17.8 C
Athens
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

Γιώργος Μπαρτζώκας στο Basketa: «Φανταστική για… διακοπές η Ελλάδα»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε αποκλειστικά στο Basketa.gr μετά την αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Χίμκι, με τον Έλληνα τεχνικό να αναφέρεται στις λεπτομέρειες που κόστισαν στην ομάδα του για την υπέρβαση, το τι της λείπει για να αρχίσει να κερδίζει και τη ζωή στο εξωτερικό, έχοντας μια... ιδιαίτερη ατάκα για πιθανή επιστροφή στην Ελλάδα.

Δεν ήταν λίγοι - και λογικά - όσοι θεωρούσαν πως η Χίμκι πήγαινε στη Μαδρίτη ως... πρόβατο επί σφαγή, λόγω της απουσίας του Αλεξέι Σβεντ. Η ρωσική ομάδα, όμως, στάθηκε εξαιρετικά απέναντι στη Ρεάλ, την πίεσε και την έφερε στα όρια της, μένοντας με... το κρίμα, που δεν πέτυχε μία από τις υπερβάσεις που χρειάζεται για να γίνει διεκδικήτρια της πρόκρισης στα playoffs της Ευρωλίγκα, με το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα να «κυνηγά» στο 1-6, αν και παράλληλα γνωρίζει μια εξαιρετική, αήττητη πορεία στη VTB League, έχοντας να διαχειριστεί μια δύσκολη χρονιά, με τον Ρώσο «αστέρα» ως ηγέτη και μια εντελώς διαφορετική σύνθεση, ιδιαίτερα ως προς την επιλογή των ξένων.

Από μόνο του, όμως, ήταν ενδιαφέρον να δει κανείς πώς ήταν να παίζει χωρίς τον Σβεντ. Ποια είναι και η άποψη του κόουτς Μπαρτζώκα; «Είναι τέτοιο το ταλέντο του στην επίθεση, όπως και η επίδραση στον τρόπο που παίζει η ομάδα, καθώς και το τι είναι για αυτή, που είναι δύσκολο χωρίς αυτόν. Έχουμε, όμως, δυνατότητες και αποδείξαμε στην έδρα της Ρεάλ, ότι μπορούμε να είμαστε συνεπείς και σταθεροί χωρίς αυτόν. Νομίζω, ότι είχαμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε αυτό το ματς, αλλά είχαμε πολύ μέτριο ποσοστό στα τρίποντα. Δημιουργήσαμε πολλά ανοικτά σουτ και για να κερδίσεις εκεί, πρέπει να βάλεις μερικά μεγάλα σουτ. Αυτοί, βέβαια, τα έβαλαν από την πλευρά τους και πήραν αυτοπεποίθηση, ειδικά στα σουτ των Κάρολ και Ρούντι», ανέφερε στο Basketa.gr, που βρέθηκε στο «WiZink Center» για τον αγώνα και εξασφάλισε αποκλειστικά μια συνέντευξη μαζί του, εξηγώντας και το τι στοίχισε την ήττα στις λεπτομέρειες.

Και είναι συνεχόμενο το... κρίμα της Χίμκι, αν σκεφτεί κανείς πως έχει χάσει αρκετά ματς με αυτό τον τρόπο. Ο Έλληνας τεχνικός υπενθυμίζει, άλλωστε, ότι «είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς είμαστε αήττητοι με δύσκολο πρόγραμμα στη VTB League, ενώ στην Ευρωλίγκα ένα καλό ή κακό αποτέλεσμα, μπορεί να διαμορφώσει μια ολόκληρη χρονιά. Χάσαμε, για παράδειγμα, από τρίποντο του Μπαλμπάι, που δεν τον λες και κορυφαίο σουτέρ, ενώ την επόμενη εβδομάδα χάσαμε από τις τρεις βολές, που κέρδισε ο Τζέιμς στο Μιλάνο. Πολλές φορές υπάρχει λανθασμένη εκτίμηση, έλλειψη εμπειρίας, μια κακή άμυνα, ή γενικά κάτι, που φέρνει μια κατάσταση εις βάρος σου. Αν κερδίζαμε, δηλαδή, αυτά τα δύο, θα μπορούσαμε να παίζουμε με διαφορετική αυτοπεποίθηση στα άλλα ματς».

Τι πρέπει να κάνει, λοιπόν, η Χίμκι, για να αρχίσει να κερδίζει; Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δε στέκεται ακριβώς σε αυτό το ζήτημα και προχωρά σε ένα άλλο ουσιώδες θέμα, αυτό του τι πετυχαίνει η Χίμκι εδώ και πολλά χρόνια και πόσο δύσκολο είναι να μένεις ανάμεσα στου κορυφαίους. «Η Χίμκι είναι μια ομάδα με ιστορία 21 ετών και πέρυσι μπήκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα playoffs, αφήνοντας εκτός ομάδες, σαν την Εφές, την Μπαρτσελόνα ή την Αρμάνι και ούσα πολύ ανταγωνιστική στη σειρά με την ΤΣΣΚΑ, παρά τις ήττες. Αυτό ήταν μεγάλο επίτευγμα και δεν είναι εύκολο για αυτή την ομάδα να είναι κάθε χρόνο στις κορυφαίες οκτώ, ούτε ξέρω πολλές ομάδες να έχουν πετύχει τόσα πράγματα με μικρή διάρκεια ζωής ακόμη. Δεν ξέρω, πώς αναλύει καθένας τα δεδομένα, ιδίως όταν βλέπεις έναν παίκτη μας να μπαίνει για μια αρθροσκόπηση, με την εκτίμηση πως θα έμενε εκτός 15 μέρες, αλλά στο τέλος θα μείνει εκτός πέντε μήνες και αναγκαστήκαμε να πάρουμε νέο παίκτη, μιας και το rotation σε αυτό το επίπεδο πρέπει να είναι πολύ βαθύ. Πρέπει, γενικά, να είναι όλα καλά, όπως το πρόγραμμα, η υγεία της ομάδας σου και κάποιες ακόμη καταστάσεις, για να αρχίσεις να κερδίζεις. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, το ότι παίξαμε δύο πολύ κλειστά παιχνίδια με Φενέρ και Ρεάλ εκτός έδρας, δείχνει ότι έχουμε δυνατότητες. Αυτό, που πρέπει να δούμε, είναι το τι λεπτομέρειες πρέπει να βελτιώσουμε στο παιχνίδι μας και την αυτοπεποίθησή μας, για να κερδίζουμε», είπε.

Ο νέος παίκτης ακούει στο όνομα του Γκάρλον Γκριν. Τι πρέπει να περιμένουμε, λοιπόν, από αυτόν; «Καλή άμυνα, ευελιξία μιας και μπορεί να παίξει σε 2-3 διαφορετικές θέσεις, καθώς και καλό spot up σουτ», απαντά ο νέος του προπονητής.

Ο ίδιος, βρίσκεται στην Χίμκι για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, όντας εκείνος, που έστειλε τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στο Final Four του 2016 για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ αμέσως μετά έζησε την «ηλεκτρική καρέκλα», που αντιπροσωπεύει ο πάγκος της Μπαρτσελόνα, μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Τσάβι Πασκουάλ. «Έχω συνηθίσει πια, ήμουν έναν χρόνο στο Κράσνονταρ, ένα στη Βαρκελώνη και τώρα είμαι στη Μόσχα. Τα πράγματα έχουν ως εξής: Πουθενά δεν είναι εύκολα, κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα, οι άνθρωπο πρέπει να σου δείξουν πώς σκέφτονται, για να καταλάβεις κι εσύ πώς σκέφτονται. Είμαι, όμως, ευχαριστημένος, γιατί δουλεύω στο υψηλότερο επίπεδο, είναι το πάθος μου και προσπαθώ να το απολαμβάνω, όσο σκληρό κι αν είναι το πρόγραμμα. Η Ρωσία είναι δύσκολη χώρα, για να ζεις, και για να καταλάβεις, υπάρχουν πολλά ταξίδια πέντε ωρών, για παράδειγμα, με το αεροπλάνο. Πρέπει να ξεπερνάς κάθε φορά μια τεράστια σωματική και πνευματική κόπωση», αναφέρει για τα περίπου τέσσερα χρόνια μακριά από την Ελλάδα

Θέλει, όμως, να γυρίσει; Η αλήθεια είναι, ότι έχει μια ιδιαίτερη απάντηση. «Η χώρα μας είναι φανταστική... για διακοπές. Είμαστε, ίσως, η καλύτερη χώρα. Μπορεί το υπουργείο Τουρισμού να με προσλάβει για διαφημιστή, γιατί όσο λείπω τόσο καταλαβαίνω πόσο όμορφη χώρα έχουμε», είπε χαρακτηριστικά. Δεν χρειάστηκαν, μάλλον, και περισσότερα λόγια...

Στο τέλος, του ζητήθηκε να δώσει μια δική του εκτίμηση για την πορεία των δύο «αιωνίων» στην Ευρωλίγκα. Ο κόουτς Μπαρτζώκας δε θέλησε να προχωρήσει σε βάθος, αναφέροντας πως «δε θα ήθελα να κάνω, γιατί υπάρχουν ειδικότεροι από μένα, για να κρίνουν. Για τον Παναθηναϊκό δεν έχω κάνει πλήρες σκάουτινγκ, ενώ με τον Ολυμπιακό έχουμε παίξει. Είναι, σίγουρα, δύο ομάδες πολύ ισχυρές, που θα κληθούν να διαχειριστούν κρίσεις μέσα στη σεζόν. Υπάρχουν χρονικά περίπου 2-3 στη σεζόν και εξαρτάται πώς θα τις διαχειριστείς και τι επιρροή θα ασκήσει ο περίγυρος, που είναι πολύ σημαντικός στην Ελλάδα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ