20.5 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Θρίαμβος της Ζαλγκίρις, εκτός πλέι οφ ο Ολυμπιακός!

Η Ζαλγκίρις του καταπληκτικού Μπράντον Ντέιβις έμεινε όρθια στη Μαδρίτη, νίκησε με 93-86 την αδιάφορη Ρεάλ, που έπαιξε χωρίς τους τραυματίες Γιουλ και Ρούντι, και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση ως όγδοη στα πλέι οφ, πετώντας έξω τον Ολυμπιακό! Ακόμα κι αν νικήσουν οι "ερυθρόλευκοι" την Νταρουσάφακα, πέφτουν θύμα των ισοβαθμιών, που είναι εις βάρος τους, και θα αναγκαστούν να δουν τα φετινά πλέι οφ της Ευρωλίγκας από την τηλεόραση. Η Ζαλγκίρις άρπαξε την ύστατη στιγμή μια πρόκριση που φαινόταν χαμένη από χέρι, έγινε όμως εφικτή από τη στιγμή που κέρδισε τα έξι τελευταία παιχνίδια της!

Ο αγώνας ξεκίνησε με γρήγορο ρυθμό και τις άμυνες να έχουν μάλλον... διακοσμητικό ρόλο στο πρώτο δεκάλεπτο. Τα ελάχιστα λάθη και τα σχεδόν ανύπαρκτα κλεψίματα έδειχναν πως οι δύο ομάδες προσπαθούσαν κυρίως με την επίθεση να επικρατήσουν κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί καμία να πάρει κάποια διαφορά. Οι σέντερ Ντέιβις για την Ζαλγκίρις και Αγιόν, Ταβάρες για τη Ρεάλ αποτελούσαν τις βασικές επιθετικές αιχμές, ενώ η μόνη διαφορά ήταν ότι η Ζαλγκίρις εμφανιζόταν πιο εύστοχη από την περιφέρεια. Έβρισκε λύσεις από το τρίποντο, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους.

Η πρώτη περίοδος έληξε με τη Ρεάλ προηγούμενη με 27-25 και στη δεύτερη το σκηνικό διαφοροποιήθηκε, καθώς η Ζαλγκίρις έγινε πιο αποτελεσματική στην άμυνά της. Κατάφερε να περιορίσει τους ψηλούς των γηπεδούχων, οι οποίοι εξακολουθούσαν να είναι άστοχοι από την περιφέρεια, και με αφετηρία δύο συνεχόμενα τρίποντα των Ουόλτερς και Μιλάκνις, άρχισε να φτιάχνει μια διαφορά. Στο 12' προηγήθηκε με 33-29 και στο 15' με 39-33, ενώ αμέσως μετά το τρίποντο του Τόμπκινς, που έκανε το 39-36, η Ζαλγκίρις κυριάρχησε. 

Εξουδετέρωσε πλήρως στην άμυνα τους γηπεδούχους και με τον Καβαλιάουσκας να προσφέρει εξίσου πολλά με τον Ντέιβις σε αυτό το διάστημα, κατάφερε να τρέξει στο τελευταίο τετράλεπτο του ημιχρόνου ένα σερί 7-1 και να προηγηθεί με 46-37.

Αυτή η εξέλιξη ανέβασε το ηθικό των παικτών της Ζαλγκίρις ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να βγουν στο παρκέ για το δεύτερο ημίχρονο πολύ πιο αποφασισμένοι. Η άμυνά τους συνέχιζε να είναι καλή, διατήρησε τη διαφορά στο +9, παρότι επιθετικά σημειώθηκε προσωρινό... μπλακ άουτ, όμως μετά το 23' οι Γκριγκόνις και Ουόλτερς φρόντισαν ώστε η διαφορά να ανέβει στους 13 (52-39 στο 25').

Η Ρεάλ εξακολουθούσε να είναι τραγικά άστοχοι από την περιφέρεια, οι παίκτες της δεν έδειχναν και καμία τρελή διάθεση, έτσι στο 27' η διαφορά ανέβηκε στους 15 πόντους (60-45) και η Ζαλγκίρις έδειχνε να κυριαρχεί πλήρως. Μετά το 28' πάντως και με αφετηρία ένα τρίποντο του Ράντολφ, η Ρεάλ εκμεταλλεύτηκε την αστοχία των αντιπάλων της από την περιφέρεια και με τον Κάρολ να δίνει λύσεις μέιωσε σε 64-58, ενώ η περίοδος έληξε με 66-60 υπέρ της Ζαλγκίρις μετά από καλάθι του Ταβάρες.

Πάντως η Ρεάλ είχε μπει στο παιχνίδι κι αυτό φάνηκε στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, οπότε η διαφορά υπέρ της Ζαλγκίρις εξανεμίστηκε. Ο Ταβάρες αναδείχθηκε σε παίκτη-κλειδί όχι μόνο στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα, όπου έπαιζε με επιτυχία το ρόλο του... σκιάχτρου, έτσι η Ρεάλ κατάφερε στο 33' να μειώσει σε 70-68, τρέχοντας ένα σερί 18-6 μέσα σε 5 λεπτά.

Το παιχνίδι είχε γίνει ξανά ντέρμπι. Η Ζαλγκίρις δεν έβρισκε τρόπο να σταματήσει τις συνεργασίες του Πρέπελιτς με τον Ταβάρες, όμως στην επίθεση με τον Ουάιτ και τον Ουόκαπ κατάφερνε να διατηρεί το ισχνό προβάδισμά της μέχρι που στο 36' ο Ράντολφ με πέντε συνεχόμενους πόντους έβαλε τη Ρεάλ μπροστά στο σκορ μετά από πολλή ώρα (77-76).

Σ' εκείνο το σημείο οι παίκτες της Ζαλγκίρις άρχισαν να περνούν την μπάλα στον εκπληκτικό Μπράντον Ντέιβις, ο οποίος είχε σιγήσει για λίγο. Ο Αμερικανός πέτυχε 10 συνεχόμενους πόντους και κράτησε μόνος του όρθια την ομάδα του απέναντι στους Ταβάρες και Ράντολφ, που επέμεναν για τη Ρεάλ. Στο 39' η Ζαλγκίρις ήταν μπροστά με 86-83 και 50'' πριν από τη λήξη ο Τζέισι Κάρολ έκανε ένα καθοριστικό λάθος. Ο Ντέιβις ήταν και εκεί για να του κλέψει την μπάλα και στη συνέχεια ο Βέστερμαν πέτυχε ένα πολύ κρίσιμο καλάθι δίνοντας στη Ζαλγκίρις αέρα πέντε πόντων (88-83) 36'' πριν από το τέλος.

Από εκεί και πέρα το παιχνίδι πήγε στις βολές, οι παίκτες της Ζαλγκίρις ήταν ψύχραιμοι και πανηγύρισαν τον μεγάλο θρίαμβο, που τους δίνει και φέτος τη δυνατότητα να παίξουν στα πλέι οφ.

Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ: Ο Μπράντον Ντέιβις έκανε το παιχνίδι της ζωής του στη Μαδρίτη. Δεν ήταν μόνο οι 27 πόντοι (με 10/15 σουτ) και τα 10 ριμπάουντ, που είχε ως απολογισμό. Ήταν κυρίως οι 10 συνεχόμενοι πόντοι που πέτυχε όταν η Ρεάλ πέρασε μπροστά στο 36', αλλά και το κλέψιμο που έκανε πάνω στον Κάρολ δίνοντας στον Βέστερμαν την ευκαιρία να "καθαρίσει" το παιχνίδι. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος;

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η Ρεάλ πήρε 4 επιθετικά ριμπάουντ παραπάνω (12 έναντι 8), αλλά με 4/21 τρίποντα ήταν καταδικασμένη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ