22.7 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Γκαρμπαχόσα: “Στην Εθνική θα κληθούν παίκτες της Ευρωλίγκας”!

Παρά το ότι οι μεγάλοι του ισπανικού μπάσκετ, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, είναι κάθετα αντίθετοι με την κλήση των παικτών τους στην Εθνική ομάδα για τους αγώνες των προκριματικών του Μουντομπάσκετ 2019 τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο, επειδή συμπίπτουν με αγώνες της Ευρωλίγκας, ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας δεν τους κάνει τη χάρη. Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα είναι ο πρώτος πρόεδρος ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ο οποίος παίρνει θέση επί του θέματος. Και είναι μια θέση απολύτως ξεκάθαρη: "Όπως συμβαίνει πάντα, στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο θα παρατάξουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα καλέσουμε και παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα"!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι Ισπανοί παίκτες της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα, της Βαλένθια, της Μπασκόνια και της Μάλαγα, που θα κληθούν, θα πρέπει να παίξουν με την Εθνική ομάδα, διότι αλλιώς η τιμωρία που τους περιμένει βάσει της ισπανικής νομοθεσίας είναι βαριά. Το παραδέχθηκε άλλωστε αυτό και ο αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, Άλμπερτ Σολέρ, λέγοντας: "Εμείς είμαστε αντίθετοι με την κλήση των παικτών μας στην Εθνική ομάδα, αλλά αν κληθούν, δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε να πάνε".

Ο Γκαρμπαχόσα, λοιπόν, έκανε κίνηση ματ απέναντι στους μεγάλους του ισπανικού μπάσκετ κι αυτό δεν αποκλείεται καθόλου να δρομολογήσει εξελίξεις. Διότι πλέον πρέπει να αναμένεται ότι οι ισπανικές ομάδες θα προσπαθήσουν να πιέσουν την Ευρωλίγκα να βάλει λίγο νερό στο κρασί της και να τροποποιήσει το πρόγραμμά της, έτσι ώστε να μη συμπίπτει με τα "παράθυρα" της FIBA. Διαφορετικά θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους σε τέσσερα παιχνίδια της κανονικής περιόδου, που δεν είναι και λίγα!

"Η Ευρωλίγκα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύει να διακόψει τη διοργάνωσή της και ότι οι παίκτες είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν πού θα παίξουν. Η Εθνική Ισπανίας έχει πολύ υψηλό επιπεδο, είναι η μηχανή του ισπανικού μπάσκετ, γι' αυτό και θα παραταχθεί με την καλύτερη δυνατή σύνθεση", συνέχισε στη συνέντευξη που παρέθεσε στο Europa Press ο Γκαρμπαχόσα, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως την απόφαση αυτή της ομοσπονδίας θα στηρίξει και το Ανώτατο Αθλητικό Συμβούλιο της χώρας: "Δεν πρόκειται ποτέ να βλάψουμε τους παίκτες, πολύ περισσότερο εγώ που μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια αγωνιζόμουν, αλλά ο αθλητικός νόμος μάς προστατεύει και είμαι βέβαιος και πεπεισμένος ότι το Αθλητικό Συμβούλιο θα υπεραμυνθεί της απόφασης για συμμετοχή των παικτών που θα κληθουν στην Εθνική ομάδα".

Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας επεσήμανε έναν ακόμα κίνδυνο για το ισπανικό μπάσκετ: "Πρέπει να προκριθούμε οπωσδήποτε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, διότι από εκεί θα βγει η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν δεν πάμε στο Μουντομπάσκετ, το ισπανικό μπάσκετ θα έχει σοβαρό πρόβλημα, ας μη γελιόμαστε. Γι' αυτό ο Σέρτζιο Σκαριόλο θα διαλέξει τους 12 καλύτερους παίκτες που είναι ικανοί να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή", είπε και στη συνέχεια επιτέθηκε στην Ευρωλίγκα.

"Το καλεντάρι με τα παράθυρα αποφασίστηκε πριν η Ευρωλίγκα επεκτείνει το δικό της πρόγραμμα. Οπότε ποιος παρεμβάλλεται σε ποιον; Όταν ένας παίκτης καλείται στην Εθνική ομάδα, έχει υποχρέωση να πάει. Κι εμείς έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κόσμο και τους σπόνσορες να καλέσουμε τους καλύτερους. 

Είναι τέλειο το σύστημα της FIBA; Πιθανώς όχι, παρόλο που περιέχει θετικά στοιχεία, όμως είναι αυτό που είναι και μια από τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις της ισπανικής ομοσπονδίας είναι η Εθνική ομάδα να είναι παρούσα σε όλες τις διοργανώσεις.

Η FIBA με όλα τα λάθη και τα σωστά της, υπερασπίζεται το γενικό συμφέρον του μπάσκετ. Είναι δύσκολο να αποδεχθούμε κάποια πολύ σπουδαία, αλλά λίγα σε αριθμό κλαμπ θα επιβάλουν τη θέλησή τους στην ομοσπονδία, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο μπάσκετ. Δεν είναι δυνατό ορισμένα κλαμπ με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα να τίθενται πάνω από τη FIBA".

Ο Γκαρμπαχόσα ευχήθηκε να βρεθεί μια λύση στη διαμάχη ανάμεσα στη FIBA και την Ευρωλίγκα, αλλά δεν ήταν αισιόδοξος: "Το βρίσκω δύσκολο να βρεθεί λύση ως τον Νοέμβριο. Ελπίζω να κάνω λάθος, η λύση θα βρεθεί μέσω του διαλόγου κι αν δεν βρεθεί, θα υπερασπιστούμε την Εθνική ομάδα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ