22.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Άλμπα είχε «ελληνικό χρώμα» στο πρωτάθλημα του 2008 (vids)

Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια για να κατακτήσει το πρωτάθλημα Γερμανίας, όμως την Κυριακή (28/6), η Άλμπα Βερολίνου ανέβηκε ξανά στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου στην Μπουντεσλίγκα. Το Basketa.gr θυμάται την ομάδα που είχε πάρει τον τίτλο του 2008 και είχε «ελληνικό χρώμα».

Σ' εκείνη την ομάδα προπονητής ήταν ο Λούκα Παβίσεβιτς... Σίγουρα σε κάποιους λέει πολλά αυτό το όνομα, διότι τη σεζόν που προηγήθηκε (2006/07) είχε εργαστεί στην Ελλάδα και τον Πανιώνιο, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά τις δυνάμεις του μακριά από την πατρίδα του.

Στον Ιστορικό είχε κάνει εξαιρετική δουλειά και παρά το γεγονός ότι η ομάδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει εισιτήριο για την Ευρωλίγκα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, χάνοντας με 3-2 στη σειρά των μικρών τελικών με τον Άρη, εκείνος πήρε το διαβατήριο για να μετακομίσει στη Γερμανία και την Άλμπα. 

Στην πρώτη του χρονιά κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στον τίτλο τερματίζοντας στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 27-7 και στη συνέχεια νίκησε κατά σειρά στα πλέι οφ την Μπρεμπερχάβεν (3-0), την Όλντενμπουργκ (3-1) και στη σειρά των τελικών έκαμψε την αντίσταση της Βόννης του Μίκαελ Κοχ με 3-1 νίκες.

Η έδρα της ομάδας τότε δεν ήταν η υπερσύγχρονη Μερτσέντες Μπενζ Αρένα που χρησιμοποιεί στο παρόν, αλλά η Μακ Σμέλινγκ Χάλε που αποτέλεσε το «σπίτι» της ομάδας από το 1996 έως το 2008 και σε αυτό το γήπεδο κατακτήθηκαν όλα τα πρωταθλήματα.

Το αστέρι

Ο θρυλικός Γουέντελ Αλέξις είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ενώ και ο Χένρικ Ροντλ είχε κρεμάσει τη φανέλα του και παράλληλα είχε αποτύχει στα δύο χρόνια που κάθισε στον πάγκο της ομάδας.

Ο παίκτης που είχε πλέον τα ηνία στο παρκέ δεν ήταν άλλος από τον Μπόμπι Μπράουν. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ο ηγέτης εκείνης της ομάδας βοηθώντας τη να πανηγυρίσει το 8ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Στη συνέχεια μετακόμισε στο ΝΒΑ ενώ έπαιξε σε τρεις ελληνικές ομάδες. Στον Άρη τη σεζόν 2010/11, στον Ολυμπιακό το 2018 και στον ΠΑΟΚ το 2020...

Στα 23 του χρόνια ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Άλμπα και ο ίδιος κατάφερε να φτιάξει το όνομά του, ενώ η ομάδα πανηγύρισε τον τίτλο.

Ο φιλέλληνας

Ο βασικός σέντερ εκείνης της ομάδας ήταν ο Πάτρικ Φέμερλινγκ ο οποίος έζησε κι αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Στα 32 του χρόνια μετά από δύο σεζόν στον Ολυμπιακό (2000/2002), δύο σεζόν στον Παναθηναϊκό (2004/06), δύο στην Μπαρτσελόνα (2002/04) με την οποία κατέκτησε και την Ευρωλίγκα, αλλά και μία στην Κάχα Σαν Φερνάντο (2006/07) είχε πάρει την απόφαση να επαναπατριστεί.

Άλλωστε είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στα 23 του χρόνια από τους Βερολινέζους το 1998 και είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα μέχρι το 2000, όταν μετακόμισε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό.

Οι υπόλοιποι που συνδέθηκαν με την Ελλάδα

Υπήρξαν πάντως κι άλλα μέλη της ομάδας που είχαν περάσει ή πέρασαν στη συνέχεια της καριέρας τους από την Ελλάδα.

Από τους βασικούς φόργουορντ εκείνης της Άλμπα ήταν ο Ντράγκαν Ντόιτσιν ο οποίος είχε μετακομίσει στη Γερμανία μαζί με τον Παβίσεβιτς, καθώς ο Μαυροβούνιος είχε πάρει τον παίκτη μαζί του φεύγοντας από τον Πανιώνιο το καλοκαίρι του 2007.

Το αντίθετο δρομολόγιο είχε ακολουθήσει ο Γκόραν Νίκολιτς. Ο έμπειρος ψηλός μετά τον τίτλο με την Άλμπα αποκτήθηκε από τους Νεοσμυρνιώτες την αμέσως επόμενη σεζόν, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι αξιοσημείωτο.

Τέλος ο Σέρβος σέντερ Μλάντεν Πάντιτς ξεκίνησε τη χρονιά στη γερμανική ομάδα αλλά την ολοκλήρωσε στην Α1 και την Καβάλα!

Στη συνέχεια της καριέρας του αγωνίστηκε δύο φορές χωρίς επιτυχία στη χώρα μας, φορώντας το 2013 για σύντομο χρονικό διάστημα τα χρώματα του Ίκαρου Καλλιθέας και το 2014 τη φανέλα του Κολοσσού Ρόδου.

Μέλος της ομάδας πάντως ήταν και ο Αλεξάντερ Νατζφέι, αδερφός του Στέφαν Νατζφέι ο οποίος έπαιξε σε πέντε διαφορετικές ελληνικές ομάδες.

Δείτε videos:

https://www.youtube.com/watch?v=PtOt013pGEU

https://www.youtube.com/watch?v=-_A_uLKkTU8

https://www.youtube.com/watch?v=be2y8OxHRNU



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ