17 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Εβγαλε τα μάτια της

Χαρακίρι για την εθνική μας ομάδα, που ηττήθηκε και από τη Σλοβενία (78-72) και πλέον δυσκολεύει ακόμα και την υπόθεση πρόκριση στην φάση των νόκ άουτ αγώνων των "16" στην Κωνσταντινούπολη.

Απλά η εικόνα της αυτή τη φορά στο παρκέ, αλλά και στον πάγκο (έχει τη σημασία του) αφήνει μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Στο καλύτερό της παιχνίδι εδώ στο Ελσίνκι η ελληνική ομάδα αυτοκτόνησε στα τελευταία λεπτά και από τη στιγμή που ισοφαρίστηκε από τον Ντόντσιτς (66-66  στα 3.40'' πριν το τέλος) δεν ξαναπέρασε μπροστά και έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να πετύχει μια μεγάλη νίκη που θα  της έδινε ουσιαστικά την πρόκριση αλλά και δικαίωμα για καλύτερο πλασάρισμα.

Τώρα...τρέχουμε για να προλάβουμε το τρένο της πρόκρισης που θα περάσει από τα παιχνίδια με τη Φινλανδία και την Πολωνία.

Και όμως ήταν το καλύτερο μας παιχνίδι ως τώρα βγάζοντας στοιχεία από το χαρακτήρα αυτής της ομάδας που την έχει καθιερώσει εδώ και δεκαετίες στο παγκόσμιο στερέωμα. 

Η εθνική επέστρεψε από το -12 που έχανε στο 11ο λεπτό (25-13) απόρροια μιας ακόμα τραγικής εκκίνησης και ενός καταστροφικού πρώτου δεκάλεπτου όπου δεχτήκαμε και πάλι εύκολους (23) πόντους.  Με την είσοδο του Γιώργου Παπαγιάννη στο παιχνίδι η εικόνα στην άμυνα άλλαξε προς το καλύτερο, ενώ την ίδια στιγμή ο νεαρός άσος έδωσε πολύτιμες βοήθειες και στην επίθεση.  Παράλληλα είχαμε περιορίσει τον Ντράγκιτς (στους 8 πόντους στο πρώτο εικοσάλεπτο) χάρις στη συνδυαστική άμυνα με βοήθεια και με ψηλό πάνω του.  Ολα αυτά έφεραν το 35-30 του ημιχρόνου υπέρ των Σλοβένων με τρίποντο στη λήξη του χρόνου.

Για μια ακόμα φορά το τρίτο δεκάλεπτο ήταν το καλύτερο της εθνικής μας εκεί που άρχισε και η αντεπίθεση με τον γκάρντ της πρωταθλήτριας Ευρώπης Φενέρμπαχτσε, Κώστα Σλούκα ο οποίος πλέον εκτός από ασίστ άρχισε να σκοράρει κιόλας (12 από τους 18 πόντους του ήρθαν σε αυτή την τρίτη περίοδο). 

Παράλληλα η άμυνα είχε εγκλωβίσει τον Ντράγκιτς και την παρέα του με αποτέλεσμα η ομάδα του Κώστα Μίσσα να κρατήσει τους Σλοβένους για 4 λεπτά χωρίς πόντο και να προηγηθεί με 39-35 (24') με τον Παπαγιάννη να φτάνει τους 8 πόντους εκεί και τον Σλούκα τις έξι ασίστ.

Η διαφορά πήγε και στο +8 για την εθνική μας (56-48 στο 28') με τον Κώστα Σλούκα να έχει πάρει για τα καλά τη μπαγκέτα του ηγέτη και να σκοράρει αλλά και να μοιράζει σε Παπαγιάννη και Μπουρούση που πέτυχαν πολύτιμους πόντους. 

Το καλό για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι ότι είχε διαβάσει τις αδυναμίες του (1/9 τρίποντα εμείς,  12 επιθετικά ριμπάουντ οι Σλοβένοι) και χτύπησε περισσότερο τους Σλοβένους μέσα στη ρακέτα, όπου είχαμε βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό μας στις βολές (τελειώσαμε με 79% ενώ είχαμε μόλις 25% στις αρχές του δευτέρου μέρους). 

Οι δε Σλοβένοι στο δεύτερο μέρος πήραν μόλις 3 επιθετικά (σε σχέση με τα 12 του πρώτου εικοσαλέπτου) αν και δυστυχώς αυτά μας πλήγωσαν πολύ. Τη ζημιά - πριν πάρει στο τέλος το όπλο του ο Ντράγκιτς - μας την έκαναν αφ ενός ο ποιοτικός Ντόντσιτς αλλά και ο Πρέπελιτς με τους 16 πόντους του και τα 2/2 καθοριστικά τρίποντά του προς το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου όταν και δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε περισσότερο στο σκορ από το 58-52.

Ο Παππάς - που έπαιξε λίγο χθες - έδωσε επιθετικές ανάσες εκεί που είχαμε κολλήσει αλλά οι Σλοβένοι εκμεταλλεύτηκαν την αφλογιστία μας και με σερί 13-4 προηγήθηκαν 70-66 δυόμιση λεπτά πριν το τέλος φτάνοντας τελικά σε μια ακόμα νίκη αγκαλιάζοντας ουσιαστικά μια θέση στην πρώτη δυάδα του ομίλου (με τη Γαλλία θα παίξουν την πρωτιά).

Ο άνθρωπος του αγώνα: Τον τίτλο τον μοιράζονται ο Λούκα Ντόντσιτς με τον Κλέμεν Πρέπελιτς. Ο πρώτος κράτησε όρθια τη Σλοβενία σε άμυνα και επίθεση παίζοντας και τον ρόλο του αντι-Ντράγκιτς στην επίθεση στην αρχή, ενώ ο δεύτερος ήταν ο παίκτης-κλειδί που δεν επέτρεψε στην εθνική μας να "καθαρίσει" το ματς στο τρίτο δεκάλεπτο. Με αποτέλεσμα ο Ντράγκιτς να πάρει ανάσες και να βάλει την πινελιά του στο φινάλε που η μπάλα "έκαιγε".

Με τη γλώσσα των αριθμών:  Τα 15 επιθετικά ριμπάουντ των Σλοβένων ήταν καταστροφή για την ελληνική άμυνα, ενώ το πρόβλημα στην περιφέρεια συνεχίζει να υπάρχει. Οσο και να τα πήγαμε - τελικά - καλά από κάτω από το καλάθι,  το μόλις 15% στα τρίποντα (3/26) μας στοίχισε ακριβά.

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ:

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ