27.1 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Αυτοί ξέρουν από φάιναλ φορ! (pics)

Το Basketball Champions League διανύει μόλις τον δεύτερο χρόνο της ζωής του και ως νέα διοργάνωση δεν έχει παρελθόν και ιστορία. Το φάιναλ φορ ως θεσμός στην Ευρώπη, όμως, έχει. Και η συμμετοχή σε αυτό, είτε διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωλίγκας είτε του Eurocup, αποτελεί ένα είδος παράσημου για όποιον παίκτη τα έχει καταφέρει και μια σημαντική ένδειξη εμπειρίας από τέτοιου είδους αγωνιστικές καταστάσεις. Και καθώς η εμπειρία είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο σε τέτοιες διοργανώσεις, αναζητήσαμε σε ποιο βαθμό οι παίκτες των τεσσάρων φιναλίστ του επικείμενου φάιναλ φορ της Αθήνας έχουν παραστάσεις από ένα φάιναλ φορ.

Η μοναδική ομάδα που δεν έχει καθόλου εικόνα από ένα φάιναλ φορ είναι η Λούντβιγκσμπουργκ. Όλοι οι παίκτες της θα βρεθούν για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο αθλητικό ραντεβού. Αντίθετα οι άλλες τρεις φιναλίστ έχουν σχεδόν ισόποση εμπειρία, υπό την έννοια ότι διαθέτουν στα ρόστερ τους περίπου τον ίδιο αριθμό παικτών με συμμετοχή έστω και σε ένα φάιναλ φορ.

Ο πιο έμπειρος από όλους είναι ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, που ως παίκτης του Ολυμπιακού έφτασε με την ομάδα του σε τρία φάιναλ φορ Ευρωλίγκας. Η ατυχία του, ωστόσο, δεν του επέτρεψε να παίξει παρά μόνο σε ένα από αυτά. Σε εκείνο του Παρισιού το 2010, οπότε με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη ο Ολυμπιακός είχε φτάσει ως τον τελικό, όπου έχασε από την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ. Ο Βασιλόπουλος έπαιξε 7' στον ημιτελικό με την Παρτιζάν κι άλλα 10' στον τελικό, χωρίς να πετύχει πόντο. Στα άλλα δύο φάιναλ φορ ο διεθνής φόργουορντ ήταν μέλος της ομάδας, αλλά λόγω των σοβαρών τραυματισμών που αντιμετώπισε, δεν αγωνίστηκε. Ούτε το 2009 στο Βερολίνο, όπου ο Ολυμπιακός έχασε στον ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό, ούτε το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ολυμπιακός κέρδισε τον τίτλο στον αλησμόνητο τελικό με την ΤΣΣΚΑ και ο Βασιλόπουλος, τιμής ένεκεν, σήκωσε την κούπα μαζί με τους Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη.

Από την ΑΕΚ παραστάσεις από φάιναλ φορ έχουν άλλοι δύο παίκτες. Ο Ντούσαν Σάκοτα έπαιξε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας το 2005 στη Μόσχα με τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κερδίζοντας την τρίτη θέση. Στον χαμένο ημιτελικό με τη Μακάμπι ήταν εκτός 12άδας, αλλά στον μικρό τελικό με την ΤΣΣΚΑ έπαιξε 15' και σκόραρε 5 πόντους. Ο Σάκοτα ανήκε στον Παναθηναϊκό και το 2007, οπότε αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, όμως ήταν εκτός 12άδας και στα δύο παιχνίδια του φάιναλ φορ της Αθήνας.

Μαζί με τον Σάκοτα αυτές τις δύο χρονιές ανήκε στον Παναθηναϊκό και ο Βασίλης Ξανθόπουλος, αλλά ο Ομπράντοβιτς δεν τον είχε μαζί του ούτε στη Μόσχα ούτε στην Αθήνα. Όμως ο διεθνής γκαρντ έμελλε ως παίκτης του Πανελληνίου να πάρει μέρος στο φάιναλ φορ του Eurocup του 2010, που έγινε στη Βιτόρια της Ισπανίας. Ο Πανελλήνιος του Ηλία Ζούρου έχασε και τα δύο παιχνίδια μένοντας τέταρτος και ο Ξανθόπουλος έπαιξε μόλις 2 λεπτά στον ημιτελικό με τη Βαλένθια και 9 λεπτά σκοράροντας 5 πόντους στον μικρό τελικό με το Μπιλμπάο.

Η ΑΕΚ έχει στη σύνθεσή της ακόμα δύο παίκτες που αγωνίστηκαν σε ομάδες οι οποίες έφτασαν σε φάιναλ φορ, αλλά οι ίδιοι δεν πήραν μέρος σε αυτά. Ο Δημήτρης Μαυροειδής ανήκε στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2012-13 που με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο φάιναλ φορ του Λονδίνου, όμως ο ίδιος ήταν εκτός 12άδας. Το ίδιο συνέβη και με τον Βασίλη Καββαδά, που ανήκε στον Ολυμπιακό του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος έχασε στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας του 2015 από τη Ρεάλ, αλλά ο ίδιος δεν αγωνίστηκε καθόλου στη Μαδρίτη.

ΜΟΥΡΘΙΑ

Η Μούρθια έχει τρεις παίκτες οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν δοκιμάσει την εμπειρία της συμμετοχής σε ένα φάιναλ φορ. Ο Μπραντ Όλεσον έπαιξε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας το 2014 στο Μιλάνο με την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ. Στον χαμένο ημιτελικό με τη Ρεάλ έπαιξε 27' και σκόραρε 8 πόντους, ενώ στον νικηφόρο μικρό τελικό με την ΤΣΣΚΑ σκόραρε επίσης 8 πόντους, αλλά σε 22' λεπτά συμμετοχής.

Ο Βίτορ Φαβεράνι συμμετείχε με τη Βαλένθια του Βέλιμιρ Περάσοβιτς στο φάιναλ φορ του Eurocup, που το 2012 έγινε στη Μόσχα. Έφτασε ως τον τελικό, όπου έχασε από την Χίμκι παίζοντας μόλις 10' και σκοράροντας 4 πόντους, ενώ στο νικηφόρο ημιτελικό με τη Λιέτουβος Ρίτας είχε 10 πόντους σε 23' συμμετοχής. Ο Φαβεράνι ανήκε στη Βαλένθια και την επόμενη σεζόν (2012-13) όταν αυτή έφτασε στον διπλό ημιτελικό (καθώς καταργήθηκε το φάιναλ φορ) με την Κουμπάν του Νικ Καλάθη, αλλά δεν αγωνίστηκε καθόλου, διότι ήταν τραυματίας.

Ο Άλεξ Ουρτασούν, τέλος, είναι ο μόνος από όλους τους φιναλίστ της Αθήνας, που έχει πάρει μέρος σε φάιναλ έιτ! Το διοργάνωνε για ένα μικρό διάστημα το Eurocup και σε αυτό του 2008 συμμετείχε και Ουρτασούν ως παίκτης της Βαλένθια του Φώτη Κατσικάρη! Δεν έπαιξε, όμως, καθόλου, παρότι ήταν στη 12άδα, διότι ο Έλληνας τεχνικός δεν τον χρησιμοποίησε καθόλου στον πρώτο αγώνα με την Μπανταλόνα, η οποία νίκησε και η Βαλένθια φυσικά αποκλείστηκε. Ο Ουρτασούν ανήκε στη Βαλένθια και τη σεζόν 2004-05 όταν αυτή έφτασε στον διπλό ημιτελικό του Eurocup με τη Λιέτουβος Ρίτας, αλλά δεν είχε παίξει σε κανένα από τα δύο παιχνίδια. 

ΜΟΝΑΚΟ

Εμπειρίες από φάιναλ φορ έχουν στη Μονακό όσοι παίκτες έμειναν στο ρόστερ από την περσινή ομάδα, η οποία έπαιξε στο παρθενικό φάιναλ φορ του Basketball Champions League στην Τενερίφη και πήρε την τρίτη θέση. Δηλαδή οι Αμαρά Σι, Σεργκέι Γκλαντίρ και ο Γιακούμπα Ουαταρά, ο οποίος επέστρεψε πριν από μερικές μέρες στο Πριγκιπάτο από τη G-League, όπου δοκίμασε να παίξει φέτος.

Υπάρχει, ωστόσο, και ο Πολ Λακόμπ, ο οποίος το 2016 έπαιξε με τη Στρασμπούρ του Βενσάν Κολέ στον μονό τελικό του Eurocup, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Η Στρασμπούρ έχασε από την γηπεδούχο Γαλατασαράι και ο Λακόμπ έπαιξε 16 λεπτά σημειώνοντας 5 πόντους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ