22.4 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Διπλό για το άλμα στο Τελ Αβίβ (pics, vids)

Θα μπορούσε να έχει ταξιδέψει στο Ισραήλ πολύ πιο ήρεμος. Η ήττα όμως από την Μπαρτσελόνα έχει οδηγήσει τον Ολυμπιακό μπροστά σε έναν ακόμη «τελικό» στην φετινή Ευρωλίγκα. Αναγκαστικά θα πρέπει να αφήσει πίσω του όσα έγιναν στο ΣΕΦ και θα πρέπει να εστιάσει σε αυτό που αύριο (7/2, 21.05) θα βρει μπροστά του, απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, που έτσι τα έφερε η τύχη, έχει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο της.

Η κατάταξη

Ο αγώνας είναι τελικός και για τις δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός έχασε έδαφος με την ήττα από τους Καταλανούς εντός έδρας, βρίσκεται πια στην έκτη θέση (12-9), αφού δεν έχει τη διαφορά στην ισοβαθμία με την Μπαρτσελόνα και χρειάζεται δύο βαθμούς για να ξαναπαντήσει σταθερά στην οχτάδα, όπου βρίσκεται σταθερά από την αρχή της διοργάνωσης.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ προσπαθεί να βρεθεί στην οχτάδα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει αλλάξει πολλά πράγματα, την έχει νοικοκυρέψει, προσπαθεί να της μάθει να παίζει καλύτερη άμυνα, έδωσε ρόλους σε κάποιους παίκτες. Βρίσκεται όμως ακόμη έξω από τις θέσεις που οδηγούν στα play offs. Είναι στην 10η θέση με ρεκόρ 9-12, όσο έχει και ο Παναθηναϊκός. Με απλά μαθηματικά όλοι κατανοούν τη σημασία της νίκης σε μια Ευρωλίγκα όπου ο τέταρτος από τον 13ο έχουν πέντε νίκες διαφορά!

Τα προβλήματα

Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι εντάξει, αφού το χτύπημα στο γόνατο στον αγώνα με τον Ήφαιστο στη Λήμνο δεν αποδείχθηκε σοβαρό. Ο Κώστας Παπανικολάου έκανε μία προπόνηση χθες, θα κάνει και το... ξεμούδιασμα σήμερα το πρωί και αναμένεται να αγωνιστεί μετά από 15 μέρες απουσίας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Ο κορυφαίος σέντερ της Ευρωλίγκας μέχρι στιγμής, υπέστη κάκωση στην κνήμη στην Λήμνο, δεν έχει προπονηθεί, αλλά βρίσκεται στην αποστολή, η οποία μάλιστα ταξίδεψε με 12 παίκτες. Ο Ντέιβιντ Μπλατ δήλωσε πως τον υπολογίζει. Τα υπόλοιπα θα φανούν στο παρκέ!

Έχουν την προϊστορία τους

Είναι δύο ομάδες που συμπορεύονται στην ίδια διοργάνωση από το 2001. Έχουν διασταυρωθεί 18 φορές με τον Ολυμπιακό να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα (10-8) και τέσσερις συνεχόμενες νίκες στις τελευταίες τους συναντήσεις. Συμπεριλαμβανομένης και αυτής του πρώτου γύρου, όταν με τον Βασίλη Σπανούλη να σημειώνει 16 πόντους οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 88-80.

Και υπάρχουν φυσικά και οι προπονητές. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μετά από τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό ανέλαβε στα μισά της χρονιάς την Μακάμπι Τελ Αβίβ και η αλήθεια είναι πως τα πηγαίνει κάτι παραπάνω από καλά. Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει την δική του ιστορία με την Μακάμπι. Σημειώστε:

1999-2001 βοηθός προπονητή

2001-2003 προπονητής

2003-2004 βοηθός προπονητή

2010-2014 προπονητής

Ως βοηθός το 2004 και ως πρώτος προπονητής δέκα χρόνια αργότερα έχει πανηγυρίσει δύο κατακτήσεις Ευρωλίγκας.

Μπορεί να δήλωσε λοιπόν πως δεν αφορά αυτόν ή τον Σφαιρόπουλο το παιχνίδι, αλλά η αλήθεια είναι πως σε μεγάλο ποσοστό τους αφορά. Στο αποψινό παιχνίδι ο φακός θα εστιάσει και σ’ αυτούς. Ο Σφαιρόπουλος έχει κοουτσάρει την πλειοψηφία των παικτών του Ολυμπιακού (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Μπόγρης, Μιλουτίνοφ, Στρέλνιεκς). Ο Μπλατ τον Τζέικ Κοέν, τον Άλεξ Τάιους με τους οποίου κατέκτησε την Ευρωλίγκα το 2014, αλλά και τον Τζέρεμι Πάργκο, όταν η Μακάμπι είχε φτάσει στον τελικό του 2011 για να ηττηθεί στην Βαρκελώνη από τον Παναθηναϊκό.

Τους πάει η Μακάμπι

Δύο παίκτες του Ολυμπιακού έχουν κάνει τα ατομικά τους ρεκόρ απέναντι στην Μακάμπι. Για τον Γιάνις Στρέλνιεκς ήταν το28 που πήρε στο σύστημα αξιολόγησης με 25 πόντους, έχοντας 5/5 δίποντα και 5/5 τρίποντα, φορώντας την φανέλα της Μπάμπεργκ το Φεβρουάριο του 2017.

Ο Λετονός να πούμε εδώ πως χρειάζεται μόλις 13 πόντους για να φτάσει τους 1000 στην Ευρωλίγκα. Για τον Γιώργο Μπόγρη το ατομικό ρεκόρ που έχει κάνει απέναντι στους Ισραηλινούς είναι τα 7 ριμπάουντ που πήρε στο ΣΕΦ στη νίκη με 94-64 πέρυσι τον Ιανουάριο.

Έτοιμος να ανέβει κι άλλο ο Σπανούλης

Ο Βασίλης Σπανούλης ετοιμάζεται να προσπεράσει τον Τζέι Αρ Χόλντεν στη λίστα με τους καλύτερους κλέφτες. Χρειάζεται μόλις δύο για να τον φτάσει σην όγδοη θέση που βρίσκεται με 247. Η επόμενη θέση δεν απέχει και πολύ, αφού έβδομος είναι ο Ναβάρο με 249 και ένα... κλικ πιο ψηλά βρίσκεται ο Ματσιούλις με 250.

Ο αγώνας με την Μακάμπι Τελ Αβίβ θα έχει δίπλα του τον αριθμό 299 για τον Σπανούλη στην Ευρωλίγκα. Αναμένεται να γίνει ο μόλις 5ος παίκτης που φτάνει στους 300 αγώνες στην διοργάνωση στον μεθεπόμενο αγώνα, με την Αναντόλου Έφες εκτός έδρας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ