25.3 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Δεν είναι υπότροπος, δεν πάει ΑΣΕΑΔ

Με την απόφασή του να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό με αφαίρεση 6 βαθμών, επειδή δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στον αγώνα πρωταθλήματος της 17/3 με τον Παναθηναϊκό, ο αθλητικός δικαστής έδωσε οριστική απάντηση σε ένα ακόμα ερώτημα που ετίθετο τον τελευταίο καιρό και είχε μεγάλη σημασία όσον αφορά την τύχη των "ερυθρολεύκων" στη φετινή Basket League.

Ο Ολυμπιακός κρίθηκε τελικά ότι ΔΕΝ είναι υπότροπος.

Αυτή η αμφιβολία υπήρχε μετά την τιμωρία του για την αποχώρησή του στο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Πρωτοδίκως έχει τιμωρηθεί με αφαίρεση 6 βαθμών γι' αυτήν κατ' εφαρμογή του πειθαρχικού κανονισμού του ΕΣΑΚΕ και ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει τελικά το ΑΣΕΑΔ επί της προσφυγής που έχουν κάνει οι "ερυθρόλευκοι" (αν δηλαδή θα μειώσει την ποινή εφαρμόζοντας το δίκαιο της ΕΟΚ και την αρχή της επιεικέστερης ποινής ή θα την διατηρήσει), υπήρχε το ενδεχόμενο μετά την απόφασή του να μην κατέβει στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό να θεωρηθεί υπότροπος. 

Και τι θα σήμαινε αυτό; Σύμφωνα με το άρθρο 3, περίπτωση ΙV, υποπερίπτωση Δ (Υπαιτιότητα), παράγραφος 2 της ειδικής προκήρυξης του πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ, ομάδα που χωρίς βάσιμο λόγο δεν εμφανίζεται ή αποχωρεί από παιχνίδι για δεύτερη φορά, τα αποτελέσματα όλων των παιχνιδιών της ακυρώνονται. Αν δηλαδή ο Ολυμπιακός εθεωρείτο υπότροπος, τότε θα έπρεπε να μηδενιστεί και στα 19 παιχνίδια που έχει παίξει μέχρι σήμερα στην Basket League, άρα πρακτικά να υποβιβαστεί!

Σύμφωνα με νομικές πηγές, υπάρχει νομικό κενό όσον αφορά το αν με βάση τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να κριθεί υπότροπος. Και αυτό το κενό κάλυψε με την απόφασή του ο αθλητικός δικαστής. Με το να τιμωρήσει τους "ερυθρόλευκους" με αφαίρεση 6 βαθμών για την απόφασή του να μην κατέβει στο ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό, δέχθηκε ότι δεν είναι υπότροπος.

Από εκεί και πέρα ένα άλλο ερώτημα αφορά την πρόθεση των "ερυθρολεύκων" να προσφύγουν στο ΑΣΕΑΔ κατά και της δεύτερης τιμωρίας τους από τον αθλητικό δικαστή. Όλα δείχνουν ότι δεν θα το κάνουν. Η υπόθεση είναι τόσο ξεκάθαρη νομικά, ώστε από τον Ολυμπιακό αφήνουν να εννοηθεί πως δεν υπάρχει λόγος να προσφύγουν στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο, αφού το μόνο που μπορούν να επιδιώξουν εκεί είναι η μείωση του προστίμου των 11.000 Ευρώ και τίποτα άλλο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ