22.8 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Ελεύθεροι και περιζήτητοι

Ξημέρωσε Σάββατο 1 Ιουλίου και το θερμόμετρο στο ΝΒΑ θα χτυπήσει... κόκκινο. Όχι επειδή ο Ιούλιος είναι έτσι κι αλλιώς ο πιο ζεστός μήνας του καλοκαιριού, αλλά διότι αρχίζει η περίοδος μεταγραφών των ελεύθερων παικτών. Των περίφημων free agents.

Μέχρι σήμερα οι επαφές μεταξύ των ομάδων και των ελεύθερων παικτών απαγορεύονταν. Τουλάχιστον επισήμως, διότι ανεπισήμως και στα... μουλωχτά, όλο και κάτι γινόταν. Από σήμερα, όμως, αρχίζει το πάρτι. Ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις και η 6η Ιουλίου είναι η πρώτη μέρα κατά την οποία μπορούν να μπουν υπογραφές σε συμβόλαια. Ως τότε καμία μεταγραφή δεν πρόκειται να ανακοινωθεί, ακόμα κι αν έχει κλείσει, όμως τα σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν.

Εμείς εδώ φροντίσαμε να συγκεντρώσουμε τους δέκα πιο σημαντικούς free agents του φετινού καλοκαιριού και σας τους παρουσιάζουμε μαζί με όσα ακούγονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την τύχη τους.

10. ΑΝΤΡΕ ΙΓΚΟΥΟΝΤΑΛΑ (Γκόλντεν Στέιτ)
Ένας από τους καλύτερους έκτους παίκτες στο ΝΒΑ, ήταν η "κόλλα" με την οποία κόλλησαν όλοι αυτοί σταρ που έχουν μαζευτεί στους Ουόριορς και τους οδήγησαν σε δύο τίτλους τα τρία τελευταία χρόνια. Χρήσιμος στην άμυνα, στην επίθεση και στα αποδυτήρια, λόγω των 33 χρόνων του και της μεγάλης εμπειρίας που κουβαλάει, είναι περιζήτητος, ειδικά από τη στιγμή που οι περισσότερες ομάδες έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος τρόπος για να χτυπήσουν τους Ουόριορς είναι να τους "κλέψουν" κάποιους παίκτες. Λέγεται ότι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να τον αποκτήσουν η Μινεσότα, για να τον ματσάρει με τον Τζίμι Μπάτλερ, το Σαν Αντόνιο, οι Κλίπερς, η Φιλαδέλφεια, στην οποία έχει παίξει επί οκτώ χρόνια και η οποία χρειάζεται "ένεση" εμπειρίας, το Ορλάντο, το Μπρούκλιν και η Γιούτα, που θα τον κυνηγήσει, εφόσον χάσει τον Χέιγουορντ. Πάντως δεν αποκλείεται καθόλου στο τέλος να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τους Ουόριορς και να πάει μαζί τους για έναν ακόμα τίτλο.
Φετινές αποδοχές: 11.131.368 δολάρια

9. ΣΕΡΤΖ ΙΜΠΑΚΑ (Τορόντο)
Είναι εκπληκτικός μπλοκέρ κι αυτό τον έχει κατατάξει σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον έχει ένα πολύ καλό σουτάκι από την περιφέρεια κι αυτό τον κάνει αποτελεσματικό και στην επίθεση, με συνέπεια να έχει ένα εξαιρετικό πακέτο, που κάθε ομάδα θα ήθελε. Ειδικά από τη στιγμή που πηγαίνοντας στο Τορόντο, φάνηκε να ξαναβρίσκει τα πατήματά του, τα οποία είχε χάσει όταν έφυγε από τους Θάντερ για να πάει στο Ορλάντο. Παρ' όλα αυτά το όνομά του δεν παίζει ιδιαίτερα στα μεταγραφικά σενάρια, πράγμα που μεγαλώνει τις υποψίες ότι θα ανανεώσει τελικά τη συνεργασία του με τους Ράπτορς. Αυτή η πληροφορία είχε δημοσιοποιηθεί πριν από ένα μήνα. Τότε μάλιστα γινόταν λόγος για ένα καινούριο συμβόλαιο που πρόκειται να του δώσει η ομάδα του Τορόντο με ετήσιες αποδοχές στα 20 εκ. δολάρια. 
Φετινές αποδοχές: 12.250.000 δολάρια

8. ΝΤΑΝΙΛΟ ΓΚΑΛΙΝΑΡΙ (Ντένβερ)
Ένας εξαιρετικός φόργουορντ, με πολύ πλούσιο επιθετικό ρεπορτόριο και χίλιους τρόπους να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Μπορεί να έχασε λίγο την έκρηξή του μετά τον σοβαρό τραυματισμό, που δεν του επέτρεψε να παίξει καθόλου το 2014, αλλά παραμένει ένας σπουδαίος παίκτης. Στο Ντένβερ, όπου αγωνίζεται τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, θέλουν πολύ να τον κρατήσουν, όμως ο Ιταλός πριν από λίγες μέρες δήλωσε πως "οι Νάγκετς δεν είναι η πρώτη μου επιλογή αυτό το καλοκαίρι, διότι έχουν ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες με τις άλλες ομάδες που ενδιαφέρονται για μένα"! Κάτι που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως έμμεση δήλωση αποχώρησης από το Ντένβερ. Το πού μπορεί να πάει αν φύγει από εκεί παραμένει ομιχλώδες, διότι δεν έχει εκδηλωθεί ξεκάθαρο ενδιαφέρον από άλλη ομάδα. Θα μπορούσε να πάει στους Σέλτικς, αν αυτοί δεν πάρουν τον Χέιγουορντ, ή στους Νικς, αν φύγει ο Καρμέλο Άντονι, ενδεχομένως και στους Χοκς, Τίμπεργουλφς, Σίξερς και Θάντερ, στους οποίους επίσης θα μπορούσε να "κολλήσει".
Φετινές αποδοχές: 15.050.000 δολάρια.

7. ΤΖΕΪΡΟΥ ΧΟΛΙΝΤΕΪ (Νέα Ορλεάνη)
Ένας πολύ καλός πόιντ γκαρντ, που κάνει πολλά πράγματα καλά πάνω στο παρκέ. Οργανώνει σωστά, παίζει πικ εν ρολ, παίζει καλή άμυνα, σκόραρει κιόλας αν χρειαστεί. Δεν είναι σταρ, αλλά μια ομάδα που θέλει να κερδίζει, μπορεί άφοβα να βασιστεί πάνω του. Γι' αυτό και οι Πέλικανς λέγεται ότι τελευταία έχουν πάρει την απόφαση να ξοδέψουν όσα χρήματα απαιτείται για να του κάνουν μια καλή πρόταση και να τον κρατήσουν. Κάτι που μέχρι πριν από ένα μήνα φάνταζε δύσκολο. Τώρα όμως οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους, όπως αναφέρουν τα τελευταία ρεπορτάζ από τις ΗΠΑ. Κατά τα λοιπά, οι Ντάλας Μάβερικς και οι Μινεσότα Τίμπεργουλφς είναι δύο ομάδες, που έχει ακουστεί ότι ενδιαφέρονται για τον Χολιντέι, ενώ δεν αποκλείεται να τον διεκδικήσουν και οι Κλίπερς τώρα που έχασαν τον Κρις Πολ.
Φετινές αποδοχές: 11.000.000 δολάρια

6. ΠΟΛ ΜΙΛΣΑΠ (Ατλάντα)
Είναι ένας εκπληκτικός φόργουορντ, που παρότι είναι 32 ετών πια και κοντός (2.03), κάνει τα πάντα εξαιρετικά πάνω στο παρκέ. Είναι φοβερός ριμπάουντερ, σκοράρει πολύ είτε από το λόου ποστ είτε με σουτ από την περιφέρεια, είναι εκπληκτικός αμυντικός και πάνω απ' όλα είναι ομαδικός. Το εγώ του είναι κάτω από την ομάδα κι αυτό είναι που τον κάνει ξεχωριστό από τότε κιόλας που έπαιζε στη Γιούτα. Στην Ατλάντα έχει παίξει επίσης πολύ καλά, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι Χοκς θέλουν να τον κρατήσουν. Κρίνοντας από το ότι έχουν ήδη αφήσει να φύγουν οι Κάιλ Κόρβερ και Ντουάιτ Χάουαρντ, αφήνουν την εντύπωση ότι δεν θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ούτε τον Μίλσαπ προκειμένου να μπουν σε φάση ριζικής ανανέωσης της ομάδας. Βεβαίως ο Μίλσαπ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να βρει ένα καλό συμβόλαιο. Ήδη ακούγεται ότι ενδιαφέρονται πολύ οι Ντένβερ Νάγκετς για να τον βάλουν δίπλα στον Γιόκιτς, οι Σακραμέντο Κινγκς, που έχουν πολύ νεανική ομάδα και χρειάζονται εμπειρία, και οι Φίνιξ Σανς, οι οποίοι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κανόνισαν ραντεβού μαζί του για αύριο Κυριακή. Τελευταία έχει αρχίσει να φημολογείται ότι θα μπουν πολύ δυνατά και οι Χιούστον Ρόκετς σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να πάρουν τον Πολ Τζορτζ. Το μάξιμουμ που μπορεί να πάρει ο Μίλσαπ είναι 205 εκ. δολάρια για πενταετές συμβόλαιο με τους Χοκς και 158,4εκ. δολάρια για τετραετές συμβόλαιο με οποιαδήποτε άλλη ομάδα.
Φετινές αποδοχές: 20.072.033 δολάρια.

5. ΚΑΪΛ ΛΟΟΥΡΙ (Τορόντο)
Ένας πλέι μέικερ που κάθε χρόνο παρουσιάζεται όλο και καλύτερος κι έφτασε στο σημείο να γίναι all star. Αυτό τα λέει όλα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι φέτος έκλεισε τα 31 χρόνια του, οπότε γι' αυτόν θα είναι μεν το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιό του, για τις ομάδες όμως που θα του το δώσουν προκαλεί σκεπτικισμό, διότι στα 35 ή 36 του, όταν θα λήγει αυτό το συμβόλαιο, πιθανώς να μην αξίζει τα δεκάδες εκατομμύρια που θα πρέπει να πάρει. Σε κάθε περίπτωση οι Ράπτορς θέλουν να τον κρατήσουν, πρόσφατα μάλιστα ο πρόεδρος Μασάι Ουτζίρι δήλωσε ότι "έχω μιλήσει πολλές φορές με τον Κάιλ τον τελευταίο καιρό και μου είπε ότι θέλει να μείνει". Οπότε κάτι τέτοιο αποτελεί μια ισχυρή πιθανότητα, έστω κι οι Ράπτορς μάλλον δεν πρόκειται να του προσφέρουν το μάξιμουμ που μπορούν να του δώσουν βάσει κανονισμού. Δηλαδή πενταετές συμβόλαιο και 200 εκ. δολάρια συνολικά. Ούτε όμως και οι άλλες ομάδες εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν σε τέτοια ύψη τις προσφορές τους. Οι Τίμπεργουλφς και οι Σπερς λέγεται πως ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την απόκτησή του, αλλά ατζέντηδες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκτιμούν πως το όποιο συμβόλαιό του δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκ. δολάρια ετησίως.
Φετινές αποδοχές: 12.000.000 δολάρια.

4. ΜΠΛΕΪΚ ΓΚΡΙΦΙΝ (Λ.Α. Κλίπερς)
Ένας φοβερά αθλητικός φόργουορντ, που εσχάτως προσπαθεί να βάλει κι άλλα πράγματα στο παιχνίδι του, όπως το σουτάκι από τα 5-6 μέτρα και την πάσα. Δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά, αν και τα τελευταία χρόνια έχει... μιζεριάσει στους Κλίπερς, ενώ αντιμετώπισε και κάποια αρκετά σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Λέγεται, μάλιστα, ότι τώρα υποφέρει από έναν τραυματισμό σε δάχτυλο του ποδιού, που μπορεί να τον αναγκάσει να επιστρέψει στη δράση τον Δεκέμβριο! Μετά την αποχώρηση του Κρις Πολ αντιμετωπίζει το εξής δίλημμα: να μείνει στους Κλίπερς και να αποδείξει ότι με αυτόν μπροστάρη μπορεί να διεκδικήσουν πρωτάθλημα ή να πάει κάπου αλλού να κυνηγήσει το απωθημένο του; Το ίδιο δίλημμα αντιμετωπίζουν και οι Κλίπερς: να τον κρατήσουν ή να τον αφήσουν να φύγει κι αυτός και να φτιάξουν την ομάδα πάλι από την αρχή; Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι ο Γκρίφιν θα υπογράψει είτε πενταετές συμβόλαιο στους Κλίπερς με συνολικές απολαβές 175 εκ. δολάρια είτε τετραετές κάπου αλλού με 130 εκ. δολάρια. Πού αλλού; Οι Σέλτικς τον θέλουν πολύ και μάλιστα παλεύουν να κάνουν το colpo grosso υπογράφοντας τόσο αυτόν όσο και τον Γκόρντον Χέιγουορντ. Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ είναι επίσης μια ομάδα στην οποία λέγεται ότι θα ήθελε να πάει ο Γκρίφιν, ενώ εσχάτως ακούστηκαν και οι Σανς. Η ομάδα του Φίνιξ, μάλιστα, μπήκε δυναμικά στο κάδρο, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έκλεισε για σήμερα ραντεβού με τον Γκρίφιν, ο οποίος λέγεται ότι του αρέσει το Φίνιξ και δεν θα είχε πρόβλημα να πάει εκεί. 
Φετινές αποδοχές: 20.093.064 δολάρια.

3. ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΧΕΪΓΟΥΟΡΝΤ (Γιούτα)
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει ένα τρομερό ξεπέταγμα κι έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους φόργουορντ του πρωταθλήματος. Εξαιρετικός σουτέρ, σκοράρει και με ντράιβ, παίζει πολύ καλή άμυνα, είναι ένα πολυεργαλείο πολυτελείας και φέτος πήγε σχεδόν μόνος του τους Τζαζ στα πλέι οφ σκοράροντας 22π. κατά μέσο όρο. Είναι προφανές πως η ομάδα της Γιούτα δεν θέλει να τον χάσει και θα κάνει τα πάντα για να τον κρατήσει. Θα του προσφέρει πενταετές συμβόλαιο με συνολικές απολαβές 180 εκ. δολάρια (αυτή είναι η μάξιμουμ προσφορά που μπορεί να κάνει) και ποντάρει σε αυτό τον ένα παραπάνω χρόνο διάρκειας συμβολαίου που μπορεί να του δώσει έναντι των άλλων ενδιαφερομένων. Ποιοι είναι αυτοί; Οι Μπόστον Σέλτικς τον έχουν βάλει στο μάτι εδώ και καιρό και αποτελεί τον βασικό μεταγραφικό στόχο τους. Επιθυμούν να τον συνδυάσουν μαζί με τον Γκρίφιν, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο Χέιγουορντ είναι η προτεραιότητά τους. Εσχάτως βγήκαν στο προσκήνιο και οι Χιτ. Μάλιστα η ομάδα του Μαϊάμι είναι η πρώτη με την οποία θα συναντηθεί ο Χέιγουορντ σήμερα. Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με την τωρινή ομάδα του, τους Τζαζ, και μετά με τους Σέλτικς. Αυτά είναι τα τρία ραντεβού που θα κάνει, καθώς δεν έχει προγραμματίσει άλλο. Μετά θα αποφασίσει.
Φετινές αποδοχές: 16.073.140 δολάρια.

2. ΣΤΕΦΕΝ ΚΑΡΙ (Γκόλντεν Στέιτ)
Πολλοί στην Αμερική υποστηρίζουν ότι δεν έχει υπάρξει άλλος παίκτης με τόσο μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι του μπάσκετ από την εποχή του Ουίλτ Τσάμπερλεν. Τρομακτικό επιθετικό ταλέντο, είναι ο καλύτερος σουτέρ του κόσμου και ο άνθρωπος πάνω στον οποίον χτίστηκε η καλύτερη ομάδα του κόσμου. Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς με τα δύο πρωταθλήματα την τελευταία τριετία. Ο Κάρι παίζει από τότε που μπήκε στο ΝΒΑ στο Όκλαντ, εκεί έγινε αυτός που έγινε και δεν σκοπεύει να φύγει από εκεί. Και δεν έφυγε. Όπως έγινε γνωστό... επί του πιεστηρίου, με το που άρχισε η free agency, δηλαδή λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα ΗΠΑ, ο Στιβ Κάρι συμφώνησε με τους Ουόριορς στο μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει δοθεί ποτέ σε παίκτη στο ΝΒΑ! Για τα επόμενα πέντε χρόνια θα πάρει 201 εκ. δολάρια!!! Δικαίως, καθώς ήταν ένας από τους πιο κακοπληρωμένους σταρ στο πρωτάθλημα.
Φετινές αποδοχές: 12.112.359 δολάρια.

1. ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ (Γκόλντεν Στέιτ)
Ένας από τους καλύτερους σκόρερ όλων των εποχών και ο παίκτης που άλλαξε τις ισορροπίες στο ΝΒΑ με την απόφασή του να φύγει πέρυσι από την Οκλαχόμα Σίτι και να πάει στους Ουόριορς. Οι Καβαλίερς και ο ΛεΜπρόν δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με μια ομάδα που είχε μέσα και Ντουράντ και Κάρι και αποδείχθηκε περίτρανα στους τελικούς των φετινών πλέι οφ. Εκεί όπου ο Κέβιν Ντουράντ έκανε τα παιχνίδια της ζωής του και αναδείχθηκε εκτός από πρωταθλητής και MVP των τελικών. Αισθάνεται 100% δικαιωμένος για την απόφασή του να πάει στο Όκλαντ και φυσικά δεν έχει σκοπό να φύγει από εκεί. Θα μείνει στους Ουόριορς για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, όμως δεν θα υπογράψει το καινούριο του συμβόλαιο πριν φτάσουμε στα τέλη Ιουλίου. Και τούτο διότι θέλει να δώσει στην ομάδα τη δυνατότητα να κρατήσει τους άλλους σημαντικούς free agents που έχει (Ιγκουοντάλα και Σον Λίβινγκστον) χωρίς να πιάσουν χώρο οι δικές του αποδοχές στο salary cap. Με άλλα λόγια ο Ντουράντ είναι διατεθειμένος να πάρει λιγότερα χρήματα από αυτά που θα μπορούσε να πάρει υπό την προϋπόθεση ότι οι Ουόριορς θα μείνουν ως έχουν. Διότι ξέρει πολύ καλά και αυτός, όπως όλοι, ότι το Γκόλντεν Στέιτ με τη σημερινή σύνθεσή του είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου και το 2018.
Φετινές αποδοχές: 26.540.100 δολάρια.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ