21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

«Βασίλισσα» στο τέλος… και χωρίς Ντόντσιτς! (vids)

Η Ρεάλ χρειάστηκε, όπως φάνηκε, να δείξει τον καλό της εαυτό μόλις στο τελευταίο δεκάλεπτο, προκειμένου να ξεπεράσει το «εμπόδιο» της Βαλένθια με 91-72 και να φέρει το ρεκόρ της σε θετικό πρόσημο (7-6), με την ομάδα του Πάμπλο Λάσο να στερείται τον νευρικό Λούκα Ντόντσιτς (αντιαθλητικό φάουλ και τεχνική ποινή) λίγο πριν από το ημίχρονο, αλλά να έχει σωρεία λύσεων, ώστε να βγάλει με άνεση στο τέλος την εντός έδρας υποχρέωση.

Δείχνοντας αποφασιστικότητα στην τέταρτη περίοδο, η Ρεάλ Μαδρίτης μπόρεσε να κάμψει εν τέλει με άνεση την αντίσταση της Βαλένθια, με το τελικό 91-72 ίσως να αδικεί την εικόνα που έδειξαν για 30 λεπτά οι μαχητικές «Νυχτερίδες». Το γεγονός ότι βρίσκονταν κοντά στο σκορ μέχρι εκείνο το σημείο (64-58), ίσως να οφειλόταν και στα... νεύρα του Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος αποβλήθηκε περίπου πέντε λεπτά πριν από το ημίχρονο, καθώς αρχικά χρεώθηκε με αντιαθλητικό φάουλ (αγκωνιά) στον Τίμπορ Πλάις κι έπειτα με τεχνική ποινή, με αποτέλεσμα να πάρει το δρόμο για τα αποδυτήρια. 

Το σημαντικό, βέβαια, ήταν η νίκη για τους «Μερένχες» και αυτή ήρθε έχοντας πέντε «διψήφιους» παίκτες, τους Φακούντο Καμπάτσο (14 π., 8 ασ.), Τζέισι Κάρολ (12 π., 3/6 σουτ), Φελίπε Ρέγιες (12 π., 4 ρ.), Ουόλτερ Ταβάρες (12 π., 5/5 δ.) και Τρέι Τόμπκινς (12 π., 3/4 τρ., 11 ρ.). Η Ρεάλ είχε, λοιπόν, να προβάλει περισσότερες λύσεις, με τους 18 πόντους με 5/10 σουτ, τρία ριμπάουντ, τρεις ασίστ και πέντε κλεψίματα του Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς και τους 13 πόντους του Έρικ Γκριν να μην είναι αρκετοί.

Το παιχνίδι

Η Ρεάλ προσπαθούσε να «χτυπήσει» με την φρόντ-λάιν της, με τους Ταβάρες-Τόμπκινς να παίρνουν αρκετές προσπάθειες, ενώ Βαν Ρόσομ και Ντούμπλιεβιτς προσπαθούσαν να κρατήσουν το σκορ σε ισορροπία. Μέχρι τα τρία λεπτά πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου, το προβάδισμα εναλλασσόταν μεταξύ των δύο πλευρών, ώσπου ένα «ξέσπασμα» των «Μερένχες», με μπροστάρηδες τους Ρέγιες, Ντόντσιτς και Ρέγιες έδωσε «αέρα» έξι πόντων, προχωρώντας στο δεύτερο δεκάλεπτο (24-18). Η διαφορά, εκεί, δεν αυξήθηκε πέραν του +8 για τη «Βασίλισσα», με τον Ρέγιες να ευστοχεί σε σουτ τριών πόντων για το 33-25 στα μέσα της περιόδου, με τους Σαν Εμετέριο-Ντούμπλιεβιτς να οδηγούν τη Βαλένθια σε σερί 0-9, με το οποίο προηγήθηκε στο 17ο λεπτό και προκάλεσε προβληματισμό στον Πάμπλο Λάσο (33-34), σε ένα διάστημα όπου οι παίκτες του ένιωσαν ένα μικρό «πανικό», αφού ο Ντόντσιτς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του και μετά το αντιαθλητικό φάουλ στον Πλάις, αποβλήθηκε βλέποντας να του χρεώνεται τεχνική ποινή. Η λύση ήρθε από τον Κάρολ και η Ρεάλ πήγε προηγούμενη στα αποδυτήρια σε απόσταση καλαθιού (43-41).

Το ότι θα ήταν... κακός μπελάς η Βαλένθια, φάνηκε και στην τρίτη περίοδο, με τον Ντούμπλιεβιτς να συνεχίζει το «σόου» του και τον Βίβες να βάζει στις αρχές του δεκαλέπτου μπροστά την ομάδα του (47-48), με τον ίδιο παίκτη να δείχνει πως οι «Νυχτερίδες» ήταν ικανές για μία σπουδαία απόδραση (51-53 στο 25'). Κάπου εκεί, ένα νέο «ξέσπασμα» ακολούθησε για τη Ρεάλ, με τον Καμπάτσο να «κόβει» και τον Ταβάρες να «ράβει», ώστε οι γηπεδούχοι να πάρουν πάλι τον πρώτο λόγο, πριν εισέλθουν οι δυο τους στο καθοριστικό τελευταίο δεκάλεπτο (64-58). Εκεί, ο Τόμπκινς και ο Ρέγιες ανέλαβαν να αυξήσουν περαιτέρω τη διαφορά, ο πρώτος με τα μακρινά του σουτ και ο δεύτερος... με την πονηριά του, αφού σε δύο φάσεις ήταν η κύρια αιτία να υποπέσει σε τρία ομαδικά φάουλ η Βαλένθια (το δεύτερο με τεχνική ποινή στον Μαρτίνεθ), με αποτέλεσμα ένα ασφαλές +13 πριν από το τάιμ άουτ των φιλοξενουμένων (77-64 στο 34'). Το υπόλοιπο του αγώνα αποδείχθηκε διαδικαστικού χαρακτήρα, με τη Βαλένθια να σηκώνει... τα χέρια ψηλά και να δέχεται 14 πόντους στα τελευταία έξι λεπτά.

Δεκάλεπτα: 24-18, 43-41, 64-58, 91-72

Παίκτης-κλειδί: Η Ρεάλ εμφάνισε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, στους οποίους δε βρίσκεται ο Λούκα Ντόντσιτς (6 π.), αφού δεν πρόλαβε λόγω της αποστολής του. Αυτός που ξεχώρισε, ήταν ο Τρέι Τόμπκινς, ο οποίος έδωσε το «σύνθημα» με τα μακρινά του σουτ, ώστε η ομάδα του να απλοποιήσει την κατάσταση στο τέλος. Είχε, μάλιστα, double double 12 πόντων και 11 ριμπάουντ.

Με τη γλώσσα των αριθμών: Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η πεντάδα παικτών που σημείωσαν 12-14 πόντους χωρίς Ντόντσιτς, ήταν εξαιρετικά σημαντική για την επικράτηση των «Μπλάνκος». Το ίδιο καθοριστική, ήταν η διαφορά επτά κατοχών που είχε υπέρ της η Ρεάλ, μετρώντας τέσσερα παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ (9 έναντι 5, με τον Ρέγιες να κερδίζει τρία) και τρία λιγότερα λάθη (15 έναντι 18, με τον Βαν Ρόσομ να υποπίπτει σε 4)

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ