22.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Και οι δύο έχουν δίκιο!

O ΕΣΑΚΕ αποφάσισε να αρχίσουν κανονικά τα πλέι οφ το προσεχές Σάββατο και Δευτέρα, παρά το ότι εκκρεμεί η προσφυγή του Ολυμπιακού στο ΑΣΕΑΔ κατά του κύρους της κλήρωσης των διαιτητών της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου. Η νομική υπηρεσία του εκτίμησε πως βάσει νόμου δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ο Ολυμπιακός διαφώνησε κάθετα και οι ιδιοκτήτες του, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, αποχώρησαν καταγγέλλοντας οργίλοι "πραξικόπημα", διότι, όπως υποστήριξαν, δεν μπορεί να επικυρωθεί η βαθμολογία ενόσω εκκρεμεί η προσφυγή.

Το φοβερό είναι πως και οι δύο έχουν δίκιο! Ο αθλητικός νόμος 2725/1999, στο ίδιο άρθρο, δικαιώνει και τις δύο απόψεις!

Το άρθρο 126, το οποίο ρυθμίζει την άσκηση και συζήτηση προσφυγής στο ΑΣΕΑΔ, αναφέρει ρητά στην παράγραφο 1: "Η άσκηση της προσφυγής δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης". Αυτό σημαίνει ότι έχει δίκιο ο ΕΣΑΚΕ. Ότι, παρά την άσκηση της προσφυγής από τον Ολυμπιακό, καλώς διεξήχθη η τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου και καλώς επικυρώθηκε η βαθμολογία, καθώς αυτή η προσφυγή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Αυτή τη διάταξη επικαλέστηκε και η δικηγόρος του Παναθηναϊκού, Μαργαρίτα Θάνου, στη συζήτησή της με τους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα, όπου συνεδρίαζε η γενική συνέλευση του ΕΣΑΚΕ.

Λίγο πιο κάτω όμως, το ίδιο άρθρο, το 126, στην παράγραφο 2 αναφέρει: "Κανείς δεν ανακηρύσσεται πρωταθλητής και καμία βαθμολογική σειρά κάθε είδους δεν επικυρώνεται από το αρμόδιο αθλητικό όργανο, εφόσον εκκρεμούν προσφυγές στο ΑΣΕΑΔ κατά αποφάσεων αθλητικών ενώσεων, επαγγελματικών συνδέσμων ή ομοσπονδιών, οι οποίες αφορούν αποτελέσματα αγώνων που επηρεάζουν το κύρος και τη βαθμολογία τους". Αυτή η διάταξη δικαιώνει τον Ολυμπιακό, που επιμένει ότι κακώς επικυρώθηκε η βαθμολογία (άρα και ότι κακώς αρχίζουν τα πλέι οφ) από τη στιγμή που εκκρεμεί η προσφυγή.

Τι θα γίνει τελικά; Αυτό προφανώς θα το κρίνει το ΑΣΕΑΔ.

Το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο εκδικάζει την προσφυγή την Πέμπτη 16/5 και αφού μπει στην ουσία της, μπορεί να την απορρίψει ή να την κάνει αποδεκτή. Αν την απορρίψει, παύει να υπάρχει πρόβλημα. Όλα θα είναι καλώς καμωμένα από τον ΕΣΑΚΕ.

Αν την κάνει αποδεκτή, θα πρέπει να κάνει σαφές στο σκεπτικό αν η συγκεκριμένη κλήρωση διαιτητών, που προσβάλλει ο Ολυμπιακός, επηρέασε το κύρος των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής, άρα αυτή να επαναληφθεί, ή όχι, οπότε αυτή δεν θα επαναληφθεί. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι, επειδή ο Ολυμπιακός δεν ζήτησε τη επανάληψη της αγωνιστικής παράλληλα με την προσφυγή του, το ΑΣΕΑΔ δεν μπορεί να διατάξει αυτή την επανάληψη, παρά μόνο να αναγνωρίσει, σε περίπτωση που δεχθεί τα επιχειρήματα των "ερυθρολεύκων", ότι η κλήρωση των διαιτητών ήταν παράτυπη.

Σε κάθε περίπτωση το ΑΣΕΑΔ με την απόφαση και το σκεπτικό της θα δώσει τη λύση,..



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ