Ιτούδης είναι ήδη ο δεύτερος σε συμμετοχές σε φάιναλ φορ Έλληνας προπονητής με τέσσερις, πίσω μόνο από τον Γιάννη Ιωαννίδη, που έχει έξι.

-O Βίκτορ Χριάπα το έχει κάνει ήδη το ρεκόρ του, καθώς αν τον βάλει έστω κι ένα λεπτό ο Ιτούδης σε κάποιον από τους δύο αγώνες, θα φτάσει τις 12 συμμετοχές σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας. Κανείς άλλος παίκτης δεν έχει περισσότερες και δεν βρίσκεται καν κοντά του. Αν πάντως η ΤΣΣΚΑ το πάρει, τότε ο Χριάπα θα φτάσει τις τρεις κατακτήσεις και θα γίνει ο πρώτος Ρώσος παίκτης στην ιστορία που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

-Ο Κάιλ Χάινς θα μπει στο ολιγομελές κλαμπ των παικτών που έχουν σηκώσει τουλάχιστον τέσσερις φορές στην καριέρα τους την Ευρωλίγκα. Μέχρι στιγμής αυτό το κλαμπ αριθμεί 14 αθλητές, αλλά από αυτούς μόνον τρεις τα έχουν καταφέρει με διαφορετικές ομάδες. Ο Γιασικεβίτσιους με τρεις, ο Ντίνο Μενεγκίν με δύο (Βαρέζε, Μιλάνο) και ο Φαούστο Μπάρνια επίσης με δύο (Μιλάνο, Καντού). Ο Χάινς θα γίνει ο τέταρτος, αφού έχει ήδη κερδίσει το τρόπαιο με Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ.

-Η ΤΣΣΚΑ θα φτάσει τα 8 τρόπαια Ευρωλίγκας και θα πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τη Ρεάλ, που έχει τα περισσότερα. Θα απομακρυνθεί δε κι άλλο από τον Παναθηναϊκό, που είναι η τρίτη ομάδα στην ιστορία με τα περισσότερα τρόπαια, έχοντας μείνει στα 6.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

-Ο Πάμπλο Λάσο θα γίνει ο τρίτος Ισπανός προπονητής στην ιστορία, που κατακτά τουλάχιστον δύο τρόπαια Ευρωλίγκας. Ο Πέδρο Φεραντίθ έχει κερδίσει τέσσερα και ο Λόλο Σάινθ δύο, αμφότεροι με τη Ρεάλ. Η λίστα με τους Ισπανούς προπονητές που έχουν κερδίσει έστω μία φορά την Ευρωλίγκα συμπληρώνεται από τον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος είναι ο μόνος που τα κατάφερε με ομάδα άλλη από τη Ρεάλ. Το πήρε με την Μπαρτσελόνα το 2010.

-Η Ρεάλ θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που θα έχει στη συλλογή της διψήφιο αριθμό τροπαίων Ευρωλίγκας! Δέκα. Τα οκτώ από αυτά, πάντως, τα είχε κερδίσει μέχρι το 1980, ενώ τα τελευταία 38 χρόνια έχει κατακτήσει μόλις δύο. Το 1995 και το 2015.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ