10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

«Δώστε μου την μπάλα και… κάντε στην άκρη» (vids)

Ένας από τους μεγαλύτερους «μύθους» στην ιστορία του ΝΒΑ γιορτάζει και το Basketa.gr να θυμάται τα πεπραγμένα και... λεγόμενα του σπουδαίου Λάρι Μπερντ, που σήμερα (7/12) γίνεται 62 ετών.

Στο παρελθόν, θα βρει κανείς παίκτες με τρομερή προσωπικότητα και απίθανες επιδόσεις στο ΝΒΑ. Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, Μπιλ Ράσελ και άλλοι πολλοί, ήταν εκείνοι, που μνημονεύονται ακόμη για μεγάλα επιτεύγματα, αλλά δεν ήταν εκείνοι, στους οποίους το παγκόσμιο μπάσκετ, και δη το κορυφαίο του πρωτάθλημα, οφείλει τη σημερινή του απήχηση. Ήταν η δεκαετία του 1980, όταν το άθλημα άρχισε να... ακούγεται σε όλες τις ηπείρους και ένας από τους παίκτες, που συνέβαλαν όσο ελάχιστοι σε αυτό το γεγονός, σήμερα (7/12) γιορτάζει τα 62 χρόνια ζωής.

Ο λόγος γίνεται για τον Λάρι Μπερντ, το «δίπολο» του οποίου με τον - εξαιρετικό του φίλο πέραν του παρκέ, όπως θα δείτε στο τέλος - Μάτζικ Τζόνσον, που έκανε την κόντρα των Μπόστον Σέλτικς με τους Λος Άντζελες Λέικερς την πιο σπουδαία στο «μαγικό κόσμο», έφερε πιο κοντά αυτό το πρωτάθλημα σε όλο τον πλανήτη, πριν έρθουν οι επόμενες μεγάλες μορφές, αρχής γενομένης του Μάικλ Τζόρνταν και μέχρι σήμερα, στην εποχή του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ο «μύθος» των «Κελτών», στους οποίους πέρασε και όλη του την καριέρα από το 1979 έως το 1992, έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο ΝΒΑ.

Κανείς δεν ξεχνά, άλλωστε, το τι επιρροή είχε στο παιχνίδι της ομάδας του, ως ένας εκ των κορυφαίων σουτέρ στην ιστορία και όχι μόνο. Είναι διαχρονικά από τους κατεξοχήν παίκτες, που ήξερες ότι θα πετύχουν το σουτ, που χρειαζόταν για να «καθαρίσει» η ομάδα. Εκεί, φυσικά, με συνοδεία ουκ ολίγων ιστορικών του φράσεων, μην χάνοντας ποτέ την ευκαιρία να κάνει trash talking στους αντιπάλους του.

«Θέλετε να κερδίσουμε;», είχε ρωτήσει στο τάιμ άουτ ενός αγώνα, που κρινόταν στο τελευταίο σουτ και οι Σέλτικς είχαν την μπάλα, με την απάντηση να είναι φυσικά «ναι» και να ακολουθήσει η εξής ατάκα του: «Ωραία, τότε απλά δώστε μου την μπάλα και κάντε στην άκρη». Ο Μπερντ το πήγαινε, δηλαδή, σε... άλλο επίπεδο το trash talking, κάνοντας ακόμη και στην ίδια του την ομάδα, με τους σφυγμούς στο απόλυτο σημείο.

Μια άλλη φορά, είχε γυρίσει σε αντίπαλό του, για να του πει πως «θα πάρω την μπάλα ακριβώς εδώ και θα τη σουτάρω ακριβώς μες στη μούρη σου». Ο Ξαβιέ ΜακΝτάνιελς ήταν αυτός, που του είπε «θα σε περιμένω», αλλά μήπως δεν ήξερε πως, ό,τι κι αν έκανε, η μπάλα θα κατέληγε στο πλεκτό; Από το επικό trash talking δεν έλειψε ούτε καν ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Μάτζικ Τζόνσον, που σε ένα ντέρμπι των Σέλτικς και τους Λέικερς δεν είχε παίξει και ο Μπερντ του είπε: «Λυπάμαι που δεν παίζεις απόψε, αλλά σου λέω ότι μιας και είσαι εδώ, θα κάνω ένα σόου για σένα. Οπότε, κάθισε και παρακολούθησέ το».

Με αυτό τον τρόπο, ο Μπερντ έδωσε μια άλλη διάσταση σε ολόκληρο το άθλημα, καθώς πέραν του ιδιαίτερου τρόπου που είχε παίζοντας, με το να σκοράρει, να πασάρει, να παίρνει ριμπάουντ, να κλέβει και να κάνει... κάθε δουλειά στο παρκέ, οδήγησε τους Σέλτικς σε τρία πρωταθλήματα, όντας τρεις φορές κορυφαίος παίκτης της σεζόν στο ΝΒΑ, δύο φορές πολυτιμότερος στους Τελικούς, 12 φορές στο All Star Game, ρούκι της σεζόν το 1980, 9 φορές στην κορυφαία πεντάδα, τρεις φορές στην κορυφαία αμυντική πεντάδα και άλλες τρεις νικητής στο διαγωνισμό τριών πόντων.

Ειδικά στο τελευταίο κι αν έκανε trash talking. Μια φορά από τις τρεις συνεχόμενες, που είχε κερδίσει μεταξύ 1986 και 1988, είχε απλά εμφανιστεί, για να πει στους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους: «Ελπίζω πως όλοι στοχεύετε στη δεύτερη θέση, γιατί τον διαγωνισμό αυτόν θα τον κερδίσω». Ο Κλερ Χοντζ είχε τολμήσει να τον προκαλέσει μια φορά, λέγοντας πως «ξέρει πού θα με βρει ο Μπερντ», για να εισπράξει την κατάλληλη απάντηση. «Βεβαίως, στον πάγκο των Μπουλς», είπε ο Λάρι και τον αποστόμωσε «διπλά», τόσο στα λόγια... όσο και στην πράξη, κερδίζοντας τον διαγωνισμό τριών πόντων.

Με αυτό τον τρόπο, δεν υπήρχε αμφιβολία, ότι η φανέλα του με το νούμερο 33 θα αποσυρόταν και θα κοσμούσε σήμερα, μεταξύ τόσο πολλών ακόμη, τον ουρανό του «TD Garden». Πρόκειται, άλλωστε, για μία από τις ιερές μορφές της ομάδας αυτής, της πολυνίκους στο ΝΒΑ με 17 τίτλους, με τον Λάρι Μπερντ να βάζει το δικό του «λιθαράκι». Και δε θα μπορούσε να λείψει από την Dream Team, η οποία στην τελευταία χρονιά της καριέρας του, το 1992, γοήτευε άπαντες στη Βαρκελώνη και κέρδιζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την πιο σπουδαία ομάδα, που μάλλον έχει εμφανιστεί στο παγκόσμιο μπάσκετ. Εκεί, όπου ήταν συμπαίκτης με τον Τζόρνταν, τον Μάτζικ και τόσους ακόμη...

Είπαμε πολλά, όμως. Ας αφήσουμε και τα κατορθώματα και τη ζωή του Λάρι Μπερντ, μέσα από τα ακόλουθα βίντεο, να μιλήσουν μόνα τους. Ή, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, απολαύστε το «σόου»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ