21.3 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Δεύτερη η ΑΕΚ, έκτος ο ΠΑΟΚ στο BCL

Η δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του Basketball Champions League είναι η ΑΕΚ, με την Ελλάδα να έχει την τέταρτη καλύτερη εκπροσώπηση στις προηγούμενες τρεις διοργανώσεις.

Το BCL ξεκίνησε την Τρίτη (15/10), με τη διοργανώτρια αρχή να δίνει στη δημοσιότητα την αξιολόγηση των ομάδων, μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου του 2019, δηλαδή πριν ξεκινήσει η τέταρτη διοργάνωσή του. Από όσες συμμετέχουν φέτος στους ομίλους, η Τενερίφη είναι μέχρι στιγμής η πιο επιτυχημένη ομάδα, με την «Ένωση» να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, την Μπάνβιτ στην τρίτη, την Μπεσίκτας στην τέταρτη και τη Νεπτούνας Κλαϊπέντα στην πέμπτη, ενώ έκτος βρίσκεται o ΠΑΟΚ, έβδομη η Στρασμπούρ, όγδοη η Νίμπουρκ και ένατη η Οστάνδη, με την πρώτη δεκάδα να κλείνει η Σάσαρι. Οι πρώτες εννέα ομάδες έχουν συμμετάσχει και στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις. Το Περιστέρι αγωνίζεται φέτος για πρώτη φορά στο BCL και ισοβαθμεί στην τελευταία θέση μαζί με άλλες εννέα ομάδες.

Όσον αφορά στην κατάταξη των χωρών, την κορυφαία βαθμολογία έχει συγκεντρώσει έως τώρα η Ισπανία, με δεύτερη τη Γαλλία, τρίτη την Τουρκία και τέταρτη την Ελλάδα. Η χώρα μας εκπροσωπείται φέτος από την κάτοχο του τίτλου εν έτει 2018, ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και το Περιστέρι, ενώ στο παρελθόν είχαν αγωνιστεί στο Basketball Champions League και οι Άρης, Προμηθέας Πατρών.

Η ανακοίνωση: «Το Basketball Champions League έχει καθιερώσει ξεκάθαρους κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν τη συμμετοχή στη διοργάνωση. Για να εξυπηρετήσει τον σκοπό του, το Basketball Champions League έχει δημιουργήσει μία Λίστα Πρόσβασης. Αυτή η Λίστα Πρόσβασης υπηρετεί δύο αρχές:

-Βαθμολογία ομάδων: Κάθε ομάδα που συμμετέχει στο BCL συλλέγει πόντους με βάση την απόδοσή της. Αυτοί οι πόντοι συνυπολογίζονται και καθορίζουν τη "Βαθμολογία Ομάδων του BCL".Η βαθμολογία ομάδων θα αξιολογεί τους συλλόγους που συμμετέχουν στο BCL και θα χρησιμοποιείται, ώστε να τοποθετούνται αντίστοιχα οι ομάδες στα διάφορα στάδια κληρώσεων του BCL. Οι πόντοι που έχουν συλλεχθεί στη διάρκεια των τελευταίων τριών σεζόν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν πριν αποφασιστεί η βαθμολογία πριν από την έναρξη της εκάστοτε χρονιάς.

-Βαθμολογία χωρών: Οι πόντοι που συλλέγονται από τις ομάδες κάθε χώρας αθροίζονται και συνιστούν τη "Βαθμολογία Χωρών του BCL". Ο συνολικός αριθμός πόντων που συλλέγεται κάθε χρόνο από τις ομάδες κάθε χώρας θα διαιρείται με τον αριθμό των ομάδων που εκπροσωπούν μία χώρα στη διοργάνωση την εκάστοτε σεζόν. Η βαθμολογία χωρών χρησιμοποιείται για να καθορίσει τον αριθμό των ομάδων, που θα μπορεί να "στέλνει" κάθε χώρα στις διάφορες φάσεις του BCL. Η Λίστα Πρόσβασης βοηθά στο να καθιερωθεί μια διαυγής και αντικειμενική διαδικασία που θα αποφασίζει τη συμμετοχή των ομάδων κάθε χρόνο Έτσι, υπογραμμίζεται ένας βασικός πυλώνας του Basketball Champions League: οι αθλητικές αρχές.

Με το να λαμβάνουν πόντους για κάθε νίκη και για κάθε πρόκριση, οι ομάδες θα έχουν πια τη δυνατότητα να επηρεάζουν άμεσα τη δική τους θέση στην κατάταξη. Συνεπώς, στο εξής θα υφίσταται μια δυναμική διαδικασία, μέσω της οποίας κάθε ομάδα ξεχωριστά και όλες οι ομάδες της ίδιας χώρας αθροιστικά θα είναι υπεύθυνες για την κατάταξη της χώρας και για το πόσες ομάδες θα "στέλνει" αυτή στη διοργάνωση, καθώς και από ποια φάση θα ξεκινά η πορεία τους. Οι βαθμολογίες είναι δυναμικές και προσβάσιμες μέσω της ιστοσελίδας του BCL. Θα ανανεώνονται κάθε εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής».

Η βαθμολογία των ομάδων 2019-2020:

*Έως 24/10/2019.

Η βαθμολογία των χωρών 2019-2020:

*Έως 24/10/2019.

Εάν συμπεριλάβουμε και τις ομάδες που δεν αγωνίζονται φέτος στο BCL, η Μονακό είναι τέταρτη στη συνολική κατάταξη, η Βενέτσια έκτη και η Λούντβιγκσμπουργκ όγδοη, κάτι που σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στη ένατη θέση, ισόβαθμος με τη Στρασμπούρ. Η ΑΕΚ, φυσικά, παραμένει δεύτερη. Ο Άρης κατέχει την 26η θέση και ο Προμηθέας Πατρών την 33η, σε σύνολο 112 ομάδων. Το Περιστέρι, μόνο με την παρουσία του στους ομίλους, ισοβαθμεί στην 66η θέση με την Τουρκ Τέλεκομ, τη Ρίγα και τη ΒέχταΔείτε, εδώ, τη σχετική λίστα.

Στις χώρες, δεν υπάρχουν αλλαγές στις πρώτες θέσεις στη συνολική κατάταξη, με την Ισπανία να παραμένει πρώτη και την Ελλάδα τέταρτη. Συνολικά, ομάδες από τριάντα εφτά χώρες έχουν αγωνιστεί στο BCL. Δείτε, εδώ, αναλυτικά τη βαθμολογία.

Η συγκέντρωση των πόντων για τις ομάδες που συμμετέχουν στο Basketball Champions League έχει ως εξής:
Αποκλεισμός στον πρώτο προκριματικό γύρο: 1 βαθμός
Αποκλεισμός στο δεύτερο προκριματικό γύρο: 2 βαθμοί
Αποκλεισμός στον τρίτο προκριματικό γύρο: 3 βαθμοί
Συμμετοχή στην κανονική σεζόν: 5 βαθμοί
Νίκη στην κανονική σεζόν: 2 βαθμοί
Πρόκριση στους «16»: 5 βαθμοί
Νίκη στους «16»: 2 βαθμοί
Πρόκριση στους «8»: 3 βαθμοί
Νίκη στους «8»: 2 βαθμοί
Πρόκριση στο Φάιναλ Φορ: 4 βαθμοί
Νίκη στο Φάιναλ Φορ: 2 βαθμοί
Τρίτη θέση στο Φάιναλ Φορ: 1 βαθμός
Δεύτερη θέση στο Φάιναλ Φορ: 2 βαθμοί
Νικητής σεζόν: 4 βαθμοί



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ