23.5 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Ισορροπία… τρόμου μεταξύ Φενέρ και Ρεάλ

Άλλο ένα αμφίρροπο ζευγάρι και φυσικά όλα είναι ανοιχτά . Αν θεωρήσουμε  ότι στο ζευγάρι του Ολυμπιακού το φαβορί είναι η CSKA , εδώ σίγουρα τα πράγματα είναι πιο ανοικτά . Στα 2 παιχνίδια στην διάρκεια της σεζόν υπήρχαν εκατέρωθεν απουσίες και παίχτηκαν 2 κλειστά παιχνίδια . Σίγουρα όμως η απουσία του Σλούκα στην Ισπανία και του Bogdanovic στο παιχνίδι στην Τουρκία ήταν πιο σημαντικές . Στην Τουρκία είχε σημαντική παρουσία ο Nunnaly με 18 πόντους και είχε κερδίσει στο τέλος η FENER … μάλιστα η διαχείριση του σκορ με την FENER να μην κάνει φάουλ ( και να παίξει άμυνα ) με το σκορ ισοπαλία ( 17 δευτερόλεπτα πριν την λήξη ) , ο Llull να αστοχεί και ένα αχρείαστο φάουλ του Carroll να στέλνει την FENER στην βολές και της δίνει την νίκη . Στην Ισπανία το είχε παλέψει αλλά ήταν ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι στο οποίο κυριάρχησε η Real . Σαφώς τα γνωστά που αναφέρουμε συνήθως χαρακτήρες , προσωπικότητες , μέρα κλπ παίζουν τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη και στο αποτέλεσμα , όμως πάμε να δούμε και λίγο στο κομμάτι του μπάσκετ κάποια από τα ( πολλά και ) διάφορα σημεία κλειδιά της αναμέτρησης .

 

  1. ΤΑΧΥΤΗΤΑ / ΕΝΣΤΙΚΤΟ εναντίον ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ 

Εδώ έχουμε να κάνουμε με 2 εντελώς διαφορετικούς κόσμους και φιλοσοφίες . Η Real θέλει ένα up tempo παιχνίδι , να μπορέσει να βάλει σε ρυθμό τα επιθετικά της όπλα . Σίγουρα αυτό το στύλ παιχνιδιού ευνοεί την ισπανική ομάδα . Η FENER σίγουρα θα ξεκινήσει το παιχνίδι σε ένα αργό tempo με λίγες δόσεις DIXON στην πορεία εάν και εφόσον δούνε ότι αποκτούν μομέντουμ . Όμως με σημαία τα παιχνίδια με τον ΠΑΟ που παίζονταν σε ελάχιστες κατοχές είναι δεδομένο ότι ο coach Obradovic θα έχει συνέχεια το πόδι στο φρένο . Και σαν προέκταση να αναφέρω ότι ξεκάθαρα η FENER έχει περισσότερους  χειριστές από της REAL MADRID , άρα και ενδεχόμενος περισσότερες πιθανότητες να το πάει στο ρυθμό που επιθυμεί . Η τριάδα Dixon , Σλούκα , Bogdanovic φαντάζει πιο αποτελεσματική στο να επιβάλει έναν ρυθμό από τους Llull , Doncic  , Fernandez και όταν χρησιμοποιηθεί ο Draper ο οποίος ίσως επιστρατευτεί σαν defensive stopper επάνω στον Bogdanovic  και έτσι κλέψει χρόνο από τον Σλοβένο .

 

  1. PnR επίθεση REAL MADRID και ειδικότερα Llull

Η FENER είναι μια ομάδα που εμφάνισε πολλά προβλήματα στην αντιμετώπιση του Pick and Roll ( το οποίο ο ΠΑΟ που δεν ήταν ομάδα που έχει αυτό σαν δυνατό κομμάτι δεν μπόρεσε ποτέ να εκμεταλλευτεί )  κυρίως στον παίκτη του Roll , η εξήγηση είναι εν μέρη η εκτέλεση άμυνας με  αλλαγές… αλλά υπήρχαν και προβλήματα στο πως υπήρχε κάλυψη στους παίκτες που κάνουν το κόψιμο στο καλάθι και στην βοήθεια από τους παίκτες μακριά από την μπάλα . Η Real είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα στο να βάζει πόντους με αυτόν τον παίκτη ( roll ) . Στο παιχνίδι στην Τουρκία ο Fernandez με 9 assists , πολλές φορές εναντίον του Datome ( δεν μπορούσε να σπάσει το screen ) βρήκε αυτήν την πάσα στους Hunter και Ayon , ενώ παρόμοια και ο Llull με 8 assist είχε διαβάσει το συγκεκριμένο πρόβλημα . Γενικά η FENER δίνει πολύ έμφαση στην άμυνα επάνω στον χειριστή , οι ικανοί και αθλητικοί ψηλοί της ( Velely , Udoh ) βγαίνουν αρκετά επιθετικά επάνω στην μπάλα , πράγμα που δημιουργεί ευκαιρίες για τον παίκτη που κόβει . Είναι μια ομάδα που προστατεύει πολύ την άμυνα να μην δεχτεί κυρίως τρίποντο επίσης χρησιμοποιώντας και τις αλλαγές και οι αντίπαλοι της πρέπει να είναι έτοιμοι στο να διαβάσουν τι είναι αυτό που δίνει η άμυνα , πράγμα για το οποίο η Real δεν φημίζεται .

  1. Άμυνα REAL στους χειριστές ΣΛΟΥΚΑ , DIXON , BOGDANOVIC

Είναι το δυνατό σημείο της FENER . Η ικανότητα των συγκεκριμένων παικτών να εκτελέσουν είναι μεγάλη . Άλλωστε η FENER είναι η ομάδα που έχει από τα καλύτερα ποσοστά σε αριθμό κατοχών αλλά και σε αποτελεσματικότητα στα σουτ από dribble . Είναι παράδοξο βέβαια με τους Vesely και Udoh να μην έχει πολλές κατοχές και αποτελεσματικότητα από τον παίκτη που στήνει το screen , αυτό είναι ίσως κάτι που θα ψάξουν αν δούνε ότι βγαίνει επιθετικά στην μπάλα η άμυνα αν και ο coach Obradovic είναι λάτρης του να ψάχνει την μια ( εύκολη ) πάσα απόσταση στην περιφέρεια και την δεύτερη στο κόψιμο - η γενικά να χτυπάει τις επιθετικές άμυνες στην δεύτερη πάσα - όπως έπραξε και στην σειρά με τον ΠΑΟ όταν βγήκαν δυνατά επάνω στον BOGDANOVIC . Γενικά όπως είναι ευρέως γνωστό η FENER θα τρέξει σίγουρα πολλά Pick and Roll , αναμένουμε να δούμε τις αποφάσεις και την αμυντική τακτική της Real .

 

  1. Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΨΗΛΩΝ

Αν θεωρήσουμε ότι στους χειριστές το αβαντάζ είναι στην FENER στους ψηλούς το θεωρητικό αβαντάζ έχει η Real . Ενδεχόμενο πρόωρο φόρτωμα με φάουλ των Udoh και του ποιο επιρεπή σε αυτά Vesely θα είναι σημαντικό πρόβλημα και αυτό γιατί σε αυτές τις θέσεις έχει πολλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν την ζημιά . Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Thompkins που από εκτός αποστολής στο 3ο παιχνίδι μπήκε και βοήθησε πολύ στο 4ο στην σειρά με Darussafaka . Έχει μεγάλο βάθος εκεί η Real και σίγουρα θα παίξει ρολο στο ούτως η άλλος κλειστό rotation του Obradovic το όποιο πρόβλημα με φάουλ εμφανιστεί στους ψηλούς .

  1. ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Σε ένα παιχνίδι τέτοιου τύπου , το διάβασμα ως ένα βαθμό είναι μεγάλο , οι ομάδες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τα βαριά  “όπλα” του αντιπάλου . Πάντα είναι σημαντικό το απρόβλεπτο . Η ικανότητα των παικτών των ομάδων στο FINAL 4 είναι δεδομένο χωρίς αμφισβήτηση . Μιλάμε για τους παίκτες που έβγαλαν μια χρονιά και οδήγησαν τις ομάδες στο μεγάλο ραντεβού της Πόλης . Θα χρειαστεί οι “πίσω” παίκτες να βάλουν πλάτη ξανά και να δώσουν αυτό το κάτι παραπάνω αυτό το τριήμερο για να γίνουν οι τελευταίες δυο νίκες που οδηγούν στο τρόπαιο . Ακόμη και στις σειρές ήταν φανερό αυτό , η REAL πχ στα παιχνίδια της Τουρκίας πήρε βοήθειες και από άλλους παίκτες εκτός του Lllull , ενώ η DARUSSAFAKA δεν έδειξε αυτό το βάθος . Το ίδιο και η CSKA , πετάχτηκαν στην διάρκεια της σειράς παίκτες να συνεισφέρουν ( Higgins 3ο παιχνίδι κλπ  ) . Επίσης είναι δεδομένο ότι έχει μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο Real και ποιο μεγάλο rotation να αντέξει την οποιαδήποτε ατυχία που θα αντιμετωπίσει την ώρα του αγώνα . Προφήτες δεν είμαστε για να ξέρουμε ποιος μπορεί να ξεπεταχτεί σε ένα τέτοιο παιχνίδι αλλά σίγουρα βλέποντας κυρίως το υλικό της Real σίγουρα έχει πιο πολλούς υποψηφίους να μπούνε και να κάνουν μια ζημιά καθώς η FENER παίζει με σαφώς μικρότερο “γύρισμα” παικτών .

 Αυτά είναι κάποια από τα σημεία που θα παίξουν ρόλο στην εξέλιξη , όπως φυσικά και πιθανές εκπλήξεις με κάποια plays που δεν είχαν παιχτεί τελευταία η καθόλου . Μιλάμε για 2 από τις 4 καλύτερες ομάδες τις ΕΥΡΩΠΗΣ όχι μόνο σαν παίκτες αλλά και τα καλύτερα προπονητικά επιτελεία τα οποία έχουν την δυνατότητα να μπούνε στο γήπεδο και να εμφανίσουν κάτι “άλλο” για να κερδίσουν μια μπάλα η οποία μπορεί να κρίνει και την παρουσία στο τελικό .

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ