22.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Θέλει Τσάλμερς, αλλά…

Το πρόβλημα που υπάρχει στη θέση του πόιντ γκαρντ στην ΑΕΚ είναι εμφανές δια γυμνού οφθαλμού και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αποφάσισε να το λύσει βγαίνοντας στην αγορά για να βρει έναν καθαρόαιμο "άσο". Και τα τελευταία 24ωρα έχει πέσει πάνω σε μια πολύ αξιόλογη περίπτωση με ένα σημαντικό μειονέκτημα.

Ο Μάριο Τσάλμερς (33, 1,88) είναι καθαρός πλέι μέικερ με τεράστια εμπειρία πίσω του. Έχει παίξει 10 σεζόν στο ΝΒΑ, εκ των οποίων οι εννέα είναι γεμάτες (πάνω από 60 συμμετοχές στην κανονική περίοδο σε καθεμιά τους), έχει κερδίσει δύο πρωταθλήματα ως συμπαίκτης των ΛεΜπρόν Τζέιμς και Ντουέιν Ουέιντ στους Μαϊάμι Χιτ (2012, 2013), με νούμερα μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα (8,5 και 10 π. αντίστοιχα και 3,5 ασ.), έχει μέσους όρους καριέρας 8,9 πόντους και 3,7 ασίστ. Περί της αξίας του ούτε λόγος, δηλαδή.

Πέρυσι, ωστόσο, έπαιξε μπάσκετ από τον Μάρτιο και μετά, όταν υπέγραψε συμβόλαιο με τη Βίρτους Μπολόνια, με την οποία κατέκτησε το BCL. Χωρίς να είναι αρνητικός, δεν έβγαλε και... μάτια με την απόδοσή του (7,8 πόντοι και 3 ασίστ σε 10 αγώνες σε BCL και ιταλικό πρωτάθλημα), ενώ από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα επίσης δεν έχει παίξει μπάσκετ. Το τελευταίο ενάμιση χρόνο, δηλαδή, δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός κι αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα στην περίπτωσή του.

Στην ΑΕΚ προβληματίζονται με τα επίπεδα της φυσικής του κατάστασης, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για προσαρμογή και ο παίκτης που θα αποκτηθεί πρέπει να μπει αμέσως για να παίξει. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον εμφανίζονται προς το παρόν διστακτικοί στο να κλείσουν αυτή τη μεταγραφή. Όπως φαίνεται, πάντως, και με δεδομένο ότι στην αγορά αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πόιντ γκαρντ, ο Τσάλμερς είναι ο βασικός τους στόχος.

Τι γίνεται με Ρέι

Αν ολοκληρωθεί η απόκτηση του Μάριο Τσάλμερς ή όποιου άλλου, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιου τη θέση θα πάρει. Τα σενάρια είναι τρία:

α) Θα φύγει ο Κέντρικ Ρέι. Αυτό είναι το πιο λογικό σενάριο με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια. Ο Ρέι είναι σούτινγκ γκαρντ, δεν μπορεί να προσαρμοστεί ως πόιντ γκαρντ κι επειδή έχει τον Λάνγκφορντ μπροστά του, η λογική λέει ότι πρέπει να φύγει. Το θέμα όμως είναι πως έχει καλό και ισχυρό συμβόλαιο. Σε αυτή την περίπτωση, αν τελικά το αποφασίσει η ΑΕΚ, θα βρει μια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου του και θα τον αφήσει να φύγει. Ο Ρέι είναι καλός παίκτης και μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ακόμα και ομάδων του Eurocup ή και της Ευρωλίγκας υπό προϋποθέσεις.

β) Θα φύγει ο Στέφαν Γιάνκοβιτς. Αυτός είναι πιο εύκολο να φύγει, καθώς παίζει ως δανεικός από την Παρτιζάν, αλλά αν φύγει ένας ψηλός για να έρθει ένας κοντός, μπορεί να προκληθούν προβλήματα στη χημεία της ομάδας. Η γραμμή των περιφερειακών θα γεμίσει παίκτες, που θα πρέπει να παίζουν όλοι και θα είναι πρόβλημα να μοιραστούν τα 40 λεπτά ικανοποιητικά, αντίθετα θα υπάρξει κενό στους ψηλούς, το οποίο θα πρέπει να καλύψει ο Τσαλμπούρης.

γ) Να μείνει η ομάδα με επτά ξένους, να μη φύγει κανείς δηλαδή. Αυτό είναι κάτι που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες, άλλωστε η ΑΕΚ έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ώς και επτά ξένους στο BCL. Δηλαδή, αλλαγή θα πρέπει να κάνει μόνο στο ελληνικό ρόστερ. Μπορεί να πάει σε μια τέτοια λύση μέχρι να βρει τι θα κάνει με τον Ρέι.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως η ΑΕΚ ψάχνει, εκτός από πόιντ γκαρντ, και για έναν ψηλό ακόμα. Αν τον βρει κι αυτόν, τότε σίγουρα θα φύγει ο Γιάνκοβιτς και θα πρέπει να δούμε τι θα κάνει με τον Ρέι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ