19.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Καλάθης: «Ποτέ δεν σκέφθηκα να πάω αλλού» (vid)

Στον Παναθηναϊκό θα ήθελε να κλείσει την καριέρα του ο Νικ Καλάθης, ο οποίος αποκάλυψε πως μεγάλο κομμάτι στην μπασκετική καριέρα του ήταν ο παππούς του και μεγάλο ρόλο στην εξέλιξή του ως παίκτης έπαιξε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο 29χρονος γκαρντ μίλησε στον Τζο Αρλάουκας, μέσω της εκπομπής του στην Ευρωλίγκα, για την απόφασή του να έρθει στην Ευρώπη και τους «πρασίνους», την Εθνική Ελλάδας, τα… χαμένα μαλλιά και πώς βρέθηκε ντοπαρισμένος όταν αγωνιζόταν στο ΝΒΑ με τους Μέμφις Γκρίζλις, τον ευρωπαϊκό τίτλο του με το «τριφύλλι» το 2011 στη Βαρκελώνη και τον αποκλεισμό τους από το Φάιναλ Φορ του Βελιγραδίου, από τη Ρεάλ Μαδρίτης, πέρυσι. Ποιο είναι το σχόλιό του για, μεταξύ άλλων, τον Παύλο Γιαννακόπουλο και το Βασίλη Σπανούλη. Αναλυτικά όλα όσα είπε…

Για το επώνυμό του: «Το όνομά μου σημαίνει μπάσκετ, το πήρα από τον παππού μου. Ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της μπασκετικής μου καριέρας, ήταν ο μεγαλύτερος θαυμαστής μου και ερχόταν σε κάθε παιχνίδι. Δυστυχώς, "έφυγε" όταν ήμουν 17. Για εμένα, κάθε φορά που μπαίνω στο παρκέ και φοράω τη φανέλα της Ελλάδας είναι ένα "ευχαριστώ" σε εκείνον που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω με αυτή τη χώρα. Ο πατέρας μου δεν έπαιξε μπάσκετ, αλλά ασχολείτο με το motocross».

Για τη φοίτησή του στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, όπου είχε για προπονητή τον Μπίλι Ντόνοβαν: «Είχα πάει σε ένα καμπ που γνώρισα τον Μπίλι Ντόνοβαν από τα 12 μου. Όταν μου πρόσφεραν υποτροφία υπέγραψα αμέσως για να πάω στη Φλόριντα. Είχαμε μια νεανική ομάδα, μου έδωσε την ελευθερία να παίξω, ήταν σκληρός με εμένα, αλλά αυτό με έκανε καλύτερο».

Για τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό, αμέσως μετά την αποφοίτησή του: «Θα ήμουν ντραφτ αργά στον πρώτο γύρο ή στο δεύτερο γύρο. Αλλά δεν ήμουν σίγουρος. Ήρθε η πρόταση του Παναθηναϊκού, που ήταν πρωταθλητής Ευρώπης, ο αδερφός μου έπαιζε ήδη εδώ και αποφάσισα να έρθω. Ο κόουτς Ντόνοβαν τσατίστηκε που έφυγα για την Ευρώπη. Ωστόσο, εάν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα έπαιρνα την ίδια απόφαση».

Για την προσαρμογή του στον Παναθηναϊκό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Πριν από τον Παναθηναϊκό είχα έρθει ακόμα μία φορά στην Ελλάδα για να παίξω με την U20 και δεν μου άρεσε καθόλου. Είχα πει στον πατέρα μου πως δεν θα ξανάρθω στην Ελλάδα. Μετά, όμως, έπαιξα με την Ανδρών και το λάτρεψα. Στον Παναθηναϊκό είχα συμπαίκτες το Διαμαντίδη, το Γιασικεβίτσιους, το Σπανούλη, το Νίκολας, είχα τον κόουτς Ομπράντοβιτς, όλους αυτούς τους θρύλους. Στην πρώτη μου σεζόν δεν έπαιζα σχεδόν καθόλου, αλλά έμαθα πολλά παίζοντας απέναντι σε αυτούς τους παίκτες καθημερινά στην προπόνηση. Τελικά, η επιλογή μου δικαιώθηκε. Η πρώτη χρονιά στον Παναθηναϊκό ήταν απογοητευτική στην Ευρωλίγκα, αλλά τα πήγαμε καλά στο πρωτάθλημα».

Για τη συνεργασία με το Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Είναι σκληρός κόουτς, δεν ανέχεται τίποτα. Συμπεριφέρεται από τον πρώτο μέχρι τον 15ο παίκτη του με τις ίδιες απαιτήσεις. Είναι δίκαιος. Εάν δεν αντέχεις την κριτική του, θα φύγεις. Θα φέρει κάποιον άλλο που θα ταιριάζει στο σύστημά του. Έχει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξή μου. Με έβαλε σε μια θέση που πίστευε πως θα πετύχω. Μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας μου στην Ευρώπη τού ανήκει».

Για την καθιέρωση στον Παναθηναϊκό: «Ήρθε ο κόουτς πριν από τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας με την Μπαρτσελόνα και μου είπε πως θα αναλάβω το Ναβάρο. Είχα πολλή ενέργεια, περίμενα αυτή τη στιγμή, μου έδωσε την ευκαιρία και την άρπαξα. Αυτή η στιγμή άλλαξε την καριέρα μου στην Ευρώπη».

Για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, με τον Παναθηναϊκό, το 2011: «Δεν περίμεναν πολλοί να πάρουμε εκείνη την Ευρωλίγκα, μετά την αποχώρηση του Σπανούλη για τον Ολυμπιακό, αλλά ήμασταν πραγματική ομάδα και τα καταφέραμε. Ήταν απίστευτο συναίσθημα».

Για τον αποκλεισμό τους από τη Ρεάλ Μαδρίτης στα περσινά πλέι οφ: «Κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά στο πρώτο ματς και σκεφθήκαμε πως θα πάμε στο Φάιναλ Φορ. Στο δεύτερο ματς δεν μπήκαμε με την ίδια ενέργεια και τους αφήσαμε ελεύθερους να μας κερδίσουν. Μια έμπειρη ομάδα σαν τη Ρεάλ Μαδρίτης το εκμεταλλεύτηκε αυτό».

Για το μέλλον του: «Έχω υπογράψει έως το 2021. Εάν είμαι τόσο ευλογημένος ώστε να με θέλουν για αρκετά χρόνια ακόμα, ελπίζω να αποσυρθώ παίζοντας στον Παναθηναϊκό. Άρχισα εδώ την καριέρα μου και θα ήθελα να την τελειώσω εδώ. Η Αθήνα είναι απίστευτη, είναι σπουδαίο να παίζεις για ένα σύλλογο σαν τον Παναθηναϊκό και έναν ιδιοκτήτη σαν το Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Με έφεραν εδώ όταν ήμουν μικρός και θέλω να ανταποδώσω, ελπίζω να κατακτήσουμε κι άλλους τίτλους. Ποτέ δεν σκέφθηκα να πάω αλλού, είμαι ευλογημένος που ανήκω στον Παναθηναϊκό με τους τίτλους, την ιστορία και τον κόσμο.

Για την ιστορία με το ντόπινγκ στο ΝΒΑ: «Ένας φίλος μου μού έδωσε ένα χάπι για την απώλεια μαλλιών. Μέσα σε αυτό υπήρχε και μια ουσία για τον καρκίνο του μαστού. Όταν μου είπαν ότι είμαι ντοπέ, είπα "τι;". Κόντεψα να πάθω έμφραγμα. Πήρα τον πατέρα μου, του είπα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω τέτοιο πράγμα. Έκανα βλακεία που πήρα αυτό το χάπι, ποτέ μου δεν θα έκανα κάποια απάτη για να βελτιώσω την απόδοσή μου. Έχασα τα πλέι οφ σε μια στιγμή που έπαιζα το καλύτερό μου μπάσκετ. Ήταν από τις χειρότερες στιγμές μου».

Για τα ελληνικά του: «Τα ελληνικά μου δεν είναι πολύ καλά. Το ξέρω και πρέπει να ανεβάσω το επίπεδό μου».

Για το πότε έχασε τα μαλλιά του: «Έχασα τα μαλλιά μου από τα 24. Έχω συνηθίσει τα αστεία για τη φαλάκρα μου. Θα έπαιρνα εύκολα τα δικά σου άσπρα μαλλιά».

Για το τι θα ήθελε να κάνει μετά το τέλος της καριέρα του: «Θα ξεκουραστώ για λίγο καιρό και μετά θα δούμε».

Για τη γνώμη του για…
-Το Βασίλη Σπανούλη: «Clutch (σ.σ. καθοριστικός)».
-Το Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «GOAT (σ.σ. ο κορυφαίος όλων των εποχών».
-Το Δημήτρη Διαμαντίδη: «Θρύλος».
-Το Μάικ Τζέιμς: «Γρήγορος».
-Τον Τζέιμς Γκιστ: «Lob City (σ.σ. για τα συχνά alley oop που κάνουν)».
-Τον αδερφό του, Πατ Καλάθη: «Αίμα».
-Τον Παύλο Γιαννακόπουλο: «Έφτιαξε το μπάσκετ στην Ευρώπη όπως κανένας άλλος».
-Τον Παναθηναϊκό: «Ο καλύτερος σύλλογος στην Ευρώπη».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ