21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ζούρος: “Η κούπα κρύβεται στις λεπτομέρειες”

Άποψη για το τι μπορεί να συμβεί στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας έχουμε όλοι όσοι παρακολουθούμε μπάσκετ. Όμως κάθε άποψη έχει διαφορετική βαρύτητα. Είναι βέβαιο δε πως αυτή που βαραίνει πιο πολύ είναι εκείνη του ειδικού. Και πιο ειδικός από τον Ηλία Ζούρο δεν υπάρχει. Όχι μόνο επειδή ξέρει το μπάσκετ άριστα, αλλά και επειδή κοουτσάροντας επί πολλά χρόνια στο υψηλό επίπεδο, γνωρίζει καλά και την ψυχολογία και τους συσχετισμούς και καθετί άλλο που παίζει το ρόλο του σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. 

Το basketa.gr επικοινώνησε μαζί του και ζήτησε μια ανάλυση, με το μάτι του ειδικού, του φάιναλ φορ που θα αρχίσει την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Δέχθηκε ευχαρίστως, αλλά με μία προϋπόθεση: "Μη μου ζητήσεις να κάνω προβλέψεις. Είναι λάθος να μπούμε σε αυτή τη λογική, εγώ τουλάχιστον ως προπονητής δεν μπορώ να το κάνω. Είναι τόσοι οι αστάθμητοι παράγοντες, που μπορούν να εμφανιστούν. Ένας τραυματισμός, μία λανθασμένη διαιτητική απόφαση, ένα οποιοδήποτε απρόοπτο συμβάν μπορεί να αλλοιώσει τους συσχετισμούς από τη μια στιγμή στην άλλη. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουν πάψει να υπάρχουν ακλόνητα φαβορί, όπως συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές. Τώρα υπάρχουν μεν μεγάλες ομάδες, αλλά όχι μεγάλα φαβορί. Και όλα μπορούν να συμβούν". 

Πρόβλεψη δεν κάνει, εκφράζει όμως μια επιθυμία: "Ως Έλληνες νομίζω ότι θέλουμε όλοι να κερδίσει το τρόπαιο ο Ολυμπιακός. Τέτοιες επιτυχίες ανεβάζουν πολύ το πρεστίζ του ελληνικού μπάσκετ και είμαι σε θέση να το γνωρίζω από πρώτο χέρι αυτό μιλώντας με πολύ κόσμο στο εξωτερικό. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που το ελληνικό μπάσκετ σε αυτό το φάιναλ φορ δεν εκπροσωπείται μόνο από τον Ολυμπιακό, αλλά και από τους δύο Έλληνες προπονητές, που θα κοουτσάρουν στον έναν ημιτελικό, και τον Σλούκα στη Φενερμπαχτσέ. Είναι πολύ σημαντικά πράγματα όλα αυτά".

ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ

Το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει είναι στο φετινό φάιναλ φορ έφτασαν οι ομάδες που πραγματικά το άξιζαν. Και για να το απαντήσει ο Ηλίας Ζούρος κάνει μια σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα της σεζόν στην Ευρωλίγκα: 

"Το καινούριο σύστημα με την κανονική περίοδο των 30 αγωνιστικών υπήρξε εξουθενωτικό και έδειξε το δρόμο στις ομάδες για να κάνουν διαφορετικά πράγματα από αυτά που είχαν συνηθίσει ως τώρα. Πρέπει να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο βάθος του ρόστερ, στους γυμναστές και στους γιατρούς, καθώς επίσης στη συνολική οργάνωσή τους, στον τρόπο που ταξιδεύουν και όλα αυτά. Πρέπει με άλλα λόγια να γίνουν ακόμα πιο ποιοτικές και ανθεκτικές. 

Η σεζόν είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Υπήρξαν ομάδες που ξεκίνησαν πολύ δυνατά, αλλά μετά έπεσαν, υπήρξε η Μπάμπεργκ, η οποία στην αρχή έχασε 5-6 παιχνίδια στον πόντο κι αυτό την έβγαλε ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού, υπήρξαν τραυματισμοί. Τελικά στο φάιναλ φορ έφτασαν τέσσερις που εξ αρχής ήταν φαβορί για να τα καταφέρουν. Κι έφτασαν δίκαια και άξια".

ΤΣΣΚΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στον πρώτο χρονικά ημιτελικό ο Ολυμπιακός παίζει με την ΤΣΣΚΑ, την οποία έχει αντιμετωπίσει στα τρία από τα τελευταία πέντε φάιναλ φορ. Και την έχει κερδίσει και τις τρεις φορές. Στον τελικό του 2012 και στους ημιτελικούς του 2013 και του 2015. Η ελληνική ομάδα έχει δημιουργήσει μια πολύ ευνοϊκή παράδοση, αλλά ο Ηλίας Ζούρος δεν ασχολείται με αυτά:

"Δεν παίζουν ρόλο οι παραδόσεις. Αν ήταν έτσι, τότε η ΤΣΣΚΑ δεν θα κέρδιζε ούτε πέρυσι το τρόπαιο, γιατί η παράδοση την ήθελε να φτάνει στην πηγή και να μην πίνει νερό. Σημασία έχει σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται οι ομάδες την ώρα του τζάμπολ. Αν θα είναι φορμαρισμένες εκείνη ακριβώς τη στιγμή και όχι δέκα ή δεκαπέντε μέρες πριν. Ρόλο επίσης θα παίξουν οι προσωπικότητες. Όχι μόνο των παικτών, που είναι ηγέτες στις δύο ομάδες, αλλά και αυτών που θα έρθουν από τον πάγκο. Σε τέτοια παιχνίδια, άλλωστε, αυτοί οι παίκτες είναι που μπορούν να ανατρέψουν τους συσχετισμούς".

Για τον Ηλία Ζούρο, Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά: "Κατ' αρχάς έχουν και οι δύο Έλληνες προπονητές, που σημαίνει ότι η αγωνιστική φιλοσοφία τους ξεκινά από την άμυνα. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Και οι δύο διατηρούν σταθερό για αρκετά χρόνια ένα βασικό κορμό παικτών και κάθε καλοκαίρι κάνουν μόνο κάποιες στοχευμένες προσθαφαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ομοιογένεια και συνέχεια ως ομάδες. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το μεταξύ τους παιχνίδι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Και οι λεπτομέρειες δεν κρύβονται στους βασικούς παίκτες, στους συνήθεις πρωταγωνιστές, αλλά σε αυτούς που θα έρθουν από τον πάγκο, που θα βάλουν κάποια σουτ και θα κάνουν τη διαφορά. Κανείς όμως δεν ξέρει ούτε μπορεί να προβλέψει ποιοι παίκτες θα είναι αυτοί".

Ο Ντε Κολό και ο Τεόντοσιτς δηλαδή, ή ο Σπανούλης δεν θα παίξουν ρόλο; "Ξεχνάς τον Πρίντεζη, που κάνει τη διαφορά όταν η σεζόν φτάνει σε αυτό το σημείο. Είχε πολύ καλή απόδοση σε όλα τα φάιναλ φορ που πήρε μέρος. Αυτό που λέω είναι ότι τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ΤΣΣΚΑ είναι πολύ καλές ως ομάδες. Θα προετοιμαστούν πολύ καλά ώστε να περιορίσουν η μία τους ηγέτες της άλλης, οπότε το σύνολο είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά. Αν πάντως στη διάρκεια του αγώνα δεν μπορέσει καμία από τις δύο να ξεφύγει, η προσωπικότητα των ηγετών θα είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα. Διότι αυτοί είναι που θα πάρουν την μπάλα στα χέρια τους στο τέλος".

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΡΕΑΛ

Ο άλλος ημιτελικός έχει γηπεδούχο και φιλοξενούμενο. Η Ρεάλ είναι φιλοξενούμενη και η Φενερμπαχτσέ γηπεδούχος, αλλά όχι... εντελώς. Παίζει στην πόλη της, όχι όμως στο γήπεδό της, καθώς δεν χρησιμοποιεί ως έδρα το "Σινάν Ερντέμ" κι αυτή τη διαφορά εντοπίζει ο Ηλίας Ζούρος:

"Η Φενερμπαχτσέ παίζει στην έδρα της, αλλά μόνο θεωρητικά. Το λέμε αυτό επειδή θα έχει πολλούς φιλάθλους στο πλευρό της. Αλλά το γήπεδο δεν είναι το δικό της, επομένως θα είναι και γι' αυτήν εξίσου άγνωστο με τις άλλες φιναλίστ", λέει και σε αντίθεση με τον άλλον ημιτελικό σε αυτόν ο Έλληνας προπονητής εκτιμά ότι παίζουν δύο ομάδες με σημαντικές διαφορές:

"Η Φενερμπαχτσέ με προπονητή τον Ομπράντοβιτς έχει αποκτήσει μια στέρεα αμυντική φιλοσοφία. Κι έχει παίκτες όπως ο Βέσελι και ο Ούντο, που με τις ατομικές ικανότητές τους  μπορούν να λύνουν πολλά προβλήματα στην άμυνα και να δυσκολεύουν ιδιαίτερα τον αντίπαλο. Η Ρεάλ από την άλλη θα προσπαθήσει να παίξει πιο γρήγορα. Έχει παίκτες με φοβερή έφεση στην επίθεση, αλλά δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμυνα.

Έχει ενδιαφέρον αυτό το ζευγάρι, ώστε να δούμε ποιος θα κερδίσει τελικά. Η άμυνα ή η επίθεση; Ένα τουρνουά θα το κερδίσει η άμυνα, αλλά ένα μεμονωμένο παιχνίδι μπορεί να το πάρει η επίθεση, οπότε πρέπει να δούμε τι θα συμβεί σε αυτό τον αγώνα".

Για τον Ηλία Ζούρο αυτός ο ημιτελικός έχει φαβορί, σε αντίθεση με τον προηγούμενο: "Η Φενερμπαχτσέ έχει έναν αέρα λόγω του κόσμου, που θα έχει στο πλευρό της. Αν καταφέρει να μη δώσει σουτ στη Ρεάλ και μπορέσει να πετύχει εύκολα καλάθια, ώστε να βάλει και τον κόσμο μέσα στο παιχνίδι, τότε θα έχει το πάνω χέρι. Αλλά δεν θα είναι εύκολο το παιχνίδι γι' αυτήν. Η Ρεάλ έχει την ποιότητα για να αντεπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ