27 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Ηλίας Ζούρος: ‘Αμυνα και ρυθμός οδηγούν μέχρι το φάιναλ φορ

‘Ηρθε η ώρα για Showtime, που λένε και οι Αμερικάνοι και αυτό δεν είναι άλλο από τα πλέι οφ.
Μετά από του ΝΒΑ, ξεκινούν αύριο και αυτά της Ευρωλίγκας και οι δύο εκπρόσωποι μας, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μπαίνουν στη μάχη με πλεονέκτημα έδρας, κόντρα στην Εφές Αναντολού και τη Φενέμπαχτσε αντίστοιχα.


Θα μπορέσουν να προκριθούν και οι δύο ;
Ποιος είναι περισσότερο φαβορί ;
Που θα κριθεί η πρόκριση ;

Ερωτήματα σαν και αυτά που πριν απαντηθούν στο παρκέ οι αναγνώστες του Basketa.gr θα τα έχουν λυμένα στο...πιάτο τους μέσα από τα μάτια του ειδικού. Ο Ηλίας Ζούρος, ο τεχνικός της Μπούντουσνοστ αναλύει τα δύο ζευγάρια και αποκαλύπτει τα κλειδιά της πρόκρισης.

- Πρώτα απ΄όλα κόουτς, τι σημαίνει το γεγονός ότι στην πιο δύσκολη Ευρωλίγκα όλων των εποχών έχουμε και τις δύο ελληνικές ομάδες με πλεονέκτημα ;

«Ουσιαστικά δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει στερεές βάσεις.
Επίσης επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι υπάρχουν σωστές επιλογές στο χτίσιμο των ομάδων μας και υπάρχει σταθερότητα στην έννοια της φιλοσοφίας τους.
Επίσης οι ομάδες μας παίζουν με υψηλό μπασκετικό IQ και εδώ θα ήθελα να προσθέσω και την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που με ελληνικό επιτελείο και τον κόουτς Ιτούδη είναι πολύ κοντά σε ένα ακόμα φάιναλ φορ.

Εδώ δεν ξεχνάω ένα ακόμα 'Ελληνα προπονητή, τον κόουτς Μπαρτζώκα, που είμαι βέβαιος ότι αν δεν είχε τόσες ατυχίες τραυματισμών, τώρα η Μπαρτσελόνα θα ήταν και αυτή στα πλέι οφ για μια θέση στο φάιναλ φορ.

'Οσον αφορά τις ομάδες μας, αν μείνουν πιστές στο δόγμα της  εξαιρετικής τους άμυνας μπορούν με αυτό το βασικό όπλο να κάνουν το βήμα και να φτάσουν μέχρι το φάιναλ φορ, που όμως ακόμα είναι μακριά.

- Αν ξεκινήσουμε από το πιο ελκυστικό ζευγάρι των πλέι οφ, το Παναθηναϊκός – Φενέρ, πόσο μπορεί να παίξει καταρχήν ρόλο το συναισθηματικό κομμάτι, λόγω Ομπράντοβιτς και στις δύο πλευρές ;

«Δεν θα υπάρξει καν. Ουσιαστικά τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ομπράντοβιτς με την ομάδα του θα μπουν για να πάρουν πάση θυσία τη νίκη και γενικότερα την πρόκριση. Θα κάνουν αμφότεροι τα πάντα για τη νίκη και δεν χωρούν συναισθηματισμοί.


Ο Παναθηναϊκός έχει τρομερή έδρα, πολύ ικανούς παίκτες σε ατομικό επίπεδο που μπορούν να παίξουν πολύ καλά και ομαδικά, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην καλύτερή του κατάσταση. Αν διαχειριστούν παίκτες και προπονητικό τιμ σωστά το ψυχολογικό μέρος, θεωρώ ότι έχουν σημαντικότατο προβάδισμα πρόκρισης.


Η Φενέρ έχει ένα κορυφαίο προπονητή, αλλά τώρα αρχίζει να συνέρχεται από συνεχόμενους τραυματισμούς, σε μια σεζόν που όλες οι ομάδες ταλαιπωρήθηκαν σε αυτό το κομμάτι. Το πλεονέκτημά της ίσως, όπως και της Εφές, είναι ότι παίζουν σε μια πολύ πιο ανταγωνιστική λίγκα και έτσι έχουν πολύ πιο δυνατά παιχνίδια προετοιμασίας σε σχέση με τις δικές μας ομάδες.

Που από την πλευρά τους όμως, έχουν περισσότερη ευκαιρία ξεκούρασης και χωρίς να χρειάζεται να σπαταλήσουν τόση ενέργεια στα παιχνίδια εντός συνόρων όσο και αν τελικά αυτό δεν τους βοηθάει στην προετοιμασία για τέτοια μεγάλα παιχνίδια.

'Οπως και να έχει, είναι ένα πολύ δυνατό ζευγάρι που μπορεί να κριθεί η πρόκριση σε οποιαδήποτε έδρα.
Η Φενέρ μπορεί να πάρει νίκη στο ΟΑΚΑ, αλλά όμως άλλο τόσο μπορεί να νικήσει και στην έδρα της ο Παναθηναϊκός».

- Ο παράγοντας Γκίστ είναι αυτός που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού ;

«Τεράστιος παίκτης που άλλαξε όλη την εικόνα της ομάδας του προς το καλύτερο επιστρέφοντας. Σαφώς και μπορεί να παίξει ρόλο, πολύ σημαντικό στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση όμως θα θυμίσω ότι σε αυτά τα μεγάλα παιχνίδια έχουμε πολλές φορές διαφορετικούς ήρωες.
Ενώ όλοι ποντάρουν πχ στον Γκίστ, σε ένα παιχνίδι μπορεί ο Τζέιμς να κρίνει τον νικητή βγαίνοντας μπροστά ή ο Μπουρούσης αλλά γιατί όχι και ο Παππάς. Δεν ξέρεις ποτέ ποιος θα βγει μπροστά και πως θα πάει το κάθε παιχνίδι. Ιδιαίτερα απέναντι σε παίκτες όπως ο Σλούκας ή ο Μπογκντάνοβιτς, η προσωπική άμυνα θα παίξει το δικό της σημαντικό ρόλο. Επίσης είναι δύο ομάδες που βασίζονται πολύ στο τρίποντο, άρα και εδώ η ευστοχία αλλά και η άμυνα μπορεί να καθορίσει πολλά εκατέρωθεν.


Σίγουρα στον Παναθηναϊκό οι περισσότεροι περιμένουν την καθοριστική συμμετοχή από τον Γκίστ ή τον Σίγκλετον αλλά ίσως να είναι άλλοι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, καθώς είναι μια ομάδα που έχει μεγάλες προσωπικότητες. Αρκεί μια μεγάλη άμυνα, ένα σουτ, ένα ριμπάουντ για να φέρουν τα πάνω κάτω»

- Είναι εύλογο διάστημα αυτό που έχει περάσει με τον Τσαβι Πασκουάλ ο Παναθηναϊκός ώστε να έχει περάσει και τη φιλοσοφία του ο Ισπανός κόουτς ;

«Είναι απόλυτα λογικό όταν ένας προπονητής αναλαμβάνει την ομάδα ενώ έχει ξεκινήσει η σεζόν να χρειάζεται το δικό του χρόνο για να «μάθει» τους παίκτες και αυτοί τη φιλοσοφία του. Χρειάζεται υπομονή και ο κόουτς θα δώσει το 100% του για να περάσει σε βάθος χρόνου τα δικά του πιστεύω.


Σίγουρα ο κόουτς Πασκουάλ το έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις εμφανίσεις της ομάδας του που είναι πάρα πολύ καλές. Η μάχη των πάγκων θα παίξει σημαντικό ρόλο στη σειρά, αλλά και το ποιά ομάδα θα έχει συγκέντρωση στα περισσότερα 40λεπτα»

- Πηγαίνοντας στο άλλο ζευγάρι του Ολυμπιακού με την Εφές, η καλή ψυχολογία των Τούρκων με τις συνεχόμενες νίκες πόσο μπορεί να επηρεάσει τη σειρά ;

« Εδώ βρισκόμαστε πλέον στα πλέι οφ και όλα είναι διαφορετικά. Παίζουν άλλα πράγματα ρόλο. Ναι η Εφές είναι αλήθεια ότι έχει την ψυχολογία στα ύψη, όμως ο Ολυμπιακός έχει να αντιπαρατάξει μια εξαιρετική εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων σειρών αγώνων πλέι οφ. Είναι τεράστιο εφόδιο αυτό για την ελληνική ομάδα και μπορεί κατά τη γνώμη μου να παίξει καθοριστικό ρόλο»

- Που ποντάρουν οι δύο ομάδες ;

«Ο Ολυμπιακός βασίζεται στην εξαιρετική του άμυνα και στις ισορροπημένες καταστάσεις στο γήπεδο, την ώρα που η Εφές είναι λογικό να προσπαθήσει να πάει τα παιχνίδια στο αθλητικό κομμάτι και στο γρήγορο τέμπο για να εκμεταλλευτεί τα αθλητικά προσόντα των παικτών της.
Επίσης ο κόουτς Περάσοβιτς είναι λάτρης αυτής της γρήγορης αντίδρασης μετά από άμυνα, γενικότερα θέλει να γίνονται όλα με ταχύτητα».

- Παίκτες κλειδιά εδώ ;

«Για τον Ολυμπιακό είναι βαρόμετρο ο Βασίλης Σπανούλης και είναι πολύ θετικό που επιστρέφει δυνατά και βρίσκει τα πατήματά του. Η παρουσία του και μόνο δίνει άλλο ειδικό βάρος στην ομάδα και στους συμπαίκτες του και αρκεί πολλές φορές μια πάσα, μια ομιλία, κάτι πιο απλό από ένα δύσκολο καλάθι.
Από την άλλη πλευρά ο Ερτέλ είναι μαζί ο δημιουργός και ο εκτελεστής της Εφές και είναι βέβαιο ότι αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να τον περιορίσει θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση.
Ο κόουτς Σφαιρόπουλος θεωρώ ότι θα έχει ως βασική επιδίωξη της ομάδας του να ελέγξει αυτή το ρυθμό, το πότε θα τρέξει και το πότε θα πάει πιο αργά.
Θέλει τις κατοχές, αλλά πιο ελεγχόμενες κόντρα σε μια ομάδα που προσπαθεί να παίζει συνέχεια με το πόδι στο γκάζι.

- Οσο για το θέμα της έδρας ;

«Εδώ έχουμε μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το άλλο ζευγάρι όπου τόσο το ΟΑΚΑ όσο και το γήπεδο της Φενέρ λόγω και του ποδοσφαίρου, είναι δύο πολύ δυνατές έδρες.
Αντίθετα στο Ολυμπιακός-Εφές το ΣΕΦ, δεν μπορεί να συγκριθεί με το γήπεδο της τουρκικής ομάδας που πρώτα απ’ όλα γεμίζει δύσκολα αλλά και όταν είναι γεμάτο δεν νοιώθει ο αντίπαλος τόσο καυτή έδρα.

- Κλείνοντας, είναι όνειρο να δούμε για πρώτη φορά έναν ελληνικό τελικό στην Ευρωλίγκα ;

«Νομίζω για κάθε Ελληνα, φίλο του μπάσκετ και όχι μόνο θα ήταν η μεγαλύτερη ευχή να δούμε έναν ελληνικό τελικό, αλλά ακόμα βρισκόμαστε πολύ μακριά όπως και οι ομάδες μας και καλό είναι να πηγαίνουμε βήμα βήμα»

κατέληξε ο Ηλίας Ζούρος, που δεν θα προπονήσει την Μπούντουσνοστ στα πλέι οφ του πρωταθλήματος καθώς προέχει μια επέμβαση στο ισχύο που τον ταλαιπωρεί εδώ και καιρό, ώστε να έχει τον κατάλληλο χρόνο αποθεραπείας και να προλάβει και το Ευρωμπάσκετ ως κόουτς της Γεωργίας.

Photo Credits: Eurokinissi.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ