16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Καρδίτσα: Το χρονικό της ανόδου στο προσκήνιο (vids)

Το ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΑΣ Καρδίτσας πρωταγωνιστεί στην Α2 και ετοιμάζεται να μπει στα σαλόνια της Basket League και το Basketa.gr θυμάται το χρονικό της ανόδου της θεσσαλικής ομάδας στο προσκήνιο.

Πριν από μερικά χρόνια, αν άκουγες Καρδίτσα και μπάσκετ, το πρώτο που μάλλον θα σου ερχόταν στο μυαλό, θα ήταν το ότι η θεσσαλική πόλη αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Μπουρούση. Χρόνια μετά την πρώτη παρουσία του πολύπειρου και πολυνίκους σέντερ στα σαλόνια, όπου θριάμβευσε είτε με τα χρώματα της Εθνικής είτε σε συλλογικό επίπεδο, είναι ο άνθρωπος που οδηγεί τον τοπικό Αθλητικό Σύλλογο προς την Basket League, γράφοντας μοναδική ιστορία ως ο πρώτος της περιοχής που τα καταφέρνει.

Η υπεροχή, έως τώρα, στο πρωτάθλημα της Α2 είναι σαφής και, έχοντας γράψει ένα πρώτο «ηχηρό» 8-0, το σύνολο του Δημήτρη Λιόγα έχει σαφέστατα τον πρώτο λόγο για τον τίτλο και την απευθείας άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Για αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε, στην τελική, και προς το παρόν τον πετυχαίνει σε απόλυτο βαθμό.

Όλα αυτά, μετά από μόλις μια επταετία στις εθνικές κατηγορίες, όπου κέρδισε στο σύνολο τέσσερις ανόδους (μαζί με εκείνη από την Α1 ΕΣΚΑΘ το 2014) και τώρα ετοιμάζεται για την πιο σπουδαία από όλες, ώστε να καθιερωθεί στις ομάδες της βιτρίνας του ελληνικού μπάσκετ. Το Basketa.gr θυμάται το χρονικό του πώς η Καρδίτσα έχει έρθει ένα «βήμα», από το να βρεθεί στο προσκήνιο.

Η υπομονή στα τοπικά και το πρώτο αίμα

Όσο κι αν ακούγεται ενδεχομένως παράξενο, με βάση την ομάδα που έχει τώρα, η Καρδίτσα έχει ταλαιπωρηθεί περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στα τοπικά πρωταθλήματα. Χρειάστηκε, μάλιστα, τέσσερα χρόνια για να καθιερωθεί, έχοντας ιδρυθεί μετά από συγχωνεύσεις διαφόρων ομάδων της περιοχής και τελευταίες τον Α.Σ.Καρδίτσα-21ος Αιώνας και τον Γ.Σ.Καρδίτσας «Άμιλλα», ώστε να πετύχει κάτι σπουδαίο.

Ήταν η σεζόν 2013-2014, όταν η ομάδα πανηγύρισε δύο τίτλους υπό τις οδηγίες του Σπύρου Παππά, με την έλευση του Βαγγέλη Παπαδόπουλου ειδικά να αλλάζει το κλίμα. Πρώτα πήρε το Κύπελλο Θεσσαλίας στο σχετικό Final Four, κερδίζοντας με 60-57 τα Φάρσαλα στον τελικό, ενώ λίγο αργότερα κατέκτησε και τον τίτλο στην Α1 ΕΣΚΑΘ και μαζί την άνοδο, χάρη στο ρεκόρ 4-2 που είχε στο μίνι πρωτάθλημα στο τέλος της χρονιάς.

Με αυτό τον τρόπο, την επόμενη αγωνιστική περίοδο βρέθηκε στη Γ’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της, κρατώντας στον πάγκο τον Παππά. Εκεί πραγματοποιεί μια αξιοπρεπή παρθενική σεζόν, λαμβάνοντας την όγδοη θέση στον 3ο όμιλο, ως ισόβαθμη με τη Μεταμόρφωση Βόλου με ρεκόρ 12-14, σε μια σεζόν που ανήκε σαφώς στην ΑΕΛ και τον Αίολο Αστακού, με τις ανακατατάξεις να στέλνουν Καστοριά και Αγρίνιο επίσης στη Β’ Εθνική.

Η αλλαγή με την οικογένεια Δεληγιάννη και το όνειρο που πραγματοποιείται με το σωστό τρόπο

Στο τέλος της σεζόν 2014-2015, ο Χρήστος Δεληγιάννης ανακοινώνει την απόσυρσή του από το μπάσκετ, λόγω προβλήματος στην καρδιά. Δε μένει, όμως, ανενεργός στο άθλημα και αναλαμβάνει την καθοδήγηση της Καρδίτσας μαζί με την οικογένειά του, κάτι που αλλάζει και ολόκληρη την ιστορία της ομάδας.

Ήδη την νέα χρονιά, με τον Χάρη Φόρο να αναλαμβάνει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας και παίκτες με μεγάλες παραστάσεις, όπως ο Θέος, ο Πανάρας και ο Καμαριώτης να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Παπαδόπουλο, η Καρδίτσα ανεβαίνει… αέρας και είναι η δική της σειρά να αρχίσει να κάνει το όνομά της να ακούγεται, αφού όχι μόνο βρέθηκε στη Β’ Εθνική, αλλά το έκανε και… με στυλ, καταγράφοντας ρεκόρ 20-2 μαζί με τον άμεσο ανταγωνιστή, τον Ερμή Αγιάς του Νέστορα Κόμματου.

Η επόμενη σεζόν βρίσκει, λοιπόν, την Καρδίτσα στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, όπου στην αρχή τα πράγματα διόλου καλά πηγαίνουν με βάση το στόχο, που ήταν να πρωταγωνιστήσει, αφού ξεκινά με ένα «μουδιασμένο» 3-3. Ακολούθησε ένα τρομερό «ντεμαράζ» και ειδικά ένας δεύτερος γύρος, όπου πέτυχε 14 νίκες σε 15 παιχνίδια, για να τελειώσει την χρονιά με ρεκόρ 24-6 και μονάχα τρεις ήττες σε 24 παιχνίδια, όσες είχε υποστεί στα πρώτα έξι, με ένα επεισοδιακό ματς με τον Ερμή Αγιάς ειδικά προς το τέλος να «σφραγίζει» την άνοδο στην Α2, με τον Κώστα Ρουμελιώτη να βρίσκεται στον πάγκο.

Ύστερα, λοιπόν, από εννέα χρόνια από την άνοδο στην Α1 ΕΣΚΑΘ, οι Θεσσαλοί ζουν το όνειρο της Α2 και το διατηρούν σφιχτά την πρώτη χρονιά, καταφέρνοντας να σωθούν τελευταία στιγμή, ξεκινώντας με τον Λευτέρη Καλογήρου και φέρνοντας ενδιάμεσα τον Γιάννη Τζήμα, για να καταφέρει με ρεκόρ 14-16 να γλιτώσει ακόμη και τα play out με μια πορεία πρωταθλητισμού, αφού μετά το αρχικό 4-13, που έφερε την απομάκρυνση του Καλογήρου, ακολούθησε ένα εκπληκτικό 10-3, που ανέτρεψε την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, το μεγάλο όνειρο της διοίκησης, για να βοηθήσει την ομάδα να γίνει πρωταγωνίστρια, ήταν το νέο Κλειστό στην Καρδίτσα. Αυτός ήταν και ο λόγος, που ξεκίνησε μια οικονομική υπέρβαση, εξαιτίας της οποίας αρνήθηκε τη συμμετοχή στην Basket League, παρότι με την πορεία της έως την τρίτη θέση κέρδισε το δικαίωμα τη σεζόν 2018-2019. Ο Δεληγιάννης, όμως αποφάσισε πως μια τέτοια απόφαση θα ήταν επιζήμια οικονομικά και η ιστορία τον δικαιώνει, αφού προτεραιότητα έπρεπε να είναι το γήπεδο.

Το νέο στολίδι της Καρδίτσας πήρε, τελικά, σάρκα και οστά λίγους μήνες αργότερα, για να στεγάσει τα όνειρα της ομάδας, τα οποία παράλληλα… δεν έκοψε ο κορονοϊός, που τη βρήκε με ρεκόρ 11-10 και στην πέμπτη θέση, προτού διακοπούν τα εθνικά πρωταθλήματα. Την επόμενη χρονιά υποχώρησε στο 10-10 και, κάπου εκεί, με την αγωνιστική και οικονομική διαχείριση της διοίκησης να είναι υποδειγματική, ήρθε η ώρα της «εκτόξευσης».

Η πρόσληψη του Δημήτρη Λιόγα και η στελέχωση του ρόστερ με πρώτο τον Μπουρούση και δίπλα του παίκτες, σαν τον Βεργίνη, τον Κακλαμάνο, τον Γράβα, τον Ντράσκοβιτς, τον Καρρά, τον Σπυριδονίδη, τον Τσιλούλη, τον Χάλαρη και άλλους, έστειλε σαφές μήνυμα για επικράτηση στην νέα Α2, πρωτοπορώντας μέχρι και στις φανέλες. Η μέχρι τώρα πορεία έχει δικαιώσει το ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΑΣ Καρδίτσας, που μετά την ενασχόληση της οικογένειας Δεληγιάννη είδε το νερό να μπαίνει στο αυλάκι, παίρνοντας τις ευκαιρίες όποτε οι συνθήκες είναι σωστές.

Κάπως έτσι, φαίνεται πως οι συνθήκες ωρίμασαν για το μεγαλύτερο όνειρο από όλα. Με σωστή αγωνιστική επένδυση κι ένα σύγχρονο σπίτι, η Καρδίτσα είναι έτοιμη να μπει ανάμεσα στους κορυφαίους…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ