26.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Βίοι αντίθετοι σε φόντο πράσινο (vids, pics)

Οι ιστορίες που μπορούν να ειπωθούν για τις μεταξύ τους αναμετρήσεις δεν είναι και λίγες. Κανένας φίλος είτε του Παναθηναϊκού, είτε της Ουνικάχα Μάλαγα μπορεί να ξεχάσει κάποιες από αυτές που κρίθηκαν στο δευτερόλεπτο. Ειδικά διά χειρός Διαμαντίδη, ο οποίος έχει και τη δική του ξεχωριστή σχέση με την ισπανική ομάδα, αφού απέναντί της έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με το τριφύλλι. Στο σήμερα πάντως οι δύο... πράσινες δείχνουν να ακολουθούν αντίθετες πορείες: Στο 6-3 και στην τρίτη θέση ο Παναθηναϊκός, στο 3-6 και την 14η θέση η Ουνικάχα Μάλαγα. Όλα αυτά μέχρι το αποψινό τζάμπολ στο ΟΑΚΑ (1/12, 21.00, Novasports).

Ναι μεν, αλλά...

Ο Τσάβι Πασκουάλ δεν ξεγελιέται από το ρεκόρ της ισπανικής ομάδας, ούτε από τις απουσίες που έχει (Γκιόργκι Σερμαντίνι, Άνταμ Βαζίνσκι). Ισπανός άλλωστε και ο ίδιος, γνωρίζει πολύ καλά μετά από τόσα χρόνια, πως η Ουνικάχα Μάλαγα και πληγωμένη μπορεί να κάνει ζημιές. Όπως και ο Ζοάν Πλάθα, ο κύριος με το μούσι, τα βιβλία (έχει γράψει και ο ίδιος να μην ξεχνιόμαστε) και τη θητεία του ως φρουρός σε φυλακές για πολλά χρόνια, που έχει πετύχει πολλά. Όπως το επαναφέρει την ομάδα στην Ευρωλίγκα μέσα από την κατάκτηση του EuroCup απέναντι στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανίας, Βαλένθια.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού πάντως έχει χτυπήσει το... καμπανάκι στους παίκτες του και περιμένει συγκέντρωση και υπομονή, καθώς και αυτοί που θα πατήσουν παρκέ αύριο από την Ουνικάχα Μάλαγα και μπάσκετ ξέρουν και να τρέξουν το γήπεδ ξέρουν και να σκοράρουν –ποικιλοτρόπως μάλιστα- γνωρίζουν. Οπότε και ο Πασκουάλ θέλει πειθαρχία, συγκέντρωση, άμυνα και μεγαλύτερη προσπάθεια στα ριμπάουντ, αφού η συλλογή επιθετικών ριμπάουντ ανήκει στα... χόμπι των παικτών του Πλάθα.

Το απόρθητο του ΟΑΚΑ ασφάλεια και πρόκληση

Μεγάλος σύμμαχος για τον Παναθηναϊκό θα είναι φυσικά το ΟΑΚΑ. Απόρθητο μέχρι τώρα. Κάτι που λειτουργεί ως «ασφάλεια» για την ελληνική ομάδα, λειτουργεί ως κίνητρο για την ισπανική. Και ο Ρέι ΜακΚάλουμ δεν έχει θέμα να το παραδεχθεί: «Θα πρέπει να παίξουμε σε υψηλό επίπεδο για να προσπεράσουμε την δύσκολη ατμόσφαιρα που θα συναντήσουμε στο ΟΑΚΑ και μια τόσο καλή ομάδα.

Ξέρουμε πως είναι δυνατοί στο σπίτι τους και πως δεν έχουν γνωρίσει ήττα ακόμη εκεί, αλλά είναι κι αυτό μια πρόκληση για εμάς: Να είμαστε οι πρώτοι που θα νικήσουμε στο ΟΑΚΑ. Ξέρω αρκετούς από τους παίκτες τους και ξέρω πως έχουν εξαιρετική ομάδα. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι».

Μια ντουζίνα χρόνια από την τελευταία νίκη στο ΟΑΚΑ

Η αλήθεια πάντως είναι πως ο ΜακΚάλουμ δεν ξέρει όλη την ιστορία. Μιλάει για το φετινό ρεκόρ του Παναθηναϊκού, αλλά ίσως δεν ξέρει πως έχουν περάσει ήδη μια ντουζίνα χρόνια από τότε που η Ουνικάχα Μάλαγα νίκησε στο ΟΑΚΑ.

Συνολικά ο Παναθηναϊκός έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι στην προϊστορία: 16 νίκες σε 22 αγώνες και ένα ρεκόρ 10-1 στο ΟΑΚΑ.  Για να βρείτε αυτό το «1» στην προϊστορία θα πρέπει ανατρέξετε στον Απρίλιο του 2006.

Την περίοδο 2015-16 στο Top16 o Νικ Καλάθης είχε αφήσει το παρκέ με double double (10 πόντους και 10 ασίστ) βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στο 58-76 εκτός έδρας, στην τελευταία μέχρι σήμερα αναμετρήση των δύο.

Η Ουνικάχα Μάλαγα έχει το δικό της ρεκόρ με 17 εύστοχα τρίποντα απέναντι στο τριφύλλι τον Μάρτιο του 2009. Για την ακρίβεια 17/36, ένα ποσοστό 47,2%, που και πάλι όμως δεν της επέτρεψε να φύγει νικήτρια από το ΟΑΚΑ, αφού ο Παναθηναϊκός είχε πάρει τη νίκη με 103-95. Και ένα 17-9 στην παράταση.

Και ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτό με την υπογραφή του Δημήτρη Διαμαντίδη...

Σκοντάψαμε σε γνωστές φυσιογνωμίες

Το πιο οικείο πρόσωπο στους Έλληνες φιλάθλους από το ρόστερ της Ουνικάχα Μάλαγα είναι σίγουρα ο Γκιόργκι Σερμαντίνι. Ο Γεωργιανός σέντερ είχε έρθει στη χώρα μας για τον Παναθηναϊκό το 2008, πανηγύρισε την Ευρωλίγκα το 2009 και την περίοδο 2009-10 ήταν συμπαίκτης με τον Νικ Καλάθη. Λίγα χρόνια αργότερα ήταν συμπαίκτης με τον Ματ Λοτζέσκι στον Ολυμπιακό (2013-14), ενώ πέρυσι ήταν στην ίδια ομάδα με τον Θανάση Αντετοκούνμπο στην ΜόραΜπανκ Ανδόρρα.

Τη φανέλα της Ουνικάχα Μάλαγα έχει φορέσει για λίγους μήνες ο Τζέιμς Γκιστ, αφού τον Δεκέμβριο του 2012 έγινε ανταλλαγή με τον Άντι Πάνκο. Έχει διατελέσει συμπαίκτης στην ισπανική ομάδα με τον Αλμπέρτο Ντίαθ. Και ο Κέι Σι Ρίβερς θα βρει ένα οικείο πρόσωπο στην... απέναντι πλευρά, καθώς με τον Τζέιμς Ογκουστίν ήταν συμπαίκτες στην Χίμκι (2012-13).

Και αριθμούς έχουμε

Ο Νικ Καλάθης θα μπει στο παρκέ όντας πρώτος στη λίστα των καλύτερων πασέρ της Ευρωλίγκας με 7,4 μέσο όρο και πέμπτος στην αξιολόγηση (17,3 μ.ο.).

Ο Ματ Λοτζέσκι χρειάζεται 26 πόντους για να φτάσει τους 1000 στην Ευρωλίγκα.

Ο Κέι Σι Ρίβερς έχει ευστοχήσει σε τουλάχιστον ένα τρίποντα στα 13 από τα τελευταία 14 παιχνίδια του στην Ευρωλίγκα. Ενώ ο Καλάθης έχει από τουλάχιστον ένα κλέψιμο στα τελευταία 10. Και ο Κρις Σίνγκλετον έχει ευστοχήσει σε τουλάχιστον ένα τρίποντο στα τελευταία οχτώ παιχνίδια στη διοργάνωση.

Σε ότι αφορά τους Ισπανούς τώρα... Ο ΡέιΜακΚάλουμ είναι ο μοναδικός παίκτης που είχε θέση στην αρχική πεντάδα στα εννέα προηγούμενα παιχνίδια.  Ο Τζέιμς Ογκουστίν είναι δεύτερος σε ευστοχία στα σουτ δύο πόντων στην Ευρωλίγκα με ποσοστό 73,8% και απέχει 21 ριμπάουντ από τα 500.

Και κάτι τελευταίο, αλλά σημαντικό. Οι διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι οι Ρίζικ (Ουκρανία), Χόρντοβ (Κροατία), Ζαμοϊσκι (Πολωνία).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ