Aa
TEXT SIZE

Ο Μαρκ Κιούμπαν εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να επενδύσει σε ομάδα του υπό σχεδιασμό NBA Europe, τονίζοντας πως το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το πώς θα υποδεχθούν οι ευρωπαϊκές αγορές ένα τέτοιο εγχείρημα.

Μιλώντας στο Front Office Sports, ο πρώην ισχυρός άνδρας των Ντάλας Μάβερικς στάθηκε στα ποσά που ακούγονται για συμμετοχή στη νέα λίγκα, τα οποία – όπως είπε – φτάνουν από 500 εκατομμύρια έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα έκανε μια τέτοια επένδυση.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας υπογράμμισε πως οι φίλαθλοι στην Ευρώπη είναι βαθιά δεμένοι με τις υπάρχουσες ομάδες τους, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις απέναντι σε ένα νέο franchise, παρότι παραδέχθηκε ότι ως ιδιοκτήτης ομάδας του NBA θα έβλεπε θετικά το project από επιχειρηματική σκοπιά.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

“Μπορώ να αγοράσω μία ομάδα σε μικρότερη λίγκα, να κερδίσω το πρωτάθλημα της χώρας και να ανέβω επίπεδο μόνος μου”.

Για το πιθανό κόστος συμμετοχής στο NBA Europe:

“Μπορώ να δώσω 500 εκατομμύρια ή 1 δισεκατομμύριο και να μπω σε μία αγορά που πιθανότατα θα με μισεί από την πρώτη μέρα, επειδή είναι τόσο δεμένη με τη δική της ομάδα. Αν έρθω ως NBA Europe και αλλάξεις τον τρόπο λειτουργίας, υπάρχει ο κίνδυνος να σε απορρίψουν εντελώς. Δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη φωλιά με τις σφήκες”.

Για το μοντέλο που θα προτιμούσε:

“Θα προτιμούσα να είμαι αυτός που έρχεται σε μία υποτιμημένη ομάδα, όπως έκανα με τους Μάβερικς όταν τους αγόρασα, να το χτίσω από την αρχή, να ανέβω βήμα-βήμα, να υποβιβάσω κάποιον άλλον και μετά να γίνει ομάδα αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό θα ήταν υπέροχο. Αλλά δεν πρόκειται να σου δώσω 1 δισεκατομμύριο δολάρια ώστε όλος ο κόσμος να σε κράζει συνεχώς”.

“Όλα αυτά τα χρήματα υποτίθεται ότι πάνε κατευθείαν στους ιδιοκτήτες. Αυτό είναι απλώς ένα παιχνίδι αποτίμησης μετοχικού κεφαλαίου για τους ιδιοκτήτες. Είναι έξυπνο. Θα το υποστήριζα απόλυτα. Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα ως ιδιοκτήτης του NBA. Αλλά πρέπει να δεις και τους φιλάθλους”.