24 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Η εφτάψυχη ΑΕΚ θέλει ακόμα ένα τρόπαιο (vids+pics)

Πόσες… ζωές έχει, ακόμα, η ΑΕΚ; Αυτό αναρωτιέται το Basketball Champions League εν όψει της συμμετοχής της στο Φάιναλ Φορ στο ΟΑΚΑ.

Στις 4-6 Μαΐου θα διεξαχθεί στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων η τελική φάση της φετινής διοργάνωσης, με τη διοργανώτρια αρχή να συνεχίζει τα αφιερώματά της στις συμμετέχουσες ομάδες. Η «οικοδέσποινα» «Ένωση», που στα ημιτελικά θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Μούρθια (04/06, 21.30), μπήκε στο… μικροσκόπιο του BCL, το οποίο τη χαρακτήρισε εφτάψυχη. «Πόσες ζωές έχουν μείνει στην ΑΕΚ; Η "Βασίλισσα" βρέθηκε πολλές φορές κάτω φέτος, αλλά ποτέ εκτός, ανεβαίνοντας διαρκώς, μέχρι να εκτοξευτεί την κατάλληλη στιγμή. Πόσο κοντά, όμως, βρεθήκαμε σε ένα Φάιναλ Φορ χωρίς την ΑΕΚ; Δείτε αυτή την φωτογραφία για να καταλάβετε:

Ο Μάικ Μπράμος σχεδόν τον έκοψε, ο Ντιλρόι Τζέιμς όμως κατάφερε με κάποιον τρόπο να σημειώσει το νικητήριο κάρφωμα στο φινάλε της παράτασης στην Βενετία κόντρα στην Βενέτσια, δίνοντας στην ΑΕΚ τη μόνη νίκη της στα πρώτα τρία παιχνίδια στη φάση των ομίλων. Σκεφτείτε αυτό: ένα εκατοστό πιο χαμηλά και η ΑΕΚ θα ξεκινούσε με 0-3. Σε έναν όμιλο με Μπάνβιτ, Στρασμπούρ, Βενέτσια, Μπαϊρόιτ και Εστουδιάντες. Θα ήταν δύσκολο να ανακάμψει. Αλλά κέρδισε κι άντεξε όταν η Ρόζα Ράντομ στην τέταρτη αγωνιστική ξέφυγε με διψήφια διαφορά, όταν όλοι περίμεναν το χειρότερο. Ευτυχώς για αυτούς υπήρχε ο Μάνι Χάρις σε εκείνο το παιχνίδι κι έσωσε την ημέρα».

https://www.youtube.com/watch?v=AMZ3ejW-qKc

Συνεχίζοντας, αναφέρεται στο κείμενο: «Ο "κιτρινόμαυροι" είχαν ρεκόρ κάτω από 50% για οκτώ εβδομάδες. Τη νίκη επί της Ρόζα Ράντομ ακολούθησε μία ήττα από τη Στρασμπούρ. Τη νίκη επί της Ολίμπια Λιουμπλιάνα μία ήττα από την Μπαϊρόιτ. Η ΑΕΚ έκανε διαδοχικές νίκες για πρώτη φορά την 8η και την 9η αγωνιστική, βρίσκοντας ρυθμό με το "διπλό" στην έδρα της Εστουδιάντες και τη νίκη επί της Βενέτσια. Αυτό το "σκούπισμα" κόντρα στους "ραγκάτσι" τούς έδωσε ελπίδα, ανεβάζοντας το ρεκόρ τους στο 5-4. Μετά ακολούθησαν πάλι εναλλάξ νίκες και ήττες κι έφθασαν όλα στο τελευταίο ματς. Τότε, που όλα ήταν δύσκολα, έδωσα την μπάλα στον Ντούσαν Σάκοτα. Το μεγαλύτερο σουτ της σεζόν (μέχρι τότε τουλάχιστον) έφερε την ΑΕΚ να τελειώσει την κανονική περίοδο με ρεκόρ 8-6 και την έστειλε σε τρελή τετραπλή ισοβαθμία, που ήταν αρκετή για να τη φέρει στην τρίτη θέση και στην φάση των "16".

https://www.instagram.com/p/Be3fKsFjksI/

Την κατάλληλη στιγμή, εν όψει των πλέι οφ, η ΑΕΚ πήρε έξτρα ώθηση με την προσθήκη του Κέβιν Πάντερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση με τη Ρόζα Ράντομ, ενώ ο Βινς Χάντερ κάλυψε την "τρύπα" κοντά στο καλάθι. Ενώ, όμως, όλη η Ευρώπη περίμενε την έκρηξη της ΑΕΚ, εκείνη κόντεψε να αυτοκαταστραφεί. Ο Κέντρικ Ρέι… τρελάθηκε στο πρώτο παιχνίδι στην Αθήνα και με 30 πόντους σε 27’ έδωσε προβάδισμα δέκα πόντων στη Νίμπουρκ εν όψει της ρεβάνς. Στην Τσεχία η Νίμπουρκ έλεγχε το παιχνίδι και ξέφυγε ακόμα και διαφορά 8π., βρέθηκε δηλαδή στο +18! Ποιος πίστευε ότι η ΑΕΚ είχε έτοιμη την ανατροπή…

https://www.youtube.com/watch?v=pptPc9jxAIY

Πόσο τρελό ήταν αυτό; Ο Κέβιν Πάντερ έστειλε την ΑΕΚ στα προημιτελικά, ο Μάνι Χάρις έκανε ρεκόρ στο φετινό BCL με 36π. και η ΑΕΚ απέκλεισε τη Νίμπουρκ για έναν πόντο έπειτα από ογδόντα λεπτά μπάσκετ. Στη συνέχεια, η κλήρωση έφερε την ΑΕΚ απέναντι στην Στρασμπούρ, η οποία την είχε "σκουπίσει" στην κανονική περίοδο, αλλά με συνολική διαφορά τριών πόντων. Η ΑΕΚ ήξερε ότι έπρεπε να κάνει τη ζημιά στο "σπίτι" της, μπροστά σε 11.000 φιλάθλους. "Ήταν δύσκολη ατμόσφαιρα" παραδέχθηκε ο Ζακ Ράιτ μετά το τέλος του πρώτου αγώνα, που βρήκε την ΑΕΚ να κερδίζει με 9π. (78-69), η οποία αποδείχθηκε μεγάλη για να την καλύψουν οι Γάλλοι. Η Στρασμπούρ κάποια στιγμή βρέθηκε στο +8, αλλά οι Γκριν, Πάντερ και Σάκοτα δεν την άφησαν να ξεφύγει. Εξασφάλισε την ισοπαλία με 83-83 κι "έκλεισε" εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ, για να γιορτάσει την επέτειο των πενήντα χρόνων από το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιό της.

Το 1968 η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων μπροστά σε 80.000 κόσμο στο Καλλιμάρμαρο. Δεν θα σπάσει αυτό το ρεκόρ στο ΟΑΚΑ, ωστόσο θα καταλάβει όλος ο κόσμος ότι οι φίλοι της θα είναι εκεί. Εξάλλου, ήδη το Κύπελλο Ελλάδος βρίσκεται στην τροπαιοθήκη της. Τώρα, ήρθε η ώρα να προστεθεί ακόμα ένα τρόπαιο, δίπλα του».

Τα αποτελέσματα της ΑΕΚ στο φετινό BCL:

Κανονική περίοδος-Γ’ Όμιλος
1-1 με Εστουδιάντες (79-87, 85-78)
2-0 με Βενέτσια (103-101, 84-64)
0-2 με Μπάνβιτ (70-74, 71-78)
2-0 με Ρόζα Ράντομ (96-92, 69-63)
0-2 με Στρασμπούρ (78-80, 87-88)
2-0 με Ολίμπια Λιουμπλιάνα (91-73, 80-71)
1-1 με Μπαϊρόιτ (73-80, 83-81)

Φάση των «16»
181-180 με Νίμπουρκ (88-98, 93-82)

Προημιτελικά
161-152 με Στρασμπούρ (78-69, 83-83)

Ημιτελικά (04/06)
ΟΑΚΑ 21.30 ΑΕΚ-Μούρθια



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ