9.6 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Δεν τον ψυχολογείς με αριθμούς

Δεν είναι συνηθισμένη η εικόνα ενός Ολυμπιακού να δυσκολεύεται για 30 λεπτά στο ΣΕΦ σε παιχνίδι του ελληνικού Πρωταθλήματος και αυτό το γεγονός, περισσότερο επειδή ακολούθησε την ήττα από τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα, βάρυνε πιο πολύ για τους ερυθρόλευκους. Αν επιχειρήσει κανείς να «σκιαγραφήσει» τον Ολυμπιακό με τη βοήθεια των αριθμών δεν θα καταλήξει σε προφανή συμπεράσματα.

 

Η επίθεση ή άμυνα χρήζει βελτίωσης; Σουτάρει καλά ή όχι από το τρίποντο; Βγάζει επαρκή αριθμό δημιουργιών –τουλάχιστον βάσει των ασίστ που εμφανίζονται στη στατιστική του- ή όχι;

 

Ασφαλώς οποιαδήποτε σύγκριση των αριθμών που έχει ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα με εκείνους της Stoiximan.gr Basket League είναι εντελώς αδόκιμη ωστόσο δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει επί παραδείγματι ότι στην Ευρωλίγκα σουτάρει με 26,4% από το τρίποντο –το χειρότερο μεταξύ των 16 ομάδων- και στο Πρωτάθλημα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 33,04% που τον κατατάσσει μόλις 7ο μεταξύ των 14 ομάδων της κατηγορίας. Χθες ωστόσο κόντρα στο Ρέθυμνο είχε 10/24 και στο παιχνίδι με τον Άρη 12/24.

 

Στο κομμάτι ειδικά της δημιουργίας η απουσία του Βασίλη Σπανούλη είναι καταλυτική. Ο Ολυμπιακός έχει 13,5 ασίστ στην Ευρωλίγκα μέσος όρος που είναι καλύτερος μόνο από εκείνον του Παναθηναϊκού (12,83) αλλά στο Πρωτάθλημα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα με μέσο όρο 19,2, μικρότερο μόνον από εκείνους του Προμηθέα (19,4) και του Παναθηναϊκού (22).

 

Αρκετή κουβέντα γίνεται και για την άμυνα του, ειδικά μέσα στη ρακέτα όπου δεν υπάρχει πια κάποιο φόβητρο τύπου Μπιρτς ή Ντάνστον κάτι που αποδεικνύεται πιο έντονα λίγο παρακάτω στην αναφορά για τα κοψίματα. Χθες πάντως, ο Ολυμπιακός δέχτηκε για 3η φορά στις πέντε αγωνιστικές του Πρωταθλήματος 28 πόντους μέσα από το "ζωγραφιστό", αριθμός όχι μικρός. Το ίδιο είχε συμβεί και στα ματς με την Κύμη και τον Άρη.

 

Η αμυντική του συμπεριφορά χθες ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από το 3ο στο 4ο δεκάλεπτο. Δέχτηκε 26 στο 3ο στη χειρότερη φετινή επίδοση του –είχε δεχτεί 21 στη 2η περίοδο του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στην 4η περίοδο του ματς με την Κύμη και στην 3η του παιχνιδιού με τον Άρη- και μόλις επτά στο 4ο υποχρεώνοντας τους Κρητικούς στην ισοφάριση της χειρότερης φετινής επίδοσης του Πρωταθλήματος. Η προηγούμενη καλύτερη αμυντική επίδοση του Ολυμπιακού φέτος ήταν εκείνη της 4ης περιόδου του αγώνα με τα Τρίκαλα όταν δέχτηκε οχτώ.

 

Ακόμη οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν τη μικρότερη φετινή επίδοση τους στους πόντους από επιθετικά ριμπάουντ έχοντας μόλις έξι όπως και στο παιχνίδι με τον Άρη.

 

Όσο για την επίθεση; Ο Ολυμπιακός έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στο Πρωτάθλημα στο επιθετικό κομμάτι του. Άλλωστε τόσο οι 90 πόντοι –είχε 86 με τα Τρίκαλα- όσο και τα ποσοστά εντός παιδιάς ήταν οι καλύτερες επιδόσεις του. Είχε 24/37 δίποντα (64,86%) όπως και κόντρα στην Κύμη ενώ το 41,66% με το οποίο σούταρε από το τρίποντο (10/24) είναι η καλύτερη εντός έδρας επίδοση του.

 

Το 3ο δεκάλεπτο μάλιστα ήταν το πιο παραγωγικό του Ολυμπιακού στις πρώτες πέντε αγωνιστικές, σημειώνοντας 30 πόντους έναν περισσότερο από το 4ο δεκάλεπτο του παιχνιδιού με τα Τρίκαλα.

 

Ίσως να μην έχει, σε πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση, μεγάλη αξία, ωστόσο ο Ολυμπιακός έμεινε για δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι Πρωταθλήματος χωρίς τάπα ενώ πέρσι σε 18 παιχνίδια στο ΣΕΦ η χειρότερη επίδοση του ήταν τα δύο κοψίματα. Συνολικά οι ερυθρόλευκοι στις πρώτες πέντε αγωνιστικές του Πρωταθλήματος είχαν μόλις οχτώ τάπες, αριθμός μεγαλύτερος μόνο από εκείνον του ΠΑΟΚ που έχει τέσσερις. Κατά μέσο όρο κάνουν 1,6 τάπες –έστω και σε αυτό το μικρό δείγμα γραφής των πέντε αγώνων- ενώ πέρσι σε σύνολο 34 παιχνιδιών είχαν σχεδόν τις διπλάσιες, 3,6.

 

Το ότι δεν κόβει πολλά αντίπαλα σουτ ο φετινός Ολυμπιακός δεν είναι ένα φαινόμενο αποκλειστικά ελληνικό. Στα έξι πρώτα ματς της Ευρωλίγκα είχε μόλις 12 τάπες –έξι εκ των οποίων έκανε ο Μιλουτίνοφ- και ο μέσος όρος των δύο είναι ο 2ος χειρότερος, μεγαλύτερος μόνον από εκείνο της Ζαλγκίρις (1,83). Η διαφορά με την περσινή επίδοση του είναι και εδώ μεγάλη αφού ο Ολυμπιακός της περσινής Ευρωλίγκας έκανε κατά μέσο όρο 3,32 και ήταν η 2η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης μετά τη Φενέρμπαχτσε σε αυτήν τη στατιστική κατηγορία.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ