Με το πρώτο τζάμπολ της σεζόν στη Stoiximan.gr Basket League ολοκληρώνεται ουσιαστικά η θερινή μεταγραφική περίοδος. Η μεταγραφική δραστηριότητα θα σταματήσει για λίγο, μέχρι να αρχίσει ξανά με αφορμή τραυματισμούς ή ελλειμματικές εμφανίσεις στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.
Για την ώρα πάντως μπορούμε να κάνουμε μια σύνοψη των όσων συνέβησαν στην αγορά αυτό το καλοκαίρι. Και να εντοπίσουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των αριθμών.
Με βάση τα ρόστερ που δήλωσαν στον ΕΣΑΚΕ οι 14 ομάδες, προκύπτει ότι στο φετινό πρωτάθλημα εκκινούν συνολικά 201 παίκτες. Από αυτούς οι 133 είναι νεομεταγραφέντες και μόλις οι 68 παραμένουν στις ομάδες όπου αγωνίστηκαν και πέρυσι. Ένα ποσοστό 66% είναι καινούριοι στις ομάδες τους, οι δύο στους τρεις δηλαδή.
Όλες οι ομάδες έχουν πολλές αλλαγές στα ρόστερ τους. Τις λιγότερες έχουν κάνει οι τρεις μεγάλοι της Αθήνας (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) και ο ΠΑΟΚ, ενώ οι υπόλοιπες έχουν αλλάξει ριζικά τις συνθέσεις τους. Αν εξαιρέσουμε τον ΓΣΛ Φάρο, που είναι καινούρια ομάδα και εκ των πραγμάτων όλοι οι παίκτες του είναι καινούριοι, η ομάδα που κράτησε τους λιγότερους παίκτες σε σχέση με την περσινή σεζόν είναι η Κύμη. Δεν κράτησε κανέναν! Ενώ και τα Τρίκαλα κράτησαν μόνον έναν, τον Φίλιππο Καλογιαννίδη.
Πού είναι οι Γιούγκοι;
Ένα ενδιαφέρον ερώτημα που προκύπτει αφορά την εθνολογική σύσταση του πρωταθλήματος. Βέβαια ο κανονισμός που υποχρεώνει τις ομάδες να έχουν μέχρι έξι ξένους παίκτες στη σύνθεσή τους, συντελεί αποφασιστικά ώστε η πλειοψηφία των παικτών που θα αγωνιστούν και φέτος στην Stoiximan.gr Basket League να είναι Έλληνες. Πράγματι οι 117 στους 201, ένα ποσοστό 58% δηλαδή, είναι γηγενείς.
Το υπόλοιπο 42% είναι ξένοι. Αλλά ποιας εθνικότητας. Κι εδώ ένας κανονισμός έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου. Μετά την απόφαση που πήρε πέρυσι ο ΕΣΑΚΕ να καταργήσει την αναλογία Ευρωπαίων και μη Ευρωπαίων και οι έξι ξένοι να είναι οποιασδήποτε εθνικότητας, η στροφή στην αγορά των Αμερικανών είναι εντυπωσιακή. Φέτος οι 65 από τους 84 ξένους της Stoiximan.gr Basket League, ένα ποσοστό 77% δηλαδή, έρχονται από τις ΗΠΑ. Και είναι χαρακτηριστικό ότι οι προερχόμενοι από την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία παίκτες, οι οποίοι κάποτε είχαν δεσπόζουσα θέση στο ελληνικό πρωτάθλημα, τείνουν φέτος προς εξαφάνιση. Μόλις 6 έχουν βρει θέση στα ρόστερ των ομάδων: τρεις Σέρβοι, δύο Βόσνιοι κι ένας Κροάτης.
Πάντως υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία ως προς την προέλευση των ξένων παικτών, αφού συνολικά 16 εθνικότητες, πλην της ελληνικής, θα εκπροσωπηθούν στο πρωτάθλημα της Stoiximan.gr Basket League.
ΗΠΑ 65
Σερβία 3
Γαλλία 2
Βοσνία 2
Λιθουανία 1
Βέλγιο 1
Λετονία 1
Καναδάς 1
Κροατία 1
Ουκρανία 1
Σενεγάλη 1
Τζαμάικα 1
Μεγ. Βρετανία 1
Αυστραλία 1
Παναμάς 1
Ολλανδία 1
Από την ACB στη Νέα Ζηλανδία!
Αν αναζητήσει κανείς τα πρωταθλήματα από τα οποία “ψωνίζουν” οι ομάδες, θα διαπιστώσει ότι το φάσμα είναι πολύ μεγάλο. Και εκτείνεται από την ACB και το ΝΒΑ μέχρι τις Φιλιππίνες και τη Βενεζουέλα.
Σχεδόν οι μισές μεταγραφές, πάντως, έγιναν από την ελληνική αγορά και δεν αφορούν μόνον Έλληνες παίκτες. Επί συνόλου 133 μεταγραφών, οι 61 (ποσοστό 46%) αφορούσαν παίκτες που αγωνίστηκαν πέρυσι στις ελληνικές εθνικές κατηγορίες. Οι 35 από αυτούς (26%) στην Α1, οι 19 (14%) στην Α2 και οι 7 σε μικρότερες κατηγορίες.
Σημαντική ζήτηση υπήρξε και στην αμερικάνικη αγορά. Αν και απ’ ευθείας από το ΝΒΑ ήρθε μόλις ένας παίκτης, ο Μπράιαν Ρόμπερτς του Ολυμπιακού, άλλοι 18 (συνολικό ποσοστό 14%) ήρθαν από το NCAA (11), την αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ, τη G-League (6), και τα junior colleges των ΗΠΑ (ο Ουίλι Κόνερ του ΓΣΛ Φάρου).
Στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ελάχιστες ομάδες τόλμησαν να κοιτάξουν, διότι εκεί οι τιμές είναι απλησίαστες για τους περισσότερους. Από την Τουρκία έρχονται 6 παίκτες, από τη γερμανική Μπουντεσλίγκα 4, από την ισπανική ACB 3, όσοι και από τη VTB, από την ιταλική Serie A 2 και άλλοι δύο από τη Γαλλία. Όλοι οι υπόλοιποι έρχονται από διάφορα πρωταθλήματα του κόσμου.
Αν βγάλει κανείς τα ελληνικά πρωταθλήματα, οι ομάδες της Stoiximan.gr Basket League αγόρασαν αυτό το καλοκαίρι παίκτες από 35 διαφορετικά πρωταθλήματα! Ωστόσο υπήρξε μία ομάδα, που επέμεινε ελληνικά. Ο Προμηθέας απέκτησε οκτώ παίκτες αυτό το καλοκαίρι, Έλληνες και ξένους, και όλοι τους αγωνίστηκαν πέρυσι στην Ελλάδα. Πήρε κι έναν ένατο, τον Μπούμπου Πάλο, ο οποίος ήρθε από τις ΗΠΑ, αλλά τον έκοψε, διότι δεν ήταν επαρκής…
Τα πρωταθλήματα προέλευσης των παικτών της Stoiximan.gr Basket League (πλην των ελληνικών):
NCAA: 11
G-LEAGUE: 6
ΤΟΥΡΚΙΑ: 6
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 4
ΙΣΠΑΝΙΑ: 3
VTB: 3
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: 2
ΙΤΑΛΙΑ: 2
ΓΑΛΛΙΑ: 2
ΚΙΝΑ: 2
ΙΣΡΑΗΛ: 2
ΣΟΥΗΔΙΑ: 2
ΤΣΕΧΙΑ: 2
ΚΥΠΡΟΣ: 2
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: 2
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: 2
ΙΤΑΛΙΑ (Legadue): 1
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (B’ κατηγορία): 1
ΝΒΑ: 1
ΠΟΛΩΝΙΑ: 1
ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ: 1
ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 1
ΛΕΤΟΝΙΑ: 1
ΒΕΛΓΙΟ: 1
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: 1
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: 1
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: 1
ΚΑΝΑΔΑΣ: 1
ΣΛΟΒΑΚΙΑ: 1
ΑΥΣΤΡΙΑ: 1
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: 1
Π. ΡΙΚΟ: 1
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: 1
ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΚΟΛΕΤΖ ΗΠΑ: 1
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: 1