17 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Διαφορετικοί «αιώνιοι», άλλο ντέρμπι

Σήμερα ντέρμπι γίνεται. Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού για την Ευρωλίγκα (ΟΑΚΑ, 21:00). Είναι το πρώτο αυτής της σεζόν. Θα ακολουθήσουν κι άλλα πολλά. Οι δύο "αιώνιοι" θα παίξουν μεταξύ τους φέτος κατ' ελάχιστον 7 φορές (αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα αναμετρηθούν στους τελικούς των πλέι οφ της Basket League, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο) και μάξιμουμ 15, αν συναντηθούν και στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και στο Κύπελλο Ελλάδας.

Όμως η πρώτη φορά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι έχει ορισμένες νέες συνθήκες σε σχέση με όσα ξέραμε την περσινή σεζόν. Ποιες είναι αυτές; Ιδού...

Τι θα κάνει ο Ιωάννης Παπαπέτρου;

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν είναι ο πρώτος που αλλάζει στρατόπεδο μέσα σε ένα καλοκαίρι, που εν μία νυκτί πηγαίνει από τον έναν αιώνιο αντίπαλο στον άλλον. Ούτε φυσικά ο τελευταίος. Έχει, όμως, ενδιαφέρον να δούμε πώς θα παίξει εναντίον της πρώην ομάδας του. Και κυρίως ποια επίδραση θα έχει στον αγώνα δεδομένης της συναισθηματικής φόρτισής του. Και μπορεί στο ΣΕΦ να ήταν χειρότερα τα πράγματα γι' αυτόν, αλλά και στο ΟΑΚΑ δεν θα είναι εύκολο.

Την τελευταία δεκαετία αλλαγή φανέλας από πράσινη σε κόκκινη ή το αντίστροφο έχουν κάνει άλλοι τρεις παίκτες. Την αρχή έκανε φυσικά ο Βασίλης Σπανούλης το καλοκαίρι του 2010, όταν έφυγε από τον Παναθηναϊκό και πήγε στον Ολυμπιακό. Αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά στις 12 Ιανουαρίου 2011 σε αγώνα πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ και σε 30' συμμετοχής σκόραρε 4 πόντους με 1/9 σουτ και μοίρασε 6 ασίστ. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 65-61.

Τον δρόμο του Σπανούλη ακολούθησε ο Στράτος Περπέρογλου δύο χρόνια αργότερα. Το καλοκαίρι του 2012 πήγε κι αυτός από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό και τέθηκε αντιμέτωπος της πρώην ομάδας του για πρώτη φορά στις 22 Οκτωβρίου 2012 στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα. Σκόραρε 12 πόντους με 2/4 τρίποντα σε 19' συμμετοχής και ο Ολυμπιακός νίκησε με 64-60.

Ο Ματ Λοτζέσκι, τέλος, έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο. Το καλοκαίρι του 2017 πήγε από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και αντιμετώπισε την πρώην ομάδα του για πρώτη φορά στις 8 Οκτωβρίου 2017 στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα. Σε 24' συμμετοχής σκόραρε 7 πόντους με 1/3 τρίποντα και ο Παναθηναϊκός νίκησε με 71-68.

Όπως βλέπετε και στις τρεις αυτές περιπτώσεις η πρώτη φορά κόντρα στην πρώην συνδυάστηκε με νίκη της νυν. Τι θα συμβεί τώρα με τον Παπαπέτρου;

Τι θα κάνει ο Ντέιβιντ Μπλατ απέναντι στον Τσάβι Πασκουάλ;

Τσάβι Πασκουάλ και Ντέιβιντ Μπλατ είναι δύο από τους καλύτερους προπονητές της Ευρωλίγκας όχι μόνο σήμερα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, έχουν τεθεί αντιμέτωποι δε οκτώ φορές μέχρι σήμερα. Όσο ο Πασκουάλ ήταν προπονητής της Μπαρτσελόνα και ο Μπλατ της Μακάμπι, ο Καταλανός δεν είχε χάσει ποτέ. Μετρούσε έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Μόλις ο Πασκουάλ πήγε στον Παναθηναϊκό και ο Μπλατ στη Νταρουσάφακα, μοιράστηκαν τις νίκες. Μία ο Καταλανός στο ΟΑΚΑ (86-80) και μία ο Ισραηλινομαερικανός στην Κωνσταντινούπολη (77-72). Συνολικά, πάντως, η υπεροχή του Πασκουάλ είναι συντριπτική (7-1).

Παππούδες vs πιτσιρίκια

Στην επιλογή των ξένων τους φέτος Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εφάρμοσαν διαφορετικό σκεπτικό. Ο Τσάβι Πασκουάλ πήγε σε λύσεις μπαρουτοκαπνισμένων και εγνωσμένης αξίας παικτών με κάποια χρόνια παραπάνω στις πλάτες τους, όπως ο γκαρντ Κιθ Λάνγκφορντ και ο σέντερ Στεφάν Λάσμε. Ο Ντέιβιντ Μπλατ από την άλλη επέλεξε να επενδύσει σε νεαρούς και εξελίξιμους πλην άπειρους παίκτες, όπως ο γκαρντ Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος και ο σέντερ Ζακ ΛεΝτέι.

Τι παίρνει ο κάθε προπονητής και η κάθε ομάδα μέχρι στιγμής από αυτές τις επιλογές;

Στο πρωτάθλημα ο Λάνγκφορντ έχει 10 πόντους με 45% στο τρίποντο και ο Γκος 12,3 πόντους με 35% στο τρίποντο και 4,5 ασίστ. Ο Λάσμε έχει 7,5 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1,3 τάπες, ενώ ο Λε Ντέι 8,8 πόντους και 6,3 ριμπάουντ.

Στην Ευρωλίγκα ο Λάνγκφορντ έχει 12 πόντους με 33% στο τρίποντο και ο Γκος 10 πόντους με 35% στο τρίποντο και 4 ασίστ. Ο Λάσμε έχει 5,6 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1,2 τάπες, ενώ ο ΛεΝτέι έχει 8,4 πόντους και 3 ριμπάουντ. 

Μονομαχία δεινοσαύρων

Με την επιστροφή του Γιώργου Παπαγιάννη στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια όχι και τόσο συνηθισμένη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ πλέον μονομαχία με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ στη... στρατόσφαιρα. Ο ύψους 2,18μ. Παπαγιάννης έχει αρχίσει τελευταία να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος του δίνει χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να έχει 4,5 πόντους και 3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα.. Και οπωσδήποτε θα τον χρειαστεί για να περιορίσει τη δράση του 2.13 Μιλουτίνοφ, ο οποίος με τον Ντέιβιντ Μπλατ και απαλλαγμένος από τραυματισμούς έχει βρει ξανά τον εαυτό του και κάνει εξαιρετικό πρωτάθλημα ως τώρα με 13 πόντους και 9 ριμπάουντ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ