23.2 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Ερυθρόλευκη επιστροφή στον τόπο του “εγκλήματος” (pics)

Τζάμπολ σήμερα στο Κάουνας για τους "ερυθρόλευκους" σε μια από τις πλέον εντυπωσιακές και μπασκετικές έδρες του πλανήτη. Ο Ολυμπιακός θα βρεθεί απόψε (6/12, 20.00) απέναντι σε μια ομάδα και ένα γήπεδο που τον πλήγωσαν βαθιά πέρυσι. Ήταν η Ζαλγκίρις και η Ζαλγκίριο Αρένα που είχαν βάλει τέλος στα όνειρά του για παρουσία στο Final Four. Ένα ταξίδι που τελικά είχε κάνει η "Σταχτοπούτα" του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με εκείνο το 1-3 στα play off της Ευρωλίγκας. Οι "ερυθρόλευκοι" κάνουν μια καινούρια αρχή φέτος και αυτό στο οποίο θα (πρέπει να) εστιάσουν είναι το σήμερα και η νίκη που θα τους φέρει πιο ψηλά στη βαθμολογία το τέλος της 11ης αγωνιστικής. Κάτι καλύτερο από το αυτό το 6-4 και την 5η θέση, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει ανάγκη το θετικό αποτελέσματα, καθώς βρίσκεται στο 4-6 και τέσσερις θέσεις πιο χαμηλά.

Από το 1999 ως το 11-3

Η πρώτη φορά που Ολυμπιακός και Ζαλγκίρις τα είπαν επισήμως ήταν το 1999. Βρέθηκαν στον ημιτελικό του Final Four της (παλαιάς) Ευρωλίγκας με τους Λιθουανούς να παίρνουν τη νίκη με 87-71 στο δρόμο τους για την κατάκτηση του τροπαίου. Του μοναδικού ως σήμερα στη διοργάνωση.

Από τότε οι «ερυθρόλευκοι» έφευγαν νικητές τις περισσότερες φορές που θα έβρισκαν τους Λιθουανούς στο δρόμο τους. Μέχρι πέρυσι είχαν φτάσει αισίως στο 11-3 στον μεταξύ τους απολογισμό και είχαν το πάνω χέρι. Στο Κάουνας πάντως έχουν να νικήσουν δύο χρόνια παρά μία εβδομάδα. Τελευταία φορά που στην επιστροφή υπήρχαν πλατιά χαμόγελα ήταν στις 15 Δεκεμβρίου 2016. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει 88-75 έχοντας έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων.

Παπανικολάου και Λοτζέσκι είχαν από 16, ο Σπανούλης είχε 10 πόντους και 8 ασίστ, ο Μπιρτς 13 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Πρίντεζης 15 πόντους και 6 ριμπάουντ. Ένας παίκτης που θα λείπει αύριο από την Ζαλγκίρις, ο Παούλιους Γιανκούνας ήταν ο κορυφαίος των Λιθουανών (18π, 7ρ), ενώ ζημιά είχε κάνει και ένας παίκτης που φοράει ακόμη πράσινα μεν, του Παναθηναϊκού δε: Ο Λούκας Λεκαβίτσιους είχε 11 πόντους και 8 ασίστ!

Ο Ολυμπιακός είχε κυριαρχήσει στα ριμπάουντ, είχε λύσεις στην επίθεση σε ένα rotation ουσιαστικά οχτώ παικτών και είχε κάνει ένα δυνατό φίνις με ένα 25-15 στην τέταρτη περίοδο. Για τον Γιασικεβίτσιους τα πράγματα πάλι ήταν ακόμη πιο απλά: «Είχα πει πως πρέπει να τους κρατήσουμε κάτω από τους 70 πόντους. Δεν έγινε, χάσαμε».

Ο περσινός «κατήφορος»

Σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα έβρισκε τον τρόπο να νικήσει τον Ολυμπιακό με λιγότερους ή περισσότερους πόντους, εντός ή εκτός έδρας. Το ρεκόρ έχει γίνει 12-8 πλέον στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Οι Λιθουανοί φάνηκε να βρίσκουν το κουμπί των Πειραιωτών, μετρώντας πέντε νίκες σε έξι αγώνες. Είχαν 2/2 στην κανονική περίοδο, πήραν το πρώτο παιχνίδι στο ΣΕΦ στα play offs και συνέχισαν με δύο ακόμη νίκες στο Κάουνας για να φτάσουν ως το Final Four της Ευρωλίγκας.

Ο παίκτης που φάνηκε να κάνει πέρυσι την μεγαλύτερη ζημιά στην ελληνική ομάδα, ο Μπράντον Ντέιβις θα είναι και πάλι εκεί: Σε τέσσερις αγώνες είχε 19.8 στο σύστημα αξιολόγησης, 16 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1.3 κλεψίματα, 1.3 τάπες μέσο όρο, φτάνοντας στον τίτλο του MVP για τον μήνα Απρίλιο. Όλα αυτά με τον Ολυμπιακό να παρατάσσει με το ζόρι δωδεκάδα, έχοντας –μεταξύ άλλων- Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ τραυματίες.

Καινούρια σελίδα

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν κι εκεί θα μείνουν, ότι κι αν γίνει απόψε. Ολυμπιακός και Ζαλγκίρις έχουν κάνει αρκετές αλλαγές στο ρόστερ τους με τους «ερυθρόλευκους» να παρουσιάζονται με περισσότερα διαφορετικά πρόσωπα και κυρίως με διαφορετικό πρόσωπο στην τεχνική ηγεσία. Προβλήματα υπάρχουν και για τις δύο ομάδες.

Ο Άξελ Τουπάν είναι το μεγάλο ερωτηματικό για τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Γάλλος επέστρεψε στις προπονήσεις, αλλά απουσιάζει σχεδόν ένα μήνα και απέχει από την καλή αγωνιστική κατάσταση. Ανάλογη η περίπτωση και του Δημήτρη Αγραβάνη, που επέστρεψε μεν, αλλά χρειάζεται προσαρμογή και χρόνο για να βοηθήσει όπως και όσο μπορεί. Οι Λιθουανοί θα έχουν την απουσία του αρχηγού τους, Παούλιους Γιανκούνας. Το τι θα επιλέξουν οι δύο προπονητές μένει να το δούμε, έχοντας ως δεδομένο πως η σκακιέρα που θα στήσουν θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Από τα περίεργα της φετινής χρονιάς για την Ζαλγκίρις Κάουνας; Πως παρά το γεγονός πως έχει μία από τις καλύτερες έδρες, έχει μόλις μία νίκη εντός φέτος. Τις άλλες τις έχει πάρει εκτός συνόρων: Στην Πόλη επί της Έφες, στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού, στην Ποντγκόριτσα επί της Μπουντούτσνοστ. Η πρώτη εντός έδρας νίκη ήρθε με την Μιλάνο, μόλις στη 10η αγωνιστική.

Εκλεκτές συγγένειες

Δεν είναι και λίγοι οι παλιοί γνώριμοι ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ξεκινώντας αντίστροφα ο Άξελ Τουπάν μόλις πέρυσι ήταν που είχε σπίτι του την Ζαλγκίριο Αρένα, ενώ πλέον κατοικοεδρεύει στο ΣΕΦ.

Ο Άαρον Ουάιτ και ο Γιάνις Τίμα ήταν συμπαίκτες στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης την περίοδο 2016-17, ο Λέο Βέστερμαν και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έπαιξαν μαζί στην Παρτίζαν (2012-14). Και φυσικά υπάρχει και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Έχει διατελέσει συμπαίκτης του Βασίλη Σπανούλη, αλλά και του Γιώργου Μπόγρη στον Παναθηναϊκό (από το 2007 ως το 2010 με τον πρώτο, από το 2009 ως το 2011 με τον δεύτερο).

Μην ξεχνάμε επίσης, πως ο Σάρας ήταν παίκτης του Ντέιβιντ Μπλατ στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τον Μπλατ βοηθό του Πίνι Γκέρσον, όταν κατέκτησαν την Ευρωλίγκα το 2004.

Και ρεκόρ (θα) έχουμε

Δεν αποκλείεται στη διάρκεια του αγώνα κάποιοι παίκτες να προχωρήσουν στα δικά τους ατομικά επιτεύματα. Ο Γιώργος Πρίντεζης χρειάζεται μόλις τέσσερα ριμπάουντ για να προσπεράσει τον Μάικ Μπατίστ. Ο Πρίντεζης έχει 1113 «σκουπίδια» και βρίσκεται στην 10η θέση του σχετικού πίνακα. Χρειάζεται επίσης 24 πόντους για να φτάσει τον Μάρκους Μπράουν στην 6η θεση των πρώτων σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Αυτή τη στιγμή έχει 2.715 πόντους και είναι στην 7η θέση. Και θέλει και τρία κλεψίματα για να φτάσει τα 100. Τρία τρίποντα χρειάζεται ο Βαγγέλης Μάντζαρης για να τα κάνει 200 στην Ευρωλίγκα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ