23.2 C
Athens
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2024

Από το κολέγιο στο ΝΒΑ

Ψάχνοντας να βρουν έναν τρόπο να ανακάμψουν μετά την αποχώρηση του ΛεΜπρόν Τζέιμς, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς στράφηκαν στην αγορά του NCAA. Και προσέλαβαν ως πρώτο προπονητή τον Τζιμ Μπεϊλέιν, που έχει να παρουσιάσει σπουδαίο έργο ως προπονητής του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδα από το ΝΒΑ αποφασίζει να εμπιστευτεί προπονητή από τα κολέγια. Είναι αρκετοί οι προπονητές που τα τελευταία 25 χρόνια έχουν κάνει αυτή τη διαδρομή από το NCAA στο ΝΒΑ. Ανάμεσά τους φυσικά είναι και ο Ρικ Πιτίνο...

Πι Τζέι Καρλέσιμο

Δούλεψε για 12 χρόνια στο Σίτον Χολ αναγεννώντας την ομάδα του, την οποία οδήγησε έξι φορές στο τελικό τουρνουά και μία φορά στο φάιναλ φορ και στον τελικό του NCAA (το 1989, οπότε έχασε από το Μίσιγκαν). Το 1994 οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς τον εμπιστεύτηκαν και τον κράτησαν επί μία τριετία, στη διάρκεια της οποίας τους οδηγούσε σταθερά στα πλέι οφ, όχι όμως πιο πέρα από τον πρώτο γύρο. Στη συνέχεια πέρασε από τους Ουόριορς και τους Σιάτλ Σουπερσόνικς χωρίς να πετύχει κάτι ιδιαίτερο, ενώ το μεγαλύτερο... κατόρθωμά του ως προπονητής του ΝΒΑ ήταν η... σφαλιάρα που δέχθηκε σε μια προπόνηση από τον Λατρέλ Σπρίουελ όταν δούλεψε στους Ουόριορς.
Ρεκόρ στο ΝΒΑ: 239-315

Τζον Καλιπάρι

Πριν αναδειχθεί σε θρύλο του κολεγιακού μπάσκετ σε αυτές τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, υπήρξε πετυχημένος προπονητής στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης από το 1988 ως το 1996. Και τότε ήταν που οι Νιου Τζέρσεϊ Νετς αποφάσισαν να του δώσουν την ευκαιρία να δοκιμάσει στο ΝΒΑ. Τον προσέλαβαν το καλοκαίρι του 1996 προσφέροντάς του συμβόλαιο για πέντε χρόνια, από τα οποία ωστόσο εξάντλησε μόνο τα δύο και... κάτι. Οι Νετς τον απέλυσαν στις αρχές της σεζόν 1998-99, καθώς είχε αποτύχει να επιβληθεί στος βετεράνους παίκτες της ομάδας και να παρουσιάσει κάποιο καλό αποτέλεσμα στο γήπεδο. Το 2000 επέστρεψε στο NCAA με το πανεπιστήμιο του Μέμφις, το οποίο αναγέννησε αγωνιστικά και το οδήγησε στο φάιναλ φορ του 2008 (με Ντέρικ Ρόουζ), και το 2009 πήγε στο Κεντάκι, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα και με το οποίο έχει σαρώσει τα πάντα.
Ρεκόρ στο ΝΒΑ: 72-112

Ρικ Πιτίνο

Ο σημερινός προπονητής του Παναθηναϊκού έχει κάνει δύο φορές το δρομολόγιο NCAA-NBA. Το 1987 άφησε το Πρόβιντενς και πήγε στους Νιου Γιορκ Νικς, όπου έμεινε για δύο χρόνια, είχε ρεκόρ 90-74 και τους οδήγησε στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας, πριν επιστρέψει στο κολεγιακό πρωτάθλημα και το Κεντάκι, στο οποίο έφτιαξε την πρώτη μεγάλη ομάδα της καριέρας του. Η επιτυχημένη παρουσία του στον πάγκο των Ουάιλντκατς οδήγησε τους Μπόστον Σέλτικς στην απόφαση να του εμπιστευτούν όχι μόνο τη θέση του προπονητή, αλλά και αυτή του προέδρου το καλοκαίρι του 1997. Στη Βοστόνη έμεινε για 3,5 χρόνια χωρίς να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2001 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς επέστρεψε στο NCAA και το Λούιβιλ, το οποίο εκτόξευσε στην κορυφή.
Ρεκόρ στο ΝΒΑ: 192-220

Τιμ Φλόιντ

To καλοκαίρι του 1998 οι Μπουλς τον εμπιστεύτηκαν για την επόμενη μέρα της αποχώρησης του Μάικλ Τζόρνταν και του Φιλ Τζάκσον, αυτών δηλαδή που έχτισαν τη μεγάλη δυναστεία στο Σικάγο. Ήταν άδικο γι' αυτόν, δεν θα μπορούσε ποτέ να φτιάξει μια ομάδα η οποία θα είχε τη δυνατότητα σύγκρισης με την παρέα του Τζόρνταν, όσο καλή παρουσία κι αν είχε πριν στον πάγκο του Αϊόβα Στέιτ. Φυσικά απέτυχε. Στα τρία χρόνια που έμεινε στο Σικάγο δεν κατάφερε να αποτρέψει τη βύθιση των Μπουλς στην ανυποληψία, ενώ στη συνέχεια δούλεψε για μία σεζόν στους Νιου Ορλίνς Χόρνετς, πριν επιστρέψει το 2005 στο πανεπιστήμιο της Σάουθερν Καλιφόρνια.
Ρεκόρ στο ΝΒΑ: 90-231

Λον Κρούγκερ

Μετά από μια καλή καριέρα στα πανεπιστήμια της Φλόριντα αρχικά και στη συνέχεια του Ιλινόις τη δεκαετία του 1990, αποδέχθηκε την πρόσκληση των Ατλάντα Χοκς το καλοκαίρι του 2000 και δοκίμασε την τύχη του στο ΝΒΑ. Δεν κατάφερε τίποτα. Οι Χοκς παρέμειναν στα χαμηλά στρώματα της κατάταξης και στο ξεκίνημα της τρίτης του χρονιάς στον πάγκο τους, τον απέλυσαν και τον υποχρέωσαν να επιστρέψει στο NCAA, όπου τα πάει πολύ καλύτερα. Πρώτα πήγε στο UNLV και από το 2011 και μετά είναι προπονητής του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.
Ρεκόρ στο ΝΒΑ: 69-122

Λέοναρντ Χάμιλτον

Όλη του τη ζωή κοουτσάρει στο NCAA. Εξαίρεση μόνο αποτελεί η σεζόν 2000-01, οπότε αποδέχθηκε την πρόταση των Ουίζαρντς να καθήσει στον πάγκο της ομάδας της Ουάσιγκτον. Απέτυχε παταγωδώς και το καλοκαίρι του 2001 επέστρεψε στο NCAA και το Φλόριντα Στέιτ, όπου είναι μέχρι και σήμερα ο προπονητής.
Ρεκόρ στο ΝΒΑ: 19-63

Μάικ Μοντγκόμερι

Μετά από 18 πετυχημένα χρόνια στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς τον προσέλαβαν το καλοκαίρι του 2004 μετά από εισήγηση του πρώην αστέρα τους, Κρις Μάλιν, ο οποίος είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου. Ο Μοντγκόμερι δεν κατάφερε να φέρει νέον αέρα στους Ουόριορς. Δεν κατάφερε να τους οδηγήσει στα πλέι οφ και μετά από δύο χρόνια έφυγε και επέστρεψε στο NCAA και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Ρεκόρ στο ΝΒΑ: 68-96

Ρέτζι Θίους

O πρώην παίκτης του Άρη ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στο πλευρό του Ρικ Πιτίνο στο πανεπιστήμιο του Λούιβιλ και μετά από δύο καλά χρόνια ως πρώτος προπονητής στο Νιου Μέξικο Στέιτ έπεισε τους Σακραμέντο Κινγκς να τον εμπιστευτούν το καλοκαίρι του 2007. Άλλωστε ως παίκτης είχε κάνει αξιόλογη καριέρα στο ΝΒΑ. Η πρώτη σεζόν του στο Σακραμέντο ήταν αξιοπρεπής, αν και η ομάδα έμεινε εκτός πλέι οφ, όμως η δεύτερη άρχισε καταστροφικά. Με ρεκόρ 6-18 στα πρώτα 24 παιχνίδια της περιόδου 2008-09, δεν μπορούσε να μείνει περισσότερο και η προπονητική του καριέρα στο ΝΒΑ ολοκληρώθηκε άδοξα. Μέχρι πρότινος ήταν προπονητής του Cal State στο NCAA.
Ρεκόρ στο ΝΒΑ: 44-62.

Μπραντ Στίβενς

Το παιδί-θαύμα του κολεγιακού μπάσκετ μετέτρεψε το άσημο Μπάτλερ σε υπερδύναμη, καθώς το οδήγησε δύο συνεχόμενες σεζόν στον τελικό του φάιναλ φορ του NCAA (2010, 2011). Έχασε και τις δύο, όμως έφτιαξε το όνομά του και οδήγησε τους Μπόστον Σέλτικς στην απόφαση να του εμπιστευτούν τον πάγκο τηε θρυλικής ομάδας τους το καλοκαίρι του 2013. Στη Βοστόνη ο Στίβενς κατέρριψε το μύθο, που θέλει τους προπονητές που προέρχονται από το NCAA να μην τα καταφέρνουν καλά στο ΝΒΑ. Αυτά τα έξι χρόνια έχει καταφέρει να δώσει πίσω στους Σέτλικς σημαντικό μέρος της αίγλης που είχαν τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ πέρυσι έχασαν στον έβδομο αγώνα των τελικών της Ανατολής από τους Καβαλίερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Φέτος πάντως δεν τα κατάφεραν τόσο καλά, αφού έπεσαν πάνω στους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Ρεκόρ στο ΝΒΑ: 270-222.

Φρεντ Χόιμπεργκ

Μετά από σημαντική καριέρα ως παίκτης στο ΝΒΑ, έφτιαξε το όνομά του ως προπονητής στο πανεπιστήμιο Αϊόβα Στέιτ, στο οποίο είχε φοιτήσει και ο ίδιος. Το οδήγησε για πρώτη φορά στη ιστορία του στο τελικό τουρνουά του NCAA τo 2012 και γενικώς είχε να παρουσιάσει μια ιδιαίτερα παραγωγική πενταετία (υπήρξε για ένα διάστημα και προπονητής του Γιώργου Τσαλμπούρη), που ανάγκασε τους Σικάγο Μπουλς να τον εμπιστευτούν. Ανέλαβε τις τύχες τους το καλοκαίρι του 2015, το 2017 τους οδήγησε στα πλέι οφ, ωστόσο η φετινή σεζόν δεν πήγε καθόλου καλά και τον Δεκέμβριο απολύθηκε. Πριν από λίγο καιρό επέστρεψε στο NCAA αναλαμβάνοντας τις τύχες της ομάδας του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα.
Ρεκόρ στο ΝΒΑ: 115-155

Μπίλι Ντόνοβαν

Στα 21 χρόνια που κοουτσάρισε την ομάδα του πανεπιστημίου της Φλόριντα (1996-2015) κέρδισε τα πάντα. Δύο συνεχόμενους τίτλους στο NCAA (2006, 2007), αναρίθμητες ατομικές και ομαδικές διακρίσεις, ενώ κοουτσάρισε πολλούς μεγάλους παίκτες, ανάμεσα στους οποίους τον Νικ Καλάθη και τον Σκότι Ουίλμπεκιν. Είχε αγγίξει το ταβάνι του και το καλοκαίρι του 2ο15 θέλησε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, οπότε η ευκαιρία που του πρόσφεραν οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ ήρθε τη κατάλληλη στιγμή. Ως προπονητής στο ΝΒΑ δεν τα πάει άσχημα. Κάθε χρόνο έκτοτε παίζει στα πλέι οφ, όμως μόνο την πρώτη σεζόν του, με Ντουράντ και Ουέστμπρουκ στην ομάδας, προχώρησε πέρα από τον πρώτο γύρο. 
Ρεκόρ στο ΝΒΑ: 199-129.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ