20.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Εβίνα, η Στέλλα, η Άρτεμις και ο… Ηρακλής

Η λέξη αθλητισμός είναι ελληνική. Προέρχεται από την επίσης ελληνική λέξη άθλος, που σημαίνει σπουδαίο κατόρθωμα, επίτευγμα. Ο αθλητισμός είναι στην ουσία η διεκδίκηση του άθλου, ο οποίος εμπεριέχει και την υπέρβαση των δυνάμεων ώστε να επιτευχθεί. Το λιοντάρι της Νεμέας, ας πούμε, ή η Λερναία Ύδρα ήταν πολύ πιο μεγάλα και δυνατά πλάσματα από τον Ηρακλή, όμως αυτός κατάφερε να τα νικήσει. Τα προγνωστικά ήταν εναντίον του, όμως αυτός ξεπέρασε τον εαυτό του και πέτυχε τους άθλους του.

Το basketball είναι αγγλική λέξη. Για τους Αγγλοσάξωνες και τη Δύση γενικότερα είναι sport. Λέξη γαλλικής προέλευσης αυτής, που σημαίνει παιχνίδι, διασκέδαση. Για μας τους Έλληνες το basketball είναι παιχνίδι, είναι όμως και άθλημα, αθλητισμός. Εμπεριέχει δηλαδή και τις έννοιες της διεκδίκησης του άθλου και της υπέρβασης των προσωπικών δυνάμεων, της ανατροπής των προγνωστικών.

Κακά τα ψέματα, όμως, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αυτές οι έννοιες σταδιακά ατόνησαν. Τα συνεχόμενα καλά αποτελέσματα και οι τίτλοι που κέρδισαν όλο αυτό το διάστημα οι ανδρικές ομάδες, σε συλλογικό επίπεδο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, εγκατέστησαν το ελληνικό μπάσκετ ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου. Με την πάροδο των χρόνων οι ελληνικές ομάδες μεταβλήθηκαν σε φαβορί. Οι νίκες τους έγιναν πια αναμενόμενες. Πανηγυρίζονται μεν κάθε φορά που έρχονται, αλλά με μια αίσθηση ότι έτσι έπρεπε να γίνει, αφού είμαστε πια από τους καλύτερους. Η έννοια του άθλου χάθηκε σιγά σιγά. Η αίσθηση του αναπάντεχου έπαψε σταδιακά να υπάρχει.

Κι ήρθαν αυτά τα κορίτσια της Εθνικής γυναικών να μας τις ξαναθυμίσουν. Βλέποντας την Εβίνα, τη Στέλλα, την Άρτεμη, τη Λολίτα και τις άλλες κοπέλες να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά στη μικτή ζώνη αμέσως μετά την ιστορική νίκη επί της Τουρκίας, δεν μπορούσες να μη συγκινηθείς. Βλέποντας την ανυπόκριτη χαρά και την αυθόρμητη τρέλα να αναβλύζουν κατ' ευθείαν μέσα από τις ψυχές τους, αφτιασίδωτες και αγνές, δίχως τη μάσκα του επαγγελματία αθλητή, που επιβάλλει ακόμα και την ώρα του θριάμβου politically correct δηλώσεις και συμπεριφορές, δεν μπορούσες να μην παρασυρθείς κι εσύ.

Αυτά τα κορίτσια ξαναγυρίζουν το άθλημα του μπάσκετ στην αρχέγονη ρίζα του, την ελληνική. Έρχονται από το πουθενά, υπερβαίνουν τους εαυτούς τους, κατατροπώνουν αντιπάλους πιο δυνατούς και καταξιωμένους, ανατρέπουν τα προγνωστικά, πετυχαίνουν άθλους.

Αυτό είναι ο Έλληνας. Αυτό ήταν πάντα. Ένα αουτσάιντερ, που ξεπερνούσε τις δυνάμεις του και νικούσε.

Γι' αυτό χαιρόμαστε λίγο παραπάνω με αυτές τις κοπέλες. Γι' αυτό στρέψαμε το κεφάλι προς τη μεριά τους και πανηγυρίζουμε μαζί τους. Γιατί μας θυμίζουν ποιοι πραγματικά είμαστε...

Να είστε πάντα καλά, ρε κορίτσια...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ