10.2 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Απόλλων και Ολυμπιακός έχουν το δικό τους στόρυ (pics)

Απόλλων και Ολυμπιακός μάχονται σε λίγη ώρα στην Περιβόλα, έχοντας ως έπαθλο την άνοδο στην Basket League, και το basketa.gr κάνει την δική του αναδρομή στο συγκεκριμένο ζευγάρι.

Οι εποχές που έσφυζε από κόσμο, βουή και παλμό η Περιβόλα δεν πέρασαν ακριβώς ανεπιστρεπτί, ας όψεται το υγειονομικό φαινόμενο, εντούτοις, οι εικόνες ρετρό που έρχονται ως θύμησες φέρνουν στον νου μεγάλες μάχες του παρελθόντος.

Όπως αυτές, καλή ώρα, του τοπικού Απόλλωνα με τον Ολυμπιακό και το πατραϊκό μπάσκετ στα καλύτερά του. Οι «φρουροί της Αχαΐας» είχαν πολλές εκπλήξεις (ή και παρ' ολίγον) απέναντι και σε μεγαλύτερους εκ των αντιπάλων τους, ωστόσο και μόνο το βάρος της δικής τους επίσης ιστορίας, οι (πολλοί) Έλληνες που ξεπετάχτηκαν ως ταλέντα και έκαναν καριέρα και μαζί με τους ξένους που διέπρεψαν και τους προπονητές, συνέθεταν ένα εκρηκτικό μπασκετικό μίγμα. Συν φυσικά το ενθουσιώδες κοινό στο κλειστό. Και επειδή έχουμε Απόλλων Πατρών-Ολυμπιακός ενόψει, δύο εκ των διεκδικητών για επιστροφή στην Α1 δηλαδή, ως το ντέρμπι της Α2, τη σήμερον ημέρα, θα ασχοληθούμε με μερικές φάσεις από τα παλιά.

Βούκσεβιτς με τα ερυθρόλευκα, εναντίον Μικ, Μολφέτα και στο βάθος Χόκινς

Με ήρωες και πρωταγωνιστές που άφησαν αποτύπωμα χαραγμένο, το στίγμα τους στα παρκέ. Με λίγα λόγια, άφησαν εποχή. Στα τότε ρομαντικά χρόνια του αθλήματος. Με αλησμόνητες εικόνες. Σε άλλο μας θέμα εμβαθύναμε καθαρά στους Ελληνες του Απόλλωνα. Τώρα, με αφορμή την μονομαχία με τους Πειραιώτες, θα σταθούμε στους κυριότερους ξένους της σύγχρονης διαδρομής του Απόλλωνα, τους πιο ενδεικτικά χαρακτηριστικούς άσους του τότε. Μαζί με φωτογραφίες (ιδιαιτέρως) από ματς Απόλλων-Ολυμπιακός και «κοινούς πράκτορες»...


Αμερικανοί, Αυστραλός και Σέρβος...

Το κομμάτι ξένοι και δη Αμερικανοί του Απόλλωνα, πιάνει από μόνο του ένα ολάκερο κεφάλαιο. Και λογικό. Παρέα με τους Αμερικανούς που θα αναφέρουμε, αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς και ο αγαπητός στο ελληνικό κοινό, Σέρβος Μίρκο Μιλίτσεβιτς. Από την Πάτρα είχε σύντομο πέρασμα και ο Ράτκο Βάρντα. Ο Μιλίτσεβιτς πάντως, υπήρξε από τις πιο κλασικές μορφές και φιγούρες των '90s, με τις αλησμόνητες ραβέρσες. Αντίστοιχα, αγαπητός στους φιλάθλους ήταν και ο Αυστραλός, Αντριου Γκέιτζ (το «καγκουρό»).

Ο Ρέτζι Τζόρνταν με αντίπαλο Φασούλα, Μπακατσιά, Νάκιτς και Εντι Τζόνσον

Όσον αφορά το αμερικανικό στοιχείο λοιπόν, εύκολα τοποθετεί κανείς, σε περίοπτη θέση της λίστας, τον Τέρενς Μόρις, παίκτης Ευρωλίγκας στην μετέπειτα πορεία
του, τον «τρελό» Χάρολντ Ελις (κεντρική φώτο), τον Ντέρικ Χάμιλτον, τον Νταρνέλ Ρόμπινσον, τον Ντοντάε Τζόουνς, τον «λίρα εκατό» Μπακ Τζόνσον, τον Ερικ Μικ (αμφότεροι πέρασαν και από τον Ηρακλή), τον Ερικ Ράιλι, τον Έλστον Τέρνερ, τον Γκρέγκ Σάτον, τον Λόυσιους Ντέιβις, τον Τζέρι Τζόρνταν και τον Ροντ Σέλερς.

Πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν και σε άλλες ελληνικές ομάδες, στο ΝΒΑ, αλλά και σε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πριν ή μετά την παρουσία στον Απόλλωνα. Στα πιο πρόσφατα χρόνια, πέρασαν από την Πάτρα και ο Ερικ ΜακΚόλουμ (επί ημερών του νυν κόουτς Νίκου Βετούλα) και μεταξύ άλλων και ο γιος του Τζον Στόκτον, που δεν είχε ακριβώς την χάρη του πατρός. Να τονιστεί, πως μετά τον εκλιπόντα, Μαρκ Πέτγουεϊ, ο δεύτερος ξένος που έπαιξε στις εντός των τειχών υποχρεώσεις του Απόλλωνα ήταν ο Καναδός φόργουορντ, Γουέιν Γιάργουντ, που θήτευσε για λίγο -στα ευρωπαϊκά ματς- και στον Παναθηναϊκό (με Κορωναίο, Ιωάννου, Δημακόπουλο, Ανδρίτσο, Αντόνιο Ντέιβις).

Οι αστικοί μύθοι...

Με τον Γίαργουντ, έναν ντελικάτο φόργουορντ, που σούταρε καμπυλωτά από παντού, ακόμη και ο Παναθηναϊκός, αλλά και ο Πανιώνιος του Φάνη Χριστοδούλου είχαν βρει τον μπελά τους, αντιμετωπίζοντάς τον. Στην Πάτρα, ο Γίαργουντ αγαπήθηκε πολύ. Η τότε πολύ καλή ομάδα, απαρτιζόταν κυρίως από: Τζάκη, Χοτοκουρίδη, Ζαχαρία Κατσούλη, Μπερδέση, Γιάννη Παπαγιάννη και Καλόγηρο. Ήταν η εποχή που Γκάλης και Ινγκραμ, απλώς, δεν πιάνονταν, στις πρώτες θέσεις των σκόρερς.

Λούσιους Ντέιβις κόντρα σε Σιγάλα και πίσω στο πλάνο ο Παπαγιάννης

Ο Μπακ Τζόνσον κι ενώ υπήρξε συμπαίκτης με τον «πολύ» Ολάζουον στο Χιούστον, ήρθε σαν άλλη «ρουκέτα» στην Πάτρα. Επανεμφανίστηκε κατόπιν και σε άλλες ελληνικές ομάδες και παραλίγο και στον Παναθηναϊκό, αν δεν έσπαγε τα νεύρα του Ομπράντοβιτς με την μη άφιξή του σε μία προπόνηση. Όσο για τον Γκέιτζ, υπήρξε σίγουρα ατραξιόν στην Πάτρα, αντικατέστησε τον Ρέτζι Τζόρνταν, ήταν βέβαια δεινός σουτέρ και σκόρερ και αργότερα δαχτυλιδάτος με τους Σπερς! Ο Ελις αποδείχθηκε -εκτός από σκόρερ- και σούπερ «κλέφτης», ολοκληρώνοντας τις φάσεις με θεαματικά καρφώματα, ωστόσο μένουν από την εν ελλάδι πορεία του γενικότερα, θεματάκια με τις τράπεζες και μια γροθιά στον Αγγελίδη (ως συμπαίκτες στον Άρη).

Και ο Ντόουσον υπήρξε παραγωγικός παίκτης, που οι παλαιότεροι εξάλλου θα θυμούνται το στόρι με τα δείγματα ούρων στην Δάφνη, τα οποία έστελνε ο συμπαίκτης του τότε, Γιάννης Μυλωνάς αντ' αυτού... Ο Ρόμπινσον δε, δύσκολα μπορούσε να στεριώσει σε ομάδα, κυρίως λόγω θεμάτων χαρακτήρα. Ιστορίες με ξένους του έπαιξαν στον Απόλλωνα, που μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες αυτές ιστορίες μπορεί και να εκτυλίχθηκαν σε άλλη χρονική περίοδο και σε άλλες ομάδες.

Ντόουσον με Παπανικολάου

Ταξίδι στον χρόνο

Όταν κάποιος έχει κατά νου τον όρο ελληνοποιημένος άσος του Απόλλωνα, αυτόματα εστιάζει στον Ντούσαν Βούκσεβιτς (ή Τσαλίκης). Ο Βούκσεβιτς έπαιξε φυσικά και στις δύο ομάδες. Όπως και στις δύο ομάδες έπαιξε και ο επίσης ελληνοποιημένος Σέρβος, Ντούσαν Γιέλιτς. Και βέβαια, αμφότερους τους συλλόγους κοουτσάρισε, εξάλλου, ο Ντράγκαν Σάκοτα, αλλά και ο Μάνος Μανουσέλης (ως ασίσταντ στους «ερυθρόλευκους»).

Αντριου Γκέιτζ

*Κοινοί παρονομαστές

Όπως προείπαμε, σε άλλο προηγούμενό μας θέμα αναφέρουμε λεπτομερώς τους Έλληνες του Απόλλωνα. Επισημαίνουμε ωστόσο εδώ, τους «κοινούς πράκτορες» με τον Ολυμπιακό.

Ράιλι με Ρίβερς

Από τα «παιδιά της Πάτρας», Νίκο Αργυρόπουλο και Νίκο Μπάρλο (νυν ασίσταντ στον Ολυμπιακό), υπήρξαν φυσικά παίκτες που φόρεσαν και τις δύο φανέλες, συμπεριλαμβανομένων των Βαγγέλη Αγγέλου, Παναγιώτη Λιαδέλη, Χρήστου Χαρίση, Παναγιώτη Καυκή, Νίκου Πέττα, Βασίλη Σούλη, ενώ στα πιο πρόσφατα, ο Αμερικανός Αλεξ Ακερ συνδέει τα δύο σωματεία. Kαι συνωνυμίες έχει η ιστορία, αφού ο Σέρβος Ζόραν Ερτσεγκ αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και ο Κροάτης, Ντίνο, εμφανίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην Πάτρα.

Ρόμπινσον με Τάρλατς



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ