10.8 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Ελλάδα, έχεις ταλέντο! (pics)

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου θα μαζέψει 18 παίκτες ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων Ανδρών και το basketa.gr σας τους παρουσιάζει έναν-έναν.

Αν μη τι άλλο, η χώρα που ζούμε είναι… μπασκετομάνα. Από το 1987 και έπειτα, κάθε ένα παιδί που γεννάται, ακουμπάει μια πορτοκαλί μπάλα και προσπαθεί να βαδίσει στα χνάρια του ειδώλου του. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είχε το δικό του πριν αποτελέσει ήρωα για μια νεότερη γενιά. Το αυτό συνέβη και θα συμβεί στην περίπτωση του Γιώργου Παπαγιάννη, του Μιχάλη Λούντζη αλλά και του Ιάκωβου Μιλεντίγιεβιτς. Αυτά τα τέσσερα παιδιά - αμούστακα το 2015 - ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βόλου, το χρυσό μετάλλιο. Δύο χρόνια μετά, η παρέα συναντάται εκ νέου για το Ευρωμπάσκετ της Κρήτης (15-23/4). Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στο ΟΑΚΑ, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου θα έχει στην διάθεση του 18 Νέους παίκτες και το basketa.gr σας παρουσιάζει τα φετινά τους πεπραγμένα πριν φορέσουν την φανέλα με το εθνόσημο.

Γιάννης Αγραβάνης (Δούκας - φόργουορντ)

Ο μικρός αδερφός του Δημήτρη, αποτελεί ένα από τα καλύτερα ταλέντα της χώρας. Η σωματοδομή του είναι απίστευτη, το ίδιο και το άλμα του. Υστερεί στο σουτ αλλά όντας ακόμα 19 χρονών, αυτό διορθώνεται. Η χρονιά τον βρήκε στον Δούκα όπου αγωνίστηκε σε μόλις οκτώ παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Α2. Στο δε τελευταίο, κόντρα στον Φάρο Κερατσινίου, έκανε ρεκόρ καριέρας με τους 20 πόντους που σημείωσε.

Κώστας Αντετοκούνμπο (Dayton Flyers - φόργουορντ)

Το τρίτο μέλος της οικογένειας Αντετοκούνμπο και σύμφωνα με τον Γιάννη, το καλύτερο. Ο Κώστας βλέπει τον κόσμο από τα 208 εκατοστά και μπορεί να παίξει από small forward μέχρι center. Είναι ένας από τους εφτά παίκτες των Flyers που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα στο Λύκειο με τα νούμερα του να είναι εξαιρετικά (12.9 πόντους, 7.1 ριμπάουντ και 2.4 τάπες). Κάποια προβλήματα τραυματισμών τον άφησαν πίσω αλλά πλέον χαίρει άκρας υγείας και μπορεί να κάνει την διαφορά.

Νίκος Δίπλαρος (Άρης - γκαρντ)

Στα 20 του χρόνια αντιμετώπισε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας με την καρδιά του. Το ξεπέρασε και παρουσιάστηκε πιο δυνατός. Δανεικός από τον Άρη, βοήθησε τους Μαχητές να παραμείνουν στην κατηγορία, αφού πρώτα σκόραρε 217 πόντους στα 23 παιχνίδια που αγωνίστηκε και μοίρασε 64 ασίστ. Γνωρίζει άριστα την Εθνική και το κλίμα της καθότι πρωταθλητής Ευρώπης το 2015 στον Βόλο.

Νίκος Καμαριανός (ΑΕΚ - γκαρντ)

Η ΑΕΚ έκανε ένα καλό.. παιδομάζωμα και ένα από τα ταλέντα της, είναι ο 20χρονος γκαρντ. Το ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα δεν έχει γίνει ακόμα, ωστόσο, οι παραστάσεις του είναι αρκετές καθότι αγωνίστηκε στην ΑΕΝΚ την οποία βοήθησε να παραμείνει στην κατηγορία.

Θεόδωρος Καρράς (Δούκας - σέντερ)

Για πρώτη φορά, ο ύψους 209 εκατοστών σέντερ καλείται στην Εθνική ομάδα. Μέλος του Δούκα, που όμως δεν πήρε πολλές ευκαιρίες καθότι μπροστά του είχε τους Ρούμπιο, Ράπτη και Τζιάλλα. Παρ' όλα αυτά, όποτε πατούσε παρκέ, ήταν θετικός, κυρίως στην άμυνα. Τα μακριά του χέρια είναι μεγάλο προσόν, όπως και το καλό timing στα ριμπάουντ.

 

Αντώνης Κόνιαρης (ΠΑΟΚ - γκαρντ)

Από τα αγαπημένα παιδιά του Παπαθεοδώρου, ήθελε να τον πάρει στην Αστανά αλλά τελικά βρέθηκε στον ΠΑΟΚ. Για πρώτη φορά στην καριέρα του, έπαιζε δύο παιχνίδια την εβδομάδα και τα πήγε περίφημα, αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία του και την… απραξία του (λόγω τραυματισμού και Παναθηναϊκού) δύο χρόνια τώρα. Δεν έχασε παιχνίδι στην Basket League όπου μέτρησε 4.2 πόντους κατά μέσο όρο και 2.1 ασίστ, ενώ στο Champions League είχε 3.7 πόντους και 1.6 ασίστ.

Δημήτρης Κουρέπης (Αρκαδικός - σέντερ)

Ο Αρκαδικός προσπάθησε να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου και τα κατάφερε. Και σώθηκε και ανέδειξε νέα ταλέντα με τον 19 σέντερ (2.05μ.) να είναι ένα από αυτά. Αγωνίστηκε σε 31 παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Α2 έχοντας 3.9 πόντους και 2.1 ριμπάουντ. 

Μιχάλης Λούντζης (Παναθηναϊκός - γκαρντ)

Πρωταθλητής Ευρώπης του 2015 που όμως, δεν έχει αξιοποιηθεί. Ο πρωταθλητισμός του Παναθηναϊκού του στερεί ευκαιρίες καθώς στην Basket League έχει αγωνιστεί σε μόλις τέσσερα παιχνίδια (στην Euroleague δεν είχε δηλωθεί). Το καλύτερο του παιχνίδι το έκανε κόντρα στον Κόροιβο έχοντας έξι πόντους, ένα κλέψιμο κι ένα λάθος, ενώ από πέντε πόντους είχε στα ματς με Κύμη και ΑΕΚ (για τα playoffs). Απίστευτη σωματοδομή, μακριά χέρια και πολύ μυαλό.

Σαράντης Μαστρογιαννόπουλος (Απόλλων Πατρών - γκαρντ)

Στα 16 του χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στην Basket League και τέσσερα χρόνια αργότερα, πήρε περισσότερες ευκαιρίες από τον Απόλλωνα. Δυστυχώ για τους Πατρινούς, δεν κατάφεραν να παραμείνουν στην κατηγορία αλλά ο νεαρός γκαρντ θα έχει να θυμάται τα έξι παιχνίδια και τους εφτά πόντους που σημείωσε στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ.

Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς (Δούκας - γκαρντ)

Τρίτος παίκτης του Δούκα που πιστοποιεί την καλή δουλειά που έγινε στην ομάδα των Εκπαιδευτηρίων. Πρωταθλητής Ευρώπης το 2015, έχει βελτιώσει το παιχνίδι του και πλέον, πέρα από “2” μπορεί να κατεβάσει και την μπάλα. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους σουτέρ της Εθνικής αλλά και σκόρερ. Στο πρωτάθλημα της Α2 αγωνίστηκε σε 29 παιχνίδια και είχε από 13 πόντους στα ματς με το Παγκράτι και τον Φάρο.

Βασίλης Μουράτος (Ολυμπιακός - γκαρντ)

Ο δανεισμός του στο Ψυχικό, μόνο καλό του έκανε καθώς στους “ερυθρόλευκους” δεν θα είχε τις ευκαιρίες που ο ίδιος ζητούσε. Υπό τις οδηγίες του Γιώργου Ρεμεντέλα, βελτίωσε το παιχνίδι του, έγινε πιο ώριμος και ένας από τους ηγέτες της ομάδας των βορείων προαστίων. Πως αλλιώς θα έβαζε 388 πόντους (δεύτερος σκόρερ) και θα μοίραζε 69 ασίστ. Επίσης, σε μια άτυπη ψηφοφορία, οι προπονητές τον χαρακτήρισαν ως τον καλύτερο νέο παίκτη της Α2. Ήταν κι αυτός στον Βόλο.

Γιώργος Παπαγιάννης (Σακραμέντο Κινγκς - σέντερ)

Τα λόγια είναι περιττά. Ο Έλληνας με το μεγαλύτερο pick στην ιστορία του NBA Draft (Νο13) δεν ξεκίνησε την χρονιά όπως θα ήθελε καθώς οι Κινγκς τον έστελναν αρκετά συχνά στο NBDL για να βρει ρυθμό. Όταν πια, έχασαν το τρένο των playoffs, τον είχαν σταθερά στην αποστολή αλλά και στο παρκέ. Ως rookie έπαιξε σε 22 παιχνίδια για να σημειώσει κατά μέσο όρο 5.6 πόντους και 3.9 ριμπάουντ. Σε δύο περιπτώσεις, είχε κάνει double-double. Επίσης, πρωταθλητής Ευρώπης το 2015.

Κωνσταντίνος Παπαδάκης (Κολοσσός Ρόδου - γκαρντ)

Ο Παναθηναϊκός άφησε τον 19χρονο γκαρντ να φύγει και ο Άρης Λυκογιάννης τον πήρε στην Ρόδο. Του έδωσε αρκετές ευκαιρίες καθώς έπαιξε σε 22 παιχνίδια με το καλύτερο του να είναι κόντρα στον Προμηθέα όπου είχε 17 πόντους. Συνολικά, είχε 54 πόντους (2.4 κατά μέσο όρο), 12 ριμπάουντ και 13 ασίστ.

Διονύσης Σκουλίδας (ΑΕΚ - φόργουορντ)

Η ΑΕΚ τον ήθελε τρία χρόνια αλλά ο ίδιος προτιμούσε το Περιστέρι για τις εμπειρίες. Φέτος, έκανε το βήμα παραπάνω, έπαιξε σε 17 παιχνίδια στην Basket League (0.4 πόντους μ.ο και 0.4 ριμπάουντ) ενώ αγωνίστηκε και 11 παιχνίδια του Champions League. Το καλύτερο του το έκανε κόντρα στην Ζιέλονα Γκόρα (εφτά πόντους). Το 2015 ήταν μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας των Εφήβων.

Διονύσης Τάταρης (Αρης, δανεικόσε σε Μαχητές Δόξας Πεύκων – σέντερ)

Από τους “βενιαμίν” της παρέας καθότι 19 χρονών, με ύψος 203 εκατοστών έπαιξε στους Μαχητές ως σέντερ, έχοντας δοθεί δανεικός από τον Αρη για να πάρει παραστάσεις. Αγωνίστηκε σε 32 παιχνίδια έχοντας κατά μέσο όρο 4.1 πόντους και 2.7 ριμπάουντ.

Δημήτρης Φλιώνης (Άρης – γκαρντ)

Ο γιατρός της ομάδας καθώς ο 20χρονος γκαρντ σπουδάζει στην ιατρική και δείχνει πως σπουδές και πρωταθλητισμός, μπορούν να συνυπάρξουν. Αποτέλεσε το βασικό playmaker στην επιτυχία του 2015 αλλά ο Άρης δεν του έδωσε πάρα πολλές ευκαιρίας. Αγωνίστηκε μεν σε 25 παιχνίδια αλλά ο χρόνος του ήταν ελάχιστον. Μόνο κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών έτρεξε το παρκέ για 21 λεπτά σημειώνοντας δέκα πόντους, ενώ είχε τέσσερα ριμπάουντ και μία ασίστ. Η παρουσία του στην Basket League είχε 2.4 πόντους κατά μέσο όρο, 1.3 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ, ενώ στο Champions League είχε 0.7 πόντους σε 4 λεπτά.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Παναθηναϊκός – φόργουορντ)

Αρχηγός της Εθνικής και ένα από τα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης. Ο διεθνής Τύπος πολλάκις έχει γράψει διθυραμβικά σχόλια για τον ξανθομάλλη φόργουορντ, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε τονίσει πως ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει Euroleague με τον ίδιο ως αρχηγό αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει αξιοποιηθεί. Σε πολλά παιχνίδια έχει ξεκινήσει βασικός αλλά το “πρέπει” του “τριφυλλιού” τον καθίζει συχνά-πυκνά στον πάγκο. Στα 30 παιχνίδια της Basket League, μετράει κατά μέσο όρο 17 λεπτά συμμετοχής, 4.7 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και μία ασίστ, ενώ στην Euroleague έπαιξε σε μόλις εφτά παιχνίδια (από τα 33 που έδωσε ο Παναθηναϊκός).

Βασίλης Χρηστίδης (Άρης – σέντερ)

Ήταν ο νεότερος όταν η Εθνική κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στον Βόλο και αποτέλεσε το back up του Παπαγιάννη. Αγωνίζεται στον Άρη και ο Δημήτρης Πρίφτης τον έριξε 12 φορές στο παρκέ και το καλύτερο του παιχνίδι το έκανε κόντρα στον Κολοσσό (οκτώ πόντους).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ