22.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Η σειρά των Γάλλων ήρθε στη Σλοβενία (vids)

Αυτό για το οποίο δούλευαν χρόνια ολόκληρα έγινε πραγματικότητα και οι Γάλλοι στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας το 2013 κατόρθωσαν να ξορκίσουν τους δαίμονές τους και να ανέβουν στην κορυφή της Ευρώπης. Το Basketa.gr θυμάται...

Παρά τις αρκετές αποτυχίες ο Βενσάν Κολέ συνέχιζε σταθερά στον πάγκο των «μπλε». Και οι «καρποί» της δουλειάς του φάνηκαν έστω και καθυστερημένα. Η Γαλλία αν και δεν ήταν το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης και δεν έπαιξε ιδιαίτερα σπουδαίο μπάσκετ κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο. Αναμφίβολα αυτή η διοργάνωση αποτέλεσε μία δικαίωση και για τις προσπάθειες του Τόνι Πάρκερ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Άλλωστε ο σούπερ σταρ των Σαν Αντόνιο Σπερς έδινε όποτε ήταν δυνατόν το «παρών».

Οι Γάλλοι πάντως ξεκίνησαν με το... αριστερό την προσπάθειά τους στον πρώτο όμιλο της πρώτης φάσης. Στον αγώνα με τη Γερμανία ηττήθηκαν 80-74 προβληματίζοντας έντονα  με την απόδοσή τους και η γκρίνια που ακολούθησε ήταν αναμενόμενη. Παρ’ όλα αυτά με διαδοχικές νίκες κόντρα σε Μεγάλη Βρετανία (88-65), Ισραήλ (82-63), Ουκρανία (77-71) και Βέλγιο (82-65) κατάφερε να βρει ρυθμό και να τερματίσει στην κορυφή του ομίλου, πάνω από την Ουκρανία με την οποία συγκατοίκησε αλλά είχε κερδίσει το μεταξύ τους παιχνίδι.

Η πρεμιέρα της δεύτερης φάσης βρήκε τους «μπλε» να χάνουν εύκολα από τη Λιθουανία με 76-62, αλλά να παίρνουν –χωρίς να το γνωρίζουν τότε- ένα πάρα πολύ χρήσιμο μάθημα. Στο δεύτερο παιχνίδι της η Γαλλία με μπροστάρη τον Πάρκερ και τον Αζινσά νίκησε τη Λετονία σ’ έναν θεαματικό αγώνα με 102-91, ενώ τερμάτισε στην τρίτη θέση εξαιτίας της ήττας από τους Σέρβους καθαρά με 77-65.

Το γεγονός αυτό σήμαινε ότι στα προημιτελικά θα έπεφτε επάνω στους διοργανωτές Σλοβένους οι οποίοι δεν αποτελούσαν μεν φόβητρο, αλλά ήταν οι οικοδεσπότες που ποτέ κανείς δεν θέλει να συναντά. Η Γαλλία όμως από το 2005 στο Βελιγράδι όταν είχε αποκλείσει στη φάση των «12» τους Σέρβους είχε δείξει ότι γνώριζε τον τρόπο. Ο αγώνας παίχτηκε στον ρυθμό που ήθελαν οι γηπεδούχοι, αλλά οι Γάλλοι απέδειξαν την ανωτερότητά τους παίρνοντας την πρόκριση με 72-62.

Στα ημιτελικά είχε φτάσει πλέον η ώρα της εκδίκησης. Η Ισπανία δεν έπειθε σε αυτό το τουρνουά –τελικά τερμάτισε τρίτη- αλλά στο πρώτο ημίχρονο του ημιτελικού έκανε πάρτι παίρνοντας προβάδισμα 34-18. Σ’ εκείνο το σημείο όμως ο Τόνι Πάρκερ αποφάσισε να αναλάβει δράση. Ο Γάλλος σούπερ σταρ πήρε την ομάδα του από το χέρι και τη βοήθησε αρχικά να στείλει τον αγώνα στην παράταση (65-65). Εκεί οι «μπλε» αποδείχτηκαν πιο ψύχραιμοι και πήραν τη νίκη με 75-72 και μαζί το εισιτήριο για τον τελικό, όπου περίμεναν οι Λιθουανοί.

Το μομέντουμ ήταν πλέον με την ομάδα του Κολέ που είχε ξορκίσει τους κακούς της δαίμονες κι έβλεπε μόνο την κορυφή. Οι Λιθουανοί του Γιόνας Καζλάουσκας πάλεψαν για ένα δεκάλεπτο όταν και προηγήθηκαν 22-19, αλλά το ημίχρονο έκλεισε με 50-34 για τη Γαλλία και όλα είχαν τελειώσει! Η κόρνα της λήξης βρήκε τους Γάλλους θριαμβευτές με 80-66, να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Η πορεία της Ελλάδας

Ιδανικό ήταν το ξεκίνημα της ομάδας του Αντρέα Τρινκιέρι στο Ευρωμπάσκετ του 2013. Η Ελλάδα νίκησε εύκολα τη Σουηδία με 79-51, ενώ στον δεύτερο αγώνα της έκαμψε την αντίσταση της Ρωσίας με 80-71. Η τρίτη νίκη, με 84-61 κόντρα στην Τουρκία ήταν και η τελευταία στην πρώτη φάση. Ακολούθησε η ήττα από τους Ιταλούς με 81-72 και η απρόσμενη απώλεια την επομένη, όταν η Φινλανδία του Πέτερι Κόπονεν έριξε στο καναβάτσο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με 86-77. Ο δεύτερος γύρος που έμοιαζε με «βουνό» ξεκίνησε υπέροχα για την «επίσημη αγαπημένη». Η νίκη επί της Ισπανίας με 79-75 έβαλε βάσεις πρόκρισης, αλλά θα χρειαζόταν να συνδυαστεί με επιτυχίες κόντρα σε Σλοβενία και Κροατία. Οι διοργανωτές κυριάρχησαν απέναντι στην Ελλάδα και όταν επιχειρήθηκε η αντεπίθεση ήταν πλέον αργά με αποτέλεσμα να έρθει η ήττα με 73-65. Στο φινάλε του γκρουπ, η Ελλάδα χρειαζόταν νίκη επί της Κροατίας και ήττα της Ισπανίας από την Ιταλία για να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά. Οι διεθνείς πάλεψαν αλλά μετά από δύο παρατάσεις λύγισαν από τους Κροάτες με 92-88 κι έτσι δεν εκμεταλλεύτηκαν το δώρο των Ιταλών λίγο αργότερα που έκαμψαν στην παράταση την αντίσταση της Ισπανίας με 86-81. Κάπως έτσι η Ελλάδα τερμάτισε τελευταία στη δεύτερη φάση κι έμεινε εκτός συνέχειας μένοντας ενδέκατη συνολικά.

Θυμηθείτε τις σημαντικότερες στιγμές του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας στα παρακάτω βίντεο:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ