20.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Δέδας: «Περισσότερες χαρές για ΠΑΟΚ και Άρη…»

Θέση για την κόντρα FIBA-Ευρωλίγκας πήρε ο Στέφανος Δέδας μιλώντας στην εκπομπή «BasketCity» και τον Ρ/Σ Libero 107,4. Ο προπονητής της Γκαζιαντέπ αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του ενώ τοποθετήθηκε και για την κατάσταση που επικρατεί σε ΠΑΟΚ και Άρη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τη διαδικασία των συνεχόμενων αγώνων και πως μπορεί να ανταποκριθεί μια ομάδα:

«Αυτό που προσπάθησα να κάνω στο ξεκίνημα του Τσάμπιονς Λιγκ, πριν αρχίσει η κούραση κάπου τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, είναι να πιέσω την ομάδα να πάρουμε αποτελέσματα για να έχουμε χώρο για κάποια «γκέλα» μέσα στη χρονιά στην Ευρώπη. Για αυτό, προσπαθήσαμε να κερδίσουμε οπωσδήποτε και την Ορλαντίνα και τον ΠΑΟΚ, για να έχουμε λίγο «αέρα», λίγο χώρο όταν θα κορυφώνεται η ευρωπαϊκή παρουσία μας για μία ήττα. Από την άλλη, η διαχείριση δεν είναι εύκολη. Σίγουρα εξαρτάται με ποιον παίζουμε, που και πότε. Πάντα δίνουμε βάρος στο τούρκικο πρωτάθλημα. Για εμάς, είναι προτεραιότητα. Έχουμε πολύ καλές ομάδες εκεί. Θέλω να πω ότι η δυναμικότητα του πρωταθλήματος, στρέφει την προσοχή μας εκεί και γύρω από αυτό περιστρέφεται η διαχείρισή μας». 

Για την ανταγωνιστικότητα στην Τουρκία και αν βοηθάει περισσότερο την ομάδα του με βάση την εικόνα της Γκαζιαντέπ με τον ΠΑΟΚ:

«Με την αντίδραση μας στο τελευταίο δεκάλεπτο, παρότι το ματς έδειχνε να το παίρνει ο ΠΑΟΚ, δείξαμε ότι είμαστε σε καλό σημείο για αυτήν την περίοδο, να αντιδρούμε και να παίζουμε σαν ομάδα, να τελειώνουμε με αποτελεσματικότητα και με τη δική μας φιλοσοφία. Δείξαμε πιο δεμένοι από τον ΠΑΟΚ. Από την άλλη, οι δυσκολίες σε βελτιώνουν. Μέχρι πέρσι, παίζαμε στο Europe Cup, που ήταν μια διοργάνωση μικρότερης δυναμικότητας, το οποίο ήταν πραγματικά σαν προπόνηση, μέχρι τον Ιανουάριο. Μας έδινε ροτέισον, αυτοπεποίθηση και όχι μεγάλη δυσκολία. Το Champions League, είναι δύσκολο και πολύ πιο δύσκολο το τουρκικό πρωτάθλημα. Παιχνίδι-παιχνίδι, με ροτέισον, με συγκέντρωση προσπαθούμε να κρατήσουμε μια σταθερότητα, η οποία θα είναι δύσκολο να το πετύχουμε, με το δικό μας μπάτζετ. Δεν έχουμε την πληρότητα άλλων ομάδων, που έχουν πολλούς γηγενείς και μπορούν να κάνουν καλύτερη διαχείριση σε βάθος χρόνου».

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ομάδα του η οποία έχασε στην προετοιμασία της τον Κλαρκ:

«Αυτό συνέβη σχετικά νωρίς. Είχαμε χρόνο να αντιδράσουμε. Είχαμε αποκτήσει τον Ραντ, που μπορεί να παίξει και στο «4» και στο «3», τον κατεβάσαμε μια θέση, πήραμε έναν ψηλό. Προσπαθήσαμε με μια εσωτερική αλλαγή και μια αντικατάσταση, να διορθώσουμε αυτό που έγινε. Ήταν  πολύ άσχημο, αλλά ξέρουμε ότι δε θα τον έχουμε όλη τη χρονιά, οπότε δε μπερδευόμαστε στη στρατηγική μας. Την ατυχία την ξεπεράσαμε με πλάνο και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ομάδα και να παίξουμε με το καινούργιο πλάνο που καταστρώσαμε δέκα μέρες πριν το πρωτάθλημα. Αυτό μας κόστισε την ήττα από την Γαλατασαράι στην πρεμιέρα. Δεν ήμασταν έτοιμοι. Τώρα πατάμε λίγο καλύτερα. Συμβαίνει σε πολλές ομάδες, το θέμα είναι να έχεις στήριξη από τη διοίκηση και να προσπαθείς να αντιδράς και να θέτεις πιο μακροχρόνιους στόχους,  για να μην έχεις μεγάλη πίεση στην καθημερινότητα».

«Στόχος του ΠΑΟΚ, περισσότερες χαρές απ’ότι στεναχώριες»

Για το ξεκίνημα του ΠΑΟΚ και τι αποκόμισε αυτός από τις τρεις φορές που τον έχει αντιμετωπίσει ως τώρα:
«Του λείπουν μόνο τα αποτελέσματα. Οι ατυχίες υπάρχουν αλλά νομίζω ότι όλες οι ομάδες έχουν τραυματισμούς, δεν υπάρχει κάποια χωρίς προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΟΚ δεν ήταν η ετοιμότητα, ήταν το πρόγραμμα. Επειδή το βλέπω σαν προπονητής, το να ξεκινήσεις μέσα στην έδρα του Άρη, θεωρώντας ότι είσαι το απόλυτο φαβορί σ’ένα γήπεδο με 5.000 κόσμο και χωρίς άγχος των γηπεδούχων, γιατί ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με άλλες βλέψεις… Το να παίξεις στην έδρα της Λούντβιγκσμπουργκ που είναι από τις πιο δύσκολες έδρες στο επίπεδο μας, γιατί έχει ένα στυλ μπάσκετ, το οποίο μπορεί να σε «διαλύσει» με την πίεση που παίζει. Ένα περίεργο μπάσκετ, που δε μπορείς να προσαρμοστείς εύκολα. Το να έχεις πρεμιέρα στο γήπεδο σου, με μία ομάδα με μηδενικό όνομα, αλλά με πολύ καλούς Αμερικάνους και καλό μπάτζετ όπως ο Προμηθέας. Είναι το πρόγραμμα, η ατυχία, οι τραυματισμοί αλλά και κάποια λάθη που λογικό είναι να γίνονται. Δε μπορείς να μην τα κάνεις, όταν παίρνεις 8-10 καινούργιους παίκτες. Όλα αυτά συνετέλεσαν στο να έχει ο ΠΑΟΚ ως τώρα ένα αρνητικό πρόσημο σε αυτό που κάνει. Αλλά δεν παίζει ρόλο… Θέλω να πω ότι ο ΠΑΟΚ δε θα πάρει τίτλο φέτος και έχει απομακρυνθεί από αυτό. Η ομάδα θα κινηθεί από τη θέση 4 ως 6, η τρίτη θέση είναι της ΑΕΚ 100%. Δηλαδή πολλή φασαρία για το τίποτα. Και για τον ΠΑΟΚ και τον Άρη, το κλειδί μέσα στη χρονιά, είναι να έχουν περισσότερες χαρές απ’ότι στεναχώριες. Τώρα, υπάρχει ένα πανικός για ποιο λόγο; Υπάρχει περίπτωση ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα; Ή να πάει στον τελικό; Δεν υπάρχει λόγος. Πρέπει να το ευχαριστηθεί πιο πολύ και ο περίγυρος. Δηλαδή έχει μείνει πίσω στην κούρσα της τέταρτης θέσης; Η τρίτη θέση είναι της ΑΕΚ, ότι και να κάνουν ο ΠΑΟΚ και ο Άρης και για την τέταρτη θα παλέψει ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, πιθανότατα ο Προμηθέας ή το Ρέθυμνο σαν έκπληξη. Υπάρχει μια αναστάτωση χωρίς λόγο. Και να λυθούν κάποια πράγματα, ποιο είναι το αντίκρισμα; Το Σάββατο έχει ματς, πάμε να στηρίξουμε την ομάδα, να το ευχαριστηθούμε, να προσπαθήσει η ομάδα, τέλος. Τετάρτη στο Champions League, το ίδιο. Είναι λίγο… ποδοσφαιρική αυτή η αναστάτωση».

Για τη δυσκολία που έχει ένας προπονητής να δουλέψει με ένα τέτοιο «ταβάνι» στους στόχους:

«Παίζεις χωρίς αγωνιστικό στόχο. Προσπαθείς να βγεις τέταρτος. Αν δηλώσεις ότι πάμε για την τέταρτη θέση, θα πει ο κόσμος, είμαστε ο ΠΑΟΚ δε μπορούμε να παίζουμε για τέταρτη θέση. Αλλά δε μπορείς να πας και παραπάνω. Το έχω πει και πιο παλιά για τον Άρη. Πέρσι ανέβασε το μπάτζετ, πήρε θεωρητικά καλύτερους παίκτες και είχα πει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσεις το μπάτζετ, αφού δε μπορείς να πάρεις το πρωτάθλημα και είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις το Champions League. Και τι έγινε; Ο Άρης την πρώτη χρονιά, την ευχαριστήθηκε πολύ περισσότερο, με πιο χαμηλές τιμές των Αμερικάνων και την επόμενη χρονιά που ήθελαν να ανεβάσουν τον πήχη, υπήρχε μια μεγάλη γκρίνια από την αρχή. Το ίδιο έγινε και με τον ΠΑΟΚ. Ανέβασε λίγο τον πήχη και το μπάτζετ και είναι δύσκολο τώρα για τον προπονητή. Αλλά χωρίς λόγο, καλλιεργείται ένα κλίμα πίεσης. Και να ανταπεξέλθεις στην πίεση δεν έχει αποτέλεσμα».

Για το αν θα έπρεπε οι ομάδες να στοχεύσουν σε κάτι άλλο μέσα στη σεζόν:

«Είναι Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, αν υπήρχαν άλλες 5 ομάδες σαν αυτούς, θα μπορούσε να υπάρχει εναλλαγή του τίτλου. Επειδή είμαστε στην Ελλάδα, δε μπορεί να έχεις στόχο στον ευρωπαϊκό θεσμό. Η καθημερινότητα, η αντιπαλότητα των ομάδων σου εφιστά την προσοχή, στο εγχώριο πρωτάθλημα. Είναι θέμα νοοτροπίας. Αν ρωτήσεις έναν προπονητή, αν θέλει να κερδίσει την Κύμη ή την Γκαζιαντέπ, για παράδειγμα, θα προτιμήσει να κερδίσει την Κύμη. Έτσι το βλέπω εγώ, σαν Έλληνας προπονητής. Υπάρχει μεγαλύτερη φθορά στο ελληνικό πρωτάθλημα για αυτό και η αποτυχία, μετράται διπλά. Όπως η φθορά που υπήρξε στον ΠΑΟΚ, με την ήττα από τον Προμηθέα. Ή η ήττα του Άρη από τον Κόροιβο. Νομίζω ότι η Ευρώπη είναι πιο πολύ πρεστίζ για τις ελληνικές ομάδες».

«Πολύ καλή διοργάνωση το Champions League»

Για τη φετινή διοργάνωση του Champions League και το επίπεδο της:

«Το επίπεδο νομίζω ότι είναι παρόμοιο με πέρσι, ούτε πιο πάνω ούτε πιο κάτω. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αρκετά καλές ομάδες. Η Μπεσίκτας, η Μπάνβιτ, η Τενερίφη… Σίγουρα θα υπάρξουν 1-2 εκπλήξεις που δεν υπάρχουν τώρα στο μυαλό μας, υπάρχει η ΑΕΚ που είναι πολύ καλή, η Βενέτσια. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι το Champions League είναι πάρα πολύ οργανωμένο μπασκετικά. Με τους ανθρώπους στο γήπεδο, με τις προεργασίες, με τις λεπτομέρειες. Είναι υψηλού επιπέδου διοργάνωση, πέραν των ομάδων, που εντάξει, είναι δύσκολο να έχεις όλα τα γκρουπ με πολύ δυνατούς αντιπάλους. Η διοργάνωση είναι πάρα πολύ καλή, το λέω με δεδομένο ότι ήμασταν στο Europe Cup, που ήταν πιο μέτρια διοργάνωση και εξωαγωνιστικά. Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που διοργανώνουν το Champions League, γιατί είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου».

«Θα κουράσει η φετινή Ευρωλίγκα»

Για την κόντρα ανάμεσα σε FIBA και Ευρωλίγκα:

«Ίσως αυτός ο ανταγωνισμός που υπάρχει, οδηγεί το Champions League, να είναι καλύτερο. Έχει και μπόνους στις νίκες, αν περάσεις σε επόμενες φάσεις. Για τις μικρομεσαίες ομάδες, είναι πάρα πολύ καλή διοργάνωση. Είναι αρνητικό αυτό που γίνεται πάντως, γιατί υπάρχει χώρος να είναι όλοι ευχαριστημένοι, με κάποιες συμφωνίες. Από την άλλη, νομίζω υπάρχει κι ένας εγωισμός. Υπάρχει πολιτική που δεν αφήνει τις δύο πλευρές, να προσεγγίσει η μία την άλλη. Είναι αρνητικό. Στην Τουρκία υπάρχει μια σχετική ηρεμία. Ο προπονητής της Μπεσίκτας, είναι στην εθνική. Είναι φιλική προς τη FIBA η τουρκική λίγκα. Είχε και τον Τουργκάι μέχρι κάποια στιγμή, πρόεδρο της FIBA Europe, οπότε είναι με το μέρος της FIBA. Αυτή τη στιγμή, παίζουν πέντε ισπανικές ομάδες στην Ευρωλίγκα και μόνο δύο από την Τουρκία, που είναι τελείως άδικο και άνισο, με την έννοια ότι και η Μπεσίκτας και η Γαλατασαράι έπρεπε να παίζουν Ευρωλίγκα, με το μπάτζετ και τον κόσμο που έχουν. Έχει μια λογική η θέση της Τουρκίας, γιατί η Ευρωλίγκα είναι πιο κοντά σε κάποια συγκεκριμένα κλαμπ, πιο κοντά στις ισπανικές ομάδες. Αυτό είναι το κλίμα. Αλλά νομίζω ότι δεν απασχολεί πάρα πολύ, με την έννοια ότι η Εφές έχει σχεδόν μόνο Αμερικάνους. Μόνο η Φενέρ είναι ουσιαστικά το πρόβλημα, με τον Ντατόμε. Δεν υπάρχει κάποιο εκτεταμένο πρόβλημα. Για κάποιους διεθνείς της Μπεσίκτας, θα έχουν τον ίδιο προπονητή, γιατί τους περισσότερους διεθνείς τους έχει η Μπεσίκτας. Είναι πολύ δύσκολο να λυθεί το θέμα πάντως, γιατί υπάρχουν πολλά συμφέροντα και δύσκολα θα γίνει ένα βήμα για προσεγγίσει ο ένας τον άλλο».

Για τη διοργάνωση της Ευρωλίγκα και αν θα έπρεπε να είναι πιο ανοικτή σε περισσότερες ομάδες:

«Νομίζω ότι αυτό με τις 16 ομάδες είναι πολύ άδικο. Η Ευρωλίγκα των 30 αγωνιστικών, φέτος θα είναι πολύ κουραστική, θα πλατιάσει, θα το δείτε, δε θα έχει το ίδιο ενδιαφέρον με πέρσι. Νομίζω ότι χρειάζονται σίγουρα 20 ομάδες. Μία ακόμα ρωσική, ακόμα 1-2 τουρκικές, μία ίσως γαλλική. Με αυτόν τον αριθμό, σίγουρα θα κρατήσει σε καλό επίπεδο. Ταυτόχρονα θα αυξηθεί και ο χάρτης. Το 20 είναι το νούμερο που αναλογεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, όχι το 16 τώρα, ούτε το 24 ή το 32 που υπήρχε πιο παλιά. Από την άλλη νομίζω ότι πρέπει να γίνουν δύο μικρά πρωταθλήματα, δύο γκρουπ. Να υπάρχει η κανονική περίοδος 18 αγώνων και όχι 30. Το Eurocup, είναι Κύπελλο. Είναι διπλοί αγώνες από τους 16 μέχρι τον τελικό. Αν έχεις ένα κακό δεκάλεπτο εκτός έδρας, κερδίζεις δέκα πόντους στην έδρα σου και «κατηφορίσει» το γήπεδο στο τελευταίο δεκάλεπτο, σε μία πόλη, τελείωσε η επένδυση. Είσαι με την πλάτη στον τοίχο, το έχουμε δει πολλές φορές, να κερδίζεις με δέκα και στο τελευταίο δεκάλεπτο να χάσεις με 15-20 πόντους και να αποκλειστείς. Και αυτή η επένδυση είναι ετοιμόρροπη στο ένα πόδι».

«Σοβαρός επιχειρηματίας ο Γκιουλέρ»

Για το θέμα της χορηγίας στον Άρη από τον Τούρκο επιχειρηματία, Γιουνάν Γκιουλέρ:

«Γνωρίστηκα πριν λίγο στο lounge του αεροδρομίου, γιατί επιστρέφουμε μαζί στην Κωνσταντινούπολη! Μιλήσαμε λίγο, είναι σοβαρός επιχειρηματίας, σοβαρό πρόσωπο στην Τουρκία. Αυτό μόνο αρκεί».

Για τον φετινό Άρη με την παρουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο:

«Νομίζω ότι η παρουσία του κόουτς Γιαννάκη, έδωσε ένα χρώμα στον Άρη, μία αίγλη, γιατί πέρσι υπήρχε μια γκρίνια. Ήταν μια ωραία μπασκετική νότα από για τον Άρη, από τη μία, από την άλλη, οι δύο νίκες με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, έδωσαν μία ώθηση, ένα ωραίο σπρώξιμο στον κόσμο, να νιώθει καλύτερα με την ομάδα. Αγωνιστικά, δεν είναι έτοιμη η ομάδα ακόμα, φαίνεται εκτός έδρας που είναι μεταμορφωμένη αρνητικά. Είχαμε κάποια αποτελέσματα, με τον Κόροιβο, με την Νίμπουρκ. Νομίζω ότι το θετικό είναι ότι η ομάδα κέρδισε κάποια μεγάλα ματς στο γήπεδο της, έδωσε λίγη χαρά στον κόσμο. Υπάρχει αστάθεια αγωνιστική, που είναι λογικό σε πολλές ομάδες αυτή την περίοδο και δύο μεγάλες ήττες από Κόροιβο και Νίμπουρκ, αλλά δεν παίζει ρόλο για μένα. Σημασία έχει ο Άρης να ορθοποδήσει, να μαζέψει κάποιες νίκες στο γήπεδο του κυρίως, να βελτιώσει την εικόνα του εκτός έδρας. Νομίζω είναι σε καλό δρόμο, γιατί δεν παίζει ρόλο αν χάσεις 20 πόντους από την Νίμπουρκ ή 5. Σημασία έχει να μπεις σε μια διαδικασία βελτίωσης της ομάδας».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ