28.1 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Από τον Ζήση στον Σαντ Ρος

Το καλοκαίρι του 2005 ο Δημήτρης Φιλίππου, που είχε το μάνατζμεντ της ΚΑΕ ΑΕΚ για λογαριασμό του μεγαλομετόχου πατέρα του, Γιάννη, έπαιρνε την απόφαση να πωλήσει στην Μπενετόν Τρεβίζο τον Νίκο Ζήση. Η συμφωνία υπογράφηκε σε ξενοδοχείο της Πράγας από τον τότε γενικό διευθυντή της ΚΑΕ, Κώστα Κώτση, και τον general manager της Μπενετόν, Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι, και απέφερε στα ταμεία της ΑΕΚ ένα ποσό της τάξης των 350.000 Ευρώ. 

Αυτά ήταν τα τελευταία χρήματα που έβγαλε η ΑΕΚ από πώληση παίκτη της. Μέχρι σήμερα που θα εισπράξει 500.000 Ευρώ από την παραχώρηση του Χάουαρντ Σαντ Ρος στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το επαγγελματικό μπάσκετ έχει και επιχειρηματική διάσταση, επομένως τίθενται υπό κρίση οι κινήσεις που γίνονται και σε αυτό το πεδίο. Πριν από 15 χρόνια τα δεδομένα ήταν διαφορετικά σε σχέση με τα σημερινά.

Η ΑΕΚ ανήκε τότε στην ελίτ της Ευρώπης, συμμετέχοντας στην Ευρωλίγκα, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος. Πώλησε έναν Έλληνα παίκτη, νεαρό ακόμα τότε και πολλά υποσχόμενο, βασικό στέλεχος της πρωταθλήτριας Ευρώπης Εθνικής Ελλάδας. Έναν παίκτη, στον οποίον είχε επενδύσει πάρα πολλά χρήματα. Όχι μόνο για να τον αποκτήσει με μεταγραφή από τη ΧΑΝΘ, αλλά και για να τον εκπαιδεύσει και να τον μετατρέψει σε έναν καλό επαγγελματία καλαθοσφαιριστή και μελλοντικό ηγέτη της.

Η μεταπωλητική αξία του Ζήση ήταν πολύ μεγαλύτερη από 350.000 Ευρώ, σε μια εποχή μάλιστα που στην Ευρώπη δίνονταν ακόμα λεφτά για να γίνουν μεταγραφές. Δυο χρόνια αργότερα, για παράδειγμα, η ΤΣΣΚΑ είχε πληρώσει στον Παναθηναϊκό ένα εκατομμύριο Ευρώ για να κάνει δικό της τον Ραμούνας Σισκάουσκας. Όμως ο Δημήτρης Φιλίππου έπρεπε τότε να διαχειριστεί μεγάλα οικονομικά ανοίγματα στην ΑΕΚ. Πήρε τα 350 χιλιάρικα και μπάλωσε αρκετές "τρύπες", ωστόσο η ουσία δεν αλλάζει. Η ΑΕΚ εισέπραξε από την πώληση του Ζήση πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που είχε δαπανήσει γι' αυτόν. Και βγήκε χαμένη.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η ΑΕΚ, έχοντας προηγουμένως καταστραφεί, προσπαθεί να βρει ξανά το δρόμο της προς την ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά ακόμα παίζει σε μια διοργάνωση που είναι υποδεέστερη αγωνιστικά και εμπορικά από την Ευρωλίγκα. Λεφτά στην Ευρώπη για μεταγραφές δίνονται πλέον σπάνια, αφού δεν υπογράφονται πολυετή συμβόλαια και είναι πιο εύκολο για τους παίκτες να υπογράφουν ως ελεύθεροι στις ομάδες. Κι ο Σαντ Ρος δεν είναι Ζήσης.

Είναι ένας πολύ καλός ξένος παίκτης, για τον οποίον όμως η ΑΕΚ δεν έχει ξοδέψει παραπάνω από 300 χιλιάρικα, όσο κόστιζε το συμβόλαιό του από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι σήμερα. Θα πάρει 500 παραχωρώντας τον στην ΤΣΣΚΑ. Το deal είναι απολύτως συμφέρον για την ΑΕΚ από επιχειρηματικής άποψης.

Και δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Μάκη Αγγελόπουλο, επειδή το έκανε. Όχι μόνο γιατί έβγαλε κέρδος από τον Κουβανό - για να το πούμε και λίγο... αγοραία - αλλά και διότι σε μια εποχή που δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά στην ευρωπαϊκή μπασκετική αγορά, έβαλε στα ταμεία της ΑΕΚ μισό εκατομμύριο Ευρώ. Από έναν παίκτη επιπέδου Ευρωλίγκας, ο οποίος ήταν θαύμα που ήρθε στην ΑΕΚ του BCL το καλοκαίρι του 2018 και επίσης θαύμα που έμεινε παραπάνω από μία σεζόν σε αυτήν. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα του Μάκη Αγγελόπουλου, που έφερε έναν τέτοιον παίκτη στην ομάδα και έβγαλε και λεφτά από αυτόν.

Αγωνιστικά η ΑΕΚ χάνει πολλά. Δεν χωρά καμία αμφιβολία γι' αυτό. Ο Σαντ Ρος ήταν ο MVP της ως τώρα, ένας παίκτης που έκανε πολύ καλά ένα σωρό δουλειές στο γήπεδο, ένας παίκτης που είχε λύσει τα χέρια του Ηλία Παπαθεοδώρου, γιατί μπορούσε να βασιστεί πάνω του σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Η χημεία της ομάδας θα διαταραχθεί απόντος του Κουβανού και ο προπονητής μαζί με τους παίκτες θα πρέπει να δουλέψουν και πάλι πολύ, με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις να τρέχουν, προκειμένου να την ανακτήσουν. Είτε αποκτηθεί αντικαταστάτης του είτε δεν αποκτηθεί, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί, αφού για τη θέση του πόιντ γκαρντ υπάρχει ήδη ο Τσάλμερς και γι' αυτή του σμολ φόργουορντ ο Βλάντο Γιάνκοβιτς.

Όμως, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ο Σαντ Ρος δεν θα μπορούσε να μη φύγει. Σε αυτή τη συμφωνία όλοι βγαίνουν κερδισμένοι εκτός από τον Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος, ωστόσο, τόσα χρόνια που βρίσκεται στο μπάσκετ, έχει σίγουρα μάθει να δείχνει κατανόηση...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ