30.4 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Από τα Τρίκαλα στο φάιναλ φορ του BCL! (vids)

Η φετινή σεζόν ήταν πολύ κακή για τα Τρίκαλα και σημαδεύτηκε από τον υποβιβασμό τους στην Α2. Παρ' όλα αυτά το όνομά τους συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με το επικείμενο φάιναλ φορ του Basketball Champions League. Διότι δύο από τους παίκτες που θα βρεθούν την άλλη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ, ξεκίνησαν επί της ουσίας την ευρωπαϊκή καριέρα τους στην όμορφη πόλη της Θεσσαλίας!

Τον έναν, μάλιστα, θα βρει μπροστά της η ΑΕΚ στον έναν από τους δύο ημιτελικούς. Πρόκειται για τον Όβι Σόκο της Μούρθια. Τον 27χρονο και ύψους 2,01μ. φόργουορντ, τον οποίον ανακάλυψε ο Κώστας Φλεβαράκης στη Β' κατηγορία της Γαλλίας, όπου είχε κάνει το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο Ντουκέσν. Τη σεζόν 2014-15 είχε 13,3π. και 5,4ρ. με την Μπουλαζάκ και το καλοκαίρι του 2015 ο Φλεβαράκης τον έφερε στην Ελλάδα εκτιμώντας πολύ τα αθλητικά προσόντα του. Δικαιώθηκε πανηγυρικά, καθώς με τη φανέλα των Τρικάλων ο Σόκο είχε 16.7π., 7.7ρ. και 1,8κλ. βγάζοντας μάτια και στρέφοντας τα βλέμματα των ευρωπαϊκών ομάδων πάνω του. Εκείνη τη σεζόν την τελείωσε στο Μπρίντιζι της Ιταλίας, όπου έπαιξε τρία παιχνίδια, και το καλοκαίρι του 2016 υπέγραψε στη Μούρθια. Η πρώτη σεζόν του δεν ήταν όπως την περίμενε, διότι ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς, όμως φέτος εκτοξεύτηκε. Έχει 12,9π. και 7,3ρ. στο BCL, 10,9π. και 5,1ρ. στην ACB, αποτελεί βασικό όπλο στα χέρια του κόουτς της Μούρθια, Ίμπο Ναβάρο, ενώ είναι και διεθνής με την Εθνική ομάδα της Μεγ. Βρετανίας.

Ο δεύτερος παλιός γνώριμος των Τρικάλων είναι ο Κρις Έβανς της Μονακό (27, 2.03μ. πάουερ φόργουορντ). Ανακάλυψη κι αυτός του Κώστα Φλεβαράκη, που τον εντόπισε στο NCAA, όπου είχε αλλάξει τρία διαφορετικά κολέγια με τελευταίο το Κεντ Στέιτ, και τον έφερε στη Θεσσαλία το καλοκαίρι του 2013. Στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με τα Τρίκαλα είχε 16,5π. και 7,3ρ., αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ και τέταρτος ριμπάουντερ στην Α1, αλλά άργησε να εξαργυρώσει αυτές τις θαυμάσιες εμφανίσεις του. Τη σεζόν 2014-15 έπαιξε σε δύο ομάδες της ιταλικής Α2 (Τράπανι και Σκαφάτι), τη σεζόν 2015-16 άρχισε στη Χάποελ Τελ Αβίβ, πήγαινε καλά (17,1π.), όμως η ομάδα τον έδιωξε μετά από 9 αγώνες, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη Ναχαρίγια και να φύγει από αυτήν μετά από λίγο. Πέρυσι έπαιξε στη G-League με τη θυγατρική των Κλίβελαντ Καβαλίερς, Κάντον Τσαρτζ, πριν τραυματιστεί και τελειώσει τη σεζόν στην Αργεντινή. Φέτος, όμως, στο Μονακό αναγεννήθηκε και κάνει θραύση, με 13,4π και 4,3ρ. στο BCL και παρόμοια νούμερα και στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Τα Τρίκαλα θα μπορούσαν να έχουν και τρίτο παίκτη σε αυτό το φάιναλ φορ, αν ο Κέλσι Μπάρλοου δεν έφευγε πριν από λίγους μήνες από την ΑΕΚ, ωστόσο στο ΟΑΚΑ στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα βρεθούν δύο ακόμα παίκτες με παρελθόν στην ελληνική Α1.

Ο ένας είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ντι Τζέι Κούπερ της Μονακό, ο οποίος παίζει πέντε χρόνια επαγγελματικό μπάσκετ στην Ευρώπη κι έχει προλάβει να αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές ελληνικές ομάδες! Πρώτα στον ΠΑΟΚ, την ομάδα που τον έφερε στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2013 κατόπιν εισήγησης του Νίκου Σταυρόπουλου, ο οποίος τον είχε δει στο Portsmuth Invitational, όπου πάει κάθε χρόνο, τον είχε προτείνει στον Σούλη Μαρκόπουλο κι αυτός είπε το ναι. Και δεν λάθεψε, καθώς ο Κούπερ στην πρώτη επαγγελματική σεζόν της καριέρας του μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Οχάιο είχε 10,6π., 6,6ασ. και 4,8ρ. στην Α1 δείχνοντας ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό πλέι μέικερ. Έχει ωστόσο άστατο χαρακτήρα και επιρρεπή στη... νυχτερινή ζωή, πράγμα που δεν του επέτρεψε να στεριώσει πουθενά στη συνέχεια.

Έφυγε από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2014 για τα δολάρια της ρωσικής Ενισέι, όπου έκανε μία ακόμα σπουδαία σεζόν με 11,4π. και 9,2ασ. και προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, που τον έφερε ξανά στην Ελλάδα για τα πλέι οφ της σεζόν 2014-15. Δεν έκανε τίποτα ιδιαίτερο με το "τριφύλλι" (3,4π., 2,5ασ.), έτσι το καλοκαίρι του 2015 επέστρεψε στη Ρωσία και στην Κράσνι Οκτιάμπρ. Έπαιξε στο Eurocup μαζί της έχοντας 17π. και 10 ασ., αντιμετώπισε και νίκησε στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ, η οποία μόλις διαλύθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων η Κράσνι Οκτιάμπρ έσπευσε να τον ξαναφέρει στην Ελλάδα. Όμως δεν έκανε... χωριό με τον Γιούρι Ζντοβτς. Τσακώθηκε μαζί του και παρόλο που είχε και πάλι αξιοπρόσεκτα νούμερα (10,9π., 6,1ασ.), έφυγε μετά από μόλις 8 αγώνες στην Α1 και εν τέλει ολοκλήρωσε εκείνη τη σεζόν σε τρίτη διαφορετική ομάδα. Τη Μονακό, όπου είχε 7,1π., και 6,4ασ. Το καλοκαίρι του 2016 άλλαξε και πάλι περιβάλλον και πήγε στην Ορτέζ, όπου-παραδόξως-έμεινε όλη τη σεζόν και έκανε θραύση. Με μέσους όρους 13,1π., 10,8ασ. και 2,8κλ. αναδείχθηκε MVP του γαλλικού πρωταθλήματος στην καλύτερη χρονιά της καριέρας του, η οποία ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή για να τον κρατήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ίδια ομάδα (ο χαρακτήρας που λέγαμε...). Πέρυσι το καλοκαίρι πήγε αρχικά στην Γκραβελίν, απ' όπου έφυγε γρήγορα, όταν διαπίστωσε ότι η ομάδα ήταν χαμηλού επιπέδου. Και επέστρεψε στη Μονακό, όπου και πάλι έχει το ρόλο του μαέστρου, μοιράζοντας 6,5ασ. ανά αγώνα του BCL, αλλά σκοράροντας αυτή τη φορά λιγότερο (6,4π.).

Ένας ακόμα γνώριμος της ελληνικής Α1, που θα είναι παρών στο φάιναλ φορ του BCL, είναι ο Ολλανδός γκαρντ Σαρλόν Κλουφ της Μούρθια. Αυτόν τον έφερε στο Ρέθυμνο ο Θανάσης Σκουρτόπουλος το καλοκαίρι του 2015 μετά από μια εξαιρετική σεζόν στην τουρκική Ισταμπούλ (19π., 6,6ρ., 2,9ασ.), την πρώτη του στην Ευρώπη μετά την αποφοίτησή του από το αμερικάνικο πανεπιστήμιο Σεντ Μποναβέντσουρ. Δεν έμεινε, όμως, πολύ στην Κρήτη, γιατί τα πήγαινε καλά, είχε ήδη αρχίσει να φτιάχνει το όνομά του και μετά από 13 αγώνες (με απολογισμό 10,6π. και 2,2ασ.) ο Κωστής Ζομπανάκης τον πούλησε στην ιταλική Τορίνο, όπου όμως δεν έπιασε. Έτσι το καλοκαίρι του 2016 πήγε στα Σκόπια και έκανε μια καλή χρονιά στην ΜΖΤ με 9,3π. και 3,6ασ. στην Αδριατική Λίγκα. Αυτές οι εμφανίσεις του ήταν αρκετές για να βρει πέρυσι συμβόλαιο στην ACB και στη Μούρθια, με την οποία έχει φέτος στο BCL 8,2π. και 1,7ασ.

Σε όλους τους παραπάνω θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τους Κέβιν Πάντερ και Βινς Χάντερ, οι οποίοι πριν υπογράψουν συμβόλαιο με την Ένωση φέτος, είχαν ξαναπεράσει από την Α1, Ο Πάντερ με το Λαύριο και ο Χάντερ με τον Παναθηναϊκό. Και φυσικά τον Αμαρά Σι της Μονακό, ο οποίος πριν από μια δεκαετία είχε φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ